Eπιμένει σε «υβριδική λύση» το Βρετανικό Μουσείο: «Εξετάζουμε τρόπους τα Γλυπτά να εκτίθενται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα»

Σε νέες δηλώσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα προχώρησε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν στην στήλη «Ημερολόγιο» του περιοδικού Spectator όπου φιλοξενεί κάθε εβδομάδα σκέψεις για μια σειρά από θέματα επιφανών πολιτών.

«Εμείς τα μέλη του ΔΣ του Βρετανικού Μουσείου εξετάζουμε μαζί με τους Έλληνες αν υπάρχει τρόπος να επιλυθεί η 200 ετών διαμάχη, ώστε τα γλυπτά του Παρθενώνα να μπορούν να εκτίθενται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα.

Παράλληλα,

(πολιτιστικοί) θησαυροί που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα θα μπορούν να απευθυνθούν σε ένα νέο κοινό εδώ. Μπορεί να τα καταφέρουμε, μπορεί και όχι. Αξίζει όμως να το προσπαθήσουμε» τόνισε. .

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου εκφράζει δημόσια την άποψη αυτή.

Στο συγκεκριμένο όμως σημείωμά του, ίσως αυτό που κάνει μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι κυριολεκτικά «αδειάζει» τον βρετανό πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον λέγοντας πως μπορεί τώρα να εκφράζει ανησυχίες για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα παλιότερα όμως, ο ίδιος ο Τζόνσον όταν ακόμη ήταν φοιτητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είχε γράψει πως «οι λόγοι για να αποσπάσεις τα Μάρμαρα ήταν ορθοί.

Οι λόγοι για την επιστροφή τους είναι ακόμη ορθότεροι. Τα Ελγίνεια Μάρμαρα πρέπει να εγκαταλείψουν την ενοχική κουλτούρα του βορρά που πίνει ουίσκι και να εκτεθούν εκεί όπου ανήκουν: στη χώρα του λαμπερού φωτός, στη γη του Αχιλλέα, ‘τα σκιερά βουνά και στη θάλασσα που αντηχεί’». «Μάλλον υπάρχουν δύο Μπόρις» καταλήγει στο σύντομο σημείωμα του ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.

Απαράδεκτη «υβριδική λύση»

Ως φαίνεται το Βρετανικό Μουσείο επιμένει στην απαράδεκτη «υβριδική λύση« που κανονικά δεν έπρεπε να ικανοποιεί την ελληνική κυβέρνηση, η οποία μάλιστα σκεφτόταν να στήσει ακόμα και φιέστα για τον επαναπατρισμό τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζει πάντως αυτήν την άποψη ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου.

«Αν θέλαμε να στείλουμε όλα τα Ελγίνεια Μάρμαρα πίσω, τότε αυτό θα απαιτούσε μια νομοθετική πράξη και αυτό θα ήταν πέρα από τις αρμοδιότητές μου», δήλωνε στις 16 Φεβρουαρίου, αναφερόμενος στη νομοθεσία που ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. «Αλλά αυτό που μπορεί να κάνει το μουσείο είναι να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα σχέση με την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Ο εν λόγω νόμος στον οποίο αναφέρεται ο Όσμπορν απαγορεύει πως επίτροπους του Μουσείου να επιστρέψουν οτιδήποτε από τις συλλογές, ούτε να το χαρίσουν ή να το πουλήσουν. Για να γίνει, δηλαδή, η μόνιμη επιστροφή θα πρέπει να περάσει από το Κοινοβούλιο και να νομοθετηθεί.

Αν όμως, υιοθετηθεί η λύση – έκτρωμα του Όσμπορν για δανεισμό, και οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, θα σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αναγνώριζε οριστικά και αμετάκλητα ότι τα Γλυπτά… δεν της ανήκουν, αλλά είναι νόμιμη ιδιοκτησία των Βρετανών.

Η δε βρετανική κυβέρνηση δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι δεν είχε καμία πρόθεση να τροποποιήσει τον νόμο για το Βρετανικό Μουσείο, που το εμποδίζει να επιστρέψει οριστικά οποιαδήποτε συλλογή του, εκτός από κάποιες εξαιρετικά περιορισμένες περιπτώσεις.

Με τη λύση winwin του Όσμπορν βγαίνει χαμένη η χώρα και ο αγώνας των προηγούμενων κυβερνήσεων και μπαίνει «ταφόπλακα» στον εθνικό στόχο της μόνιμης επανένωσης τους με την Ελλάδα.

ieidiseis.gr

The post Eπιμένει σε «υβριδική λύση» το Βρετανικό Μουσείο: «Εξετάζουμε τρόπους τα Γλυπτά να εκτίθενται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα» appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα