Birdwatching στην Ελλάδα – Οι τοπ προορισμοί για παρατήρηση πουλιών

Πόσες φορές δεν έχετε αναφωνήσει με τις φωτογραφίες άγριων πουλιών να ακροβατούν πάνω στα νερά μιας λίμνης με φόντο το χειμωνιάτικο ηλιοβασίλεμα; Αν και ακούγεται δύσκολο, το birdwatching είναι ένας απλός τρόπος, για να έλθετε σε επαφή με την άγρια φύση της Ελλάδας και να δείτε από κοντά σπάνια είδη που μόνο στα βιβλία θα μπορούσατε να διαβάσετε. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα ζευγάρι κιάλια, υπομονή και μπόλικη όρεξη για να ανακαλύψετε τις ομορφιές της άγριας Ελλάδας.

Δέλτα

Έβρου

Χαρακτηρισμένο ως ο ορνιθολογικός παράδεισος της χώρας, το Δέλτα του Έβρου είναι μία από τις πιο παρθένες φυσικές γωνιές της Ελλάδας. Φιλοξενώντας αναρίθμητα είδη πουλιών, το Δέλτα αποτελεί σημαντικό σταυροδρόμι στις μεταναστευτικές ροές των πτηνών που κατευθύνονται από την κρύα Ευρώπη προς την θερμή νότια Μεσόγειο. Ωστόσο, δεν είναι λίγα τα πτηνά που ξεχειμωνιάζουν τελείως στο Δέλτα. Ανάμεσα σε πολλά σπάνια ευρωπαϊκά είδη, μπορεί κανείς να συναντήσει Σταχτόχηνες, δεκάδες διαφορετικά είδη πάπιας, αλλά και κύκνους να περιμένουν υπομονετικά να περάσει ο χειμώνας μέχρι να έρθει το καλοκαίρι. Για αυτό τον λόγο, κάθε χειμώνα το Δέλτα του Έβρου «πλημμυρίζει» με αμέτρητα είδη σπάνιων πτηνών αποτελώντας ιδανική περιοχή για παρατήρηση των πτηνών μέσα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Μιας και στους καλαμιώνες και στα έλη του Έβρου βρίσκονται πολλά μικρόπουλα, το Δέλτα αποτελεί ενδημικό τόπο αρκετών σπάνιων αρπακτικών. Δεν είναι απίθανο να πετύχετε αετούς, γερακίνες ή, ακόμα και τον άγριο ψαλιδιάρη να ψάχνει υπομονετικά την λεία του στην περιοχή. Να θυμάστε, όμως, ότι τα αρπακτικά πουλιά είναι σπάνια και μην απογοητευτείτε αν δεν καταφέρετε να ακούσετε την εκκωφαντική κραυγή του αετού που ψάχνει την λεία του.

Λόγω της μεγάλης περιβαλλοντικής αξίας της περιοχής, το Δέλτα του Έβρου χαρακτηρίστηκε προστατευόμενη περιοχή Ραμσάρ, ενώ η περιοχή έχει ενταχθεί και στο δίκτυο Natura 2000. Αντίστοιχα, οι δράσεις, η παρατήρηση και η προστασία της περιοχής συντονίζονται από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου που έχει ως στόχο την διαχείριση και την διοίκηση του πάρκου.

Λίμνη Βιστωνίδα – Πόρτο Λάγος

Όχι πολύ μακριά από το Δέλτα του Έβρου, βρίσκεται μία ακόμη ιδανική περιοχή για birdwatching. Ο λόγος για την λίμνη Βιστωνίδα. Μεταξύ της θαλάσσιας ζώνης των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, βρίσκεται η Λίμνη Βιστωνίδα με τα δεκάδες έλη, το ημιθαλασσινό νερό και την χαρακτηριστική εκκλησία του Αγίου Νικολάου αποτελεί έναν από τους πιο ενδιαφέροντες και σημαντικούς υγροβιότοπους της Ελλάδας.

Ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000, η Λίμνη Βιστωνίδα φιλοξενεί στα αβαθή νερά της τουλάχιστον 227 είδη πτηνών με ορισμένα από αυτά να είναι εξαιρετικά σπάνια, όπως οι κατάμαυρες λαγγόνες και οι νανόχηνες. Όπως ακριβώς και στο Δέλτα του Έβρου, έτσι και στην Βιστωνίδα κάθε χειμώνα ξεχειμωνιάζουν πάρα πολλά είδη πουλιών περιμένοντας ένα θερμό καλοκαίρι. Αν είστε από τους τυχερούς, ίσως πετύχετε και τα χαριτωμένα κεφαλούδια με το άσπρο κεφάλι και το σκούρο σώμα που ξεχειμωνιάζουν αποκλειστικά και μόνο στην Βιστωνίδα ερχόμενα από την Ασία. Ωστόσο, ο πληθυσμός τους απειλείται με εξαφάνιση και κάθε χρόνο όλο και λιγότερες από αυτές τις ιδιαίτερες μικρόσωμες πάπιες καταφθάνουν στην περιοχή.

Μεσολόγγι

Η περιοχή μεταξύ Αχελώου και Ευήνου είναι ένας από τους σπουδαιότερους υγροβιοτόπους της Μεσογείου, καθώς αποτελεί ένα μοναδικό οικοσύστημα που φιλοξενεί σχεδόν 300 διαφορετικά είδη πουλιών, ενώ έχει υπολογιστεί ότι στον υγροβιότοπο Μεσολογγίου – Αιτωλικού βρίσκονται περισσότερες από 20 χιλιάδες πάπιες. Δεν είναι, λοιπόν, να απορεί κανείς γιατί ο συγκεκριμένος υγροβιότοπος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι στο Μεσολόγγι ξεχειμωνιάζουν σπάνια είδη πτηνών, όπως η βαλτόπαπια και ο νανόγλαρος. Για τους λάτρεις των αρπακτικών, το Μεσολόγγι αποτελεί αγαπημένη περιοχή των στικταετών και των ψαραετών, ενώ αν η τύχη είναι με το μέρος σας, μπορεί να δείτε και κανέναν βασιλαετό να πετάει απειλητικά πάνω από τα κεφάλια σας.

Λίμνη Κερκίνη

Γραφική και αινιγματική, η λίμνη Κερκίνη είναι μία από τις γνωστότερες και προβεβλημένες λίμνες της Ελλάδας. Παρά την τουριστική ανάπτυξη και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που την απειλούν, η λίμνη Κερκίνη αποτελεί σημαντικό υγροβιότοπο που φιλοξενεί αρκετά είδη σπάνιων και μη πτηνών. Στην λίμνη Κερκίνη, μπορείτε να βρείτε φοινικόπτερα, αργυροπελεκάνους, κοκκινολαίμηδες, ακόμα και τις σπάνιες, μα τόσο χαρακτηριστικές, σταχτόχηνες. Φυσικά, ούτε λόγος για τους κύκνους που κάνουν και εδώ αισθητή την ρομαντική παρουσία τους.

Με περισσότερα από 300 είδη πτηνών, η λίμνη Κερκίνη είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Ramsar αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας, καθώς, εκτός των πτηνών, αποτελεί καταφύγιο για ορισμένα σπάνια θηλαστικά και ψάρια, όπως η αγριόγατα και τα χέλια. Σίγουρα, μία επίσκεψη στην λίμνη Κερκίνη δεν είναι αρκετή, για να καλύψει την ομορφιά του τοπίου και κάθε φορά θα έχετε έναν επιπλέον λόγο να θέλετε να ανακαλύψετε εκ νέου την περιοχή.

Πρέσπες

Αρκετά βόρεια, στα σύνορα της Ελλάδας με βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, οι Πρέσπες είναι ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να συνδυάσουν μία χειμερινή απόδραση με birdwatching. Ενταγμένες στο Δίκτυο Natura 2000, οι Πρέσπες φιλοξενούν αρκετά είδη σπάνιων πουλιών, όπως αργυροπελεκάνους, σταχτόχηνες, αλλά και δυσεύρετους χηνοπρίστες. Οι τελευταίοι είναι ενδημικό είδος των Πρεσπών, οπότε οι φυσιολάτρες σίγουρα θα έχουν έναν επιπλέον λόγο να επισκεφθούν την περιοχή.

Φυσικά, ούτε λόγος για τις κρυμμένες αποικίες αργυροπελεκάνων που μπορείτε να ανακαλύψετε γύρω από την περιοχή. Εδώ, όμως, χρειάζεται λίγη προσοχή. Η παρουσία σας πρέπει να είναι απόλυτα διακριτική, καθώς οι αργυροπελεκάνοι είναι από τα πλέον απειλούμενα και ευαίσθητα είδη στον κόσμο με αποτέλεσμα η προσέγγισή τους να πρέπει να γίνεται με όσο το δυνατόν περισσότερη προσοχή.

travel.gr

The post Birdwatching στην Ελλάδα – Οι τοπ προορισμοί για παρατήρηση πουλιών appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα