208 εκατομμύρια ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Τράπεζας Χανίων – Τι ειπώθηκε στη Γενική Συνέλευση | Video

Η επικείμενη συγχώνευση της Τράπεζας Χανίων με την Παγκρήτια Τράπεζα απασχόλησε, κι ας μην ήταν επισήμως θέμα συζήτησης, τους εταίρους στη Γενική Συνέλευση | Videoτου χανιώτικου τραπεζικού ιδρύματος που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή.

Στο μεταξύ όμως, ο απολογισμός του έτους 2021 που παρουσιάστηκε στη συνέλευση, ήταν σε μεγάλο βαθμό επεξηγηματικός για τους λόγους που ελήφθη η απόφαση να γίνει αυτή η συγχώνευση,

καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τράπεζας πλησιάζουν σχεδόν στο μισό του συνολικού όγκου των δανείων που έχει χορηγήσει.

Η συνέλευση

Ήταν η τελευταία τακτική γενική συνέλευση της τράπεζας, όπως δήλωσε με εμφανή συγκίνηση ο πρόεδρος, Μιχάλης Μαρακάκης, στα ΜΜΕ. Τόνισε ότι αναμένει τον Οκτώβριο να ιδρυθεί η νέα τράπεζα Candia Bank, η οποία το 2023 θα αποκτήσει τις δραστηριότητες της HSBC στην Ελλάδα και θα είναι, όπως είπε, η 5η σε μέγεθος τράπεζα στη χώρα.

Σε ερωτήσεις εταίρων, ζητήθηκε να απαντήσει η διοίκηση για το ποιο θα είναι το όφελος από την κίνηση αυτή, αλλά και το πώς θα μπορεί κανείς να πουλήσει τις μετοχές του, όπως επίσης και το τί θα γίνει με το προσωπικό.

Ο κ. Μαρακάκης απάντησε ότι οι μετοχές θα διαπραγματεύονται ελεύθερα στο Χρηματιστήριο μετά την εισαγωγή της νέας τράπεζας και ότι η εισαγωγή αυτή, μαζί με την αγορά των δραστηριοτήτων της HSBC θα δώσουν μια υπεραξία στις νυν συνεταιριστικές μερίδες που το συμβούλιο υπολογίζει περίπου στο 44%. Όσο για το προσωπικό, επανέλαβε ότι θα υπάρξει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Ο Χανιώτης τραπεζίτης ανέφερε ακόμα ότι ένας από τους βασικούς λόγους για τον οποίο αποφασίστηκε να προχωρήσει η συγχώνευση, ήταν οι επικείμενες εποπτικές δυσκολίες, όσον αφορά την επάρκεια κεφαλαίων. Το περασμένο έτος, σύμφωνα με τον απολογισμό, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας ήταν 13,18% και αναλύεται ως εξής:

Ανακοινώθηκε ακόμα ότι οι εταίροι της τράπεζας Χανίων θα λάβουν χωρίς να πληρώσουν, μερίδιο σε μια εταιρία συμμετοχών όπου θα μεταφερθεί το 80,1% των μετοχών που έχει στην ιδιοκτησία της στις επιχειρήσεις ΑΒΕΑ, ΒΙΟΧΥΜ, Prime Energy και άλλων εταιριών, με την νέα Candia Bank να κρατάει το 19,9%. Η εταιρία αυτή θα δημιουργηθεί όταν γίνει η συγχώνευση των δύο τραπεζών και το σχετικό θέμα αποσύρθηκε από την ημερήσια διάταξη της συνέλευσης.

Τα ποσοστά ιδιοκτησίας της τράπεζας σε θυγατρικές επιχειρήσεις το 2021 είχαν ως εξής:

Ο ίδιος ο κ. Μαρακάκης φαίνεται ότι θα οριστεί ως εκτελεστικός αντιπρόεδρος στη νέα Candia Bank, καθώς στη συμφωνία με την Παγκρήτια περιλαμβάνεται η εξασφάλιση ότι ο πρόεδρος της Χανίων θα λάβει αυτή τη θέση, ενώ ως γενικός διευθυντής θα οριστεί έμπειρο τραπεζικό στέλεχος που θα πρέπει να μπορεί να διαχειριστεί την επέκταση της τράπεζας στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Τη συνέλευση ακολούθησε ψηφοφορία, η οποία για αρκετά ζητήματα της ημερησίας διάταξης ήταν μυστική και απαιτούσε χρόνο για να ολοκληρωθεί. Αναμενόταν πάντως όλα τα θέματα να εγκριθούν, καθώς ουδείς εξέφρασε κάποια αντίρρηση κατά τη διάρκεια της συνέλευσης.

Τα οικονομικά στοιχεία

Η τράπεζα έχει περίπου 27.000 συνεταίρους και 41.000 ενεργούς πελάτες, με 15 καταστήματα στην Κρήτη και 8 στην Αθήνα και περίπου 250 εργαζόμενους.

Συνοπτικά, η Τράπεζα Χανίων το 2021 παρουσίασε καθαρά κέρδη μόλις 185.278 ευρώ σε σχέση με το 1.785.584 ευρώ του προηγούμενου οικονομικού έτους.

Συνολικά ως όμιλος τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στις 915.255 ευρώ, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση σε σχέση με το 2020, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Αν και τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν σχεδόν κατά 3 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2020, η τράπεζα χρειάστηκε να εγγράψει σχεδόν τις διπλάσιες προβλέψεις για πιστωτικό κίνδυνο, ουσιαστικά δηλαδή να βάλει χρήματα στην άκρη, τα οποία θα καλύψουν αναμενόμενες ζημιές από δάνεια που δεν θα αποπληρωθούν. Οι προβλέψεις αυτές έφτασαν τα 14,7 εκατομμύρια, ενώ το προηγούμενο έτος ήταν 8,1.

Το σημείο-κλειδί

Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο από τον οικονομικό απολογισμό είναι ότι πολύ μεγάλο μέρος των δανείων της τράπεζας δεν εξυπηρετούνται και ο αριθμός τους μεγαλώνει δραστικά, μια πολύ επικίνδυνη τάση δηλαδή για ένα πιστωτικό ίδρυμα.
Συγκεκριμένα, από τα συνολικά 486 εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια που έχει δώσει η Τράπεζα Χανίων, τα 208 εκατομμύρια δεν εξυπηρετούνται (NPL), ποσοστό 42,89% δηλαδή. Το 2020 το ποσοστό αυτό ήταν 34,87%, πράγμα που δείχνει την ταχύτητα με την οποία υποβαθμίζεται το δανειακό χαρτοφυλάκιο του πιστωτικού ιδρύματος, όπως φαίνεται στον πίνακα παρακάτω:Μάλιστα, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ή εκθέσεις (NPE) ξεπερνούν το 48 % των δανείων, πράγμα που σίγουρα δεν βελτιώνει την οικονομική εικόνα της επιχείρησης.

Η διαφορά των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (NPE) σε σχέση με τα δάνεια σε καθυστέρηση (NPL) είναι ότι στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα περιλαμβάνονται και ανοίγματα που είναι μεν ενήμερα ή εμφανίζουν κατά την ημερομηνία αναφοράς καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι o οφειλέτης ενδέχεται τελικά να μη μπορέσει να εκπληρώσει πλήρως τις δανειακές υποχρεώσεις του.

Παρακάτω φαίνονται και τα υπόλοιπα οικονομικά στοιχεία της Τράπεζας Χανίων, με τα ίδια κεφάλαια, το ενεργητικό και τις υποχρεώσεις:

Όλοι οι πίνακες προέρχονται από τις επίσημες οικονομικές καταστάσεις της τράπεζας, όπως έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της.

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

The post 208 εκατομμύρια ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Τράπεζας Χανίων – Τι ειπώθηκε στη Γενική Συνέλευση | Video appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα