Ερευνητές εντόπισαν το πρώτο μόριο που συνετέθη ποτέ στο Σύμπαν

Techgear.gr

Χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες ερευνών για να καταφέρουν οι αστρονόμοι να εντοπίσουν το πρώτο μόριο που συνετέθη στο Σύμπαν. Το υδρίδιο του ηλίου (HeH+) αποτελούσε θεμέλιο για το πως ξεκίνησε η Χημεία του Σύμπαντος, αλλά η αδυναμία να το εντοπίσουν είχε θέσει εν αμφιβόλω τ συγκεκριμένη θεωρία. Τώρα, ωστόσο, έχουμε την πρώτη αδιαμφισβήτητη απόδειξη της ύπαρξης του μορίου σε ένα πλανητικό νεφέλωμα.

Η βασική θεωρία του Big Bang θέλει στο νεαρό Σύμπαν να κυριαρχούν το υδρογόνο και το ήλιο. Αναπόφευκτα, τα αδρανή άτομα ηλίου δημιούργησαν ενώσεις με τα ιόντα υδρογόνου για να σχηματίσουν το υδρίδιο του ηλίου (HeH+), δηλαδή τον πρώτο τύπο μορίου που θα μπορούσε να δημιουργηθεί με αυτά τα στοιχεία. Από εκεί και έπειτα αυτά τα υδρίδια ενώθηκαν και σχημάτισαν διαφορετικούς συνδυασμούς που εκθετικά οδήγησαν στην εκτεταμένη γκάμα χημικών στοιχείων που γνωρίζουμε σήμερα.

Στη θεωρία όλα ήταν καλά και στην πράξη οι επιστήμονες είχαν καταφέρει να παράγουν για πρώτη φορά υδρίδιο του ηλίου στο εργαστήριο από το 1925. Αλλά χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 100 χρόνια για να το εντοπίσουν στο Σύμπαν, χάριν στις νέες τεχνολογίες της NASA.

Το πρόβλημα με το υδρίδιο του ηλίου είναι ότι η φασματική εκπομπή του γίνετα σε συχνότητα 2.01THz που μπλοκάρεται από την ατμόσφαιρα της Γης. Γι' αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronony) που σαρώνει το Σύμπαν από τη στρατόσφαιρα (στα 13.700 μέτρα) επάνω σε ένα Boeing 747SP και λαμβάνει "καθαρά" μήκη κύματος στο υπέρυθρο φάσμα.

Για την ιστορία, το SOFIA εντόπισε το αποτύπωμα του HeH+ στο νεφέλωμα NGC 7027 και για να "κλειδώσουν" οριστικά την ύπαρξη του συγκεκριμένου μορίου θα χρειαστεί να το εντοπίσουν σε ακόμη ένα μέρος του Σύμπαντος.

[MaxPlanck]

Ερευνητές εντόπισαν το πρώτο μόριο που συνετέθη ποτέ στο Σύμπαν

Keywords
Τυχαία Θέματα