Guardian: Έντονη κριτική από ξένους και Έλληνες αρχιτέκτονες για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

Προορίζεται να γίνει το «μουσείο των μουσείων του Δυτικού Κόσμου», μια βιτρίνα της μεγαλύτερης ελληνικής συλλογής για την αρχαία τέχνη. Το νέο έργο όμως, κρίνεται ως «αμφιλεγόμενο» από τα διεθνή ΜΜΕ.

Μόλις ολοκληρωθεί, το ανανεωμένο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα – λένε οι υπεύθυνοι – όχι μόνο θα έχει επεκταθεί αλλά θα «αναγεννηθεί» σε μια εποχή που ο τουρισμός σημειώνει ρεκόρ στη χώρα, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

«Σήμερα

έχω πειστεί βαθιά ότι ένα προσωπικό μου όνειρο έγινε πραγματικότητα», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο κοινό που βρέθηκε στο χώρο του μουσείου για τα αποκαλυπτήρια του νέου σχεδίου την Τετάρτη (15/2).

Το εμβληματικό έργο, υπό την επίβλεψη του Βρετανού αρχιτέκτονα Sir David Chipperfield, αναμένεται να διαρκέσει πέντε χρόνια. Παρουσιάζοντας τα σχέδια, ο Βρετανός τόνισε ότι στόχος δεν ήταν να ανταγωνιστεί το κεντρικό νεοκλασικό κτίριο του μουσείου, το οποίο στεγάζει μια από τις καλύτερες συλλογές αρχαιοτήτων παγκοσμίως, αλλά να συμπληρώσει το ιστορικό ορόσημο αντλώντας από το αρχικό σχέδιο.

«Η αρχιτεκτονική μας προσέγγιση ήταν να δημιουργήσουμε μια πλίνθο που αναπτύσσεται από το υπάρχον κτίριο… το οποίο ταυτόχρονα εξελίσσεται σε ένα ισχυρό κομμάτι αρχιτεκτονικής. Η πρόκληση, φυσικά, είναι να ισορροπήσουμε αυτά τα δύο πράγματα».

Η προτεινόμενη ανακαίνιση επιλέχθηκε ομόφωνα από μια διεθνή επιτροπή αξιολόγησης τον περασμένο μήνα. Ο Chipperfield, γνωστός για την αναστήλωση του Μουσείου Neues στο Βερολίνο, υπολόγισε ότι η κατασκευή θα δημιουργήσει περίπου 20.000 τετραγωνικά μέτρα επιπλέον χώρου, συμπεριλαμβανομένων δύο ορόφων υπόγειων γκαλερί, ενός καταπράσινου roof garden και μιας εισόδου στο επίπεδο του δρόμου. Αλλά όπως τα περισσότερα δημόσια έργα, είναι αμφιλεγόμενο, σχολιάζει ο Guardian.

Όταν οι αρχιτέκτονες ήθελαν να προσφύγουν στο ΣτΕ

Πριν επιλεγεί το προτεινόμενο σχέδιο, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχιτεκτόνων είχε απειλήσει να θέσει το θέμα των κανόνων του διαγωνισμού στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, αφού είχε καταστεί σαφές, ότι μόνο βραβευμένες ξένες εταιρείες με εμπειρία στο μουσείο θα επιτρεπόταν να έχουν η συμμετοχή στην εργασία.

«Είναι απαράδεκτο να μην επιτραπεί σε Έλληνες αρχιτέκτονες να συμμετάσχουν», δήλωσε ο Τάσης Παπαϊωάννου, ομότιμος καθηγητής αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Σκεφτόμαστε σοβαρά να το προσφύγουμε στα δικαστήρια γιατί ο τρόπος που έχουν προχωρήσει μέχρι τώρα είναι παράνομος».

Οι Έλληνες ειδικοί στην ανακαίνιση έχουν επίσης αντιρρήσεις για την κλίμακα της νέας εισόδου, λέγοντας ότι οι φωτορεαλιστικές εικόνες που κυκλοφόρησε η νικήτρια ομάδα είναι… υπερβολικά αισιόδοξες. «Η νέα κατασκευή θα επισκιάσει ουσιαστικά το αρχικό κτίριο από τη δημόσια θέα στο επίπεδο του δρόμου», δήλωσε ο Κώστας Ζαμπάς, ο οποίος ήταν επικεφαλής των εργασιών αποκατάστασης στην Ακρόπολη για 25 χρόνια.

«Μετά τη χθεσινή παρουσίαση, έγινε ξεκάθαρο ότι ένα από τα μεγάλα νεοκλασικά μνημεία της Αθήνας, πρόκειται να «κρυφτεί», αν επιτραπεί αυτή η υπερβολικά αισιόδοξη προσέγγιση». Ο Chipperfield δήλωσε στον Guardian ότι η ομάδα του είχε εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως, έχει θέσει την ανακαίνιση ως πολιτιστική προτεραιότητα, λέγοντας ότι «θα βοηθήσει στην αναβίωση μιας ολόκληρης συνοικίας στο κέντρο της Αθήνας».

ieidiseis.gr

The post Guardian: Έντονη κριτική από ξένους και Έλληνες αρχιτέκτονες για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα