Σε δημόσια διαβούλευση έως τις 21 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο για τα πλοία αναψυχής

Τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τη δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής και άλλες διατάξεις». Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 18:00.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο δημιουργείται και τηρείται στην Ανεξάρτητη

Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) ηλεκτρονικό μητρώο πλοίων αναψυχής και τουριστικών ημερόπλοιων, με τίτλο «e – Μητρώο Πλοίων», που είναι προσβάσιμο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ).

«Προτείνουμε ένα συνεκτικό νομοθέτημα που ευελπιστούμε ότι θα διαρκέσει σε βάθος χρόνου, ώστε η αγορά να ξέρει πως θα κινηθεί και θα επενδύσει, με ασφάλεια. Εξορθολογικεύονται και απλουστεύονται διαδικασίες.

Η βασική πολιτική που προωθείται όμως είναι η απελευθέρωση της αγοράς των πλοίων αναψυχής άνω των 35 μ. υπό ξένη σημαία, υπό όρους & προϋποθέσεις.

Η μεγάλη επιτυχία της εφαρμογής του νέου νόμου θα είναι το home porting αυτών των σκαφών στην Ελλάδα, που σήμερα ξεκινούν τα ταξίδια τους από την Αλβανία, την Τουρκία και αλλού.

Επίσης, με το νομοσχέδιο αποσαφηνίζεται το θεσμικό πλαίσιο για την ασφάλιση των πληρωμάτων και από τις βασικότερες μεταρρυθμίσεις του είναι ότι εδραιώνεται ένα ενιαίο ψηφιακό «οικοσύστημα» για όλο τον κύκλο λειτουργίας και δραστηριοποίησης ενός επαγγελματικού πλοίου αναψυχής.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου άμεσα θα «τρέξουν» 2 βασικές εφαρμογές : e-ΝΕΠΑ και e-Ναυλοσύμφωνο, που θα αλλάξουν ριζικά τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς», αναφέρει ο Γ.Γ. Λιμένων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος.

The post Σε δημόσια διαβούλευση έως τις 21 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο για τα πλοία αναψυχής appeared first on Metaforespress.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα