NOX – Τζιλιβάκης: Στο κολυμβητήριο έχουμε ως πρωταρχικό στόχο τον άνθρωπο

Μία πολύ επιτυχημένη και ιδιαίτερη χρονιά ήταν το 2021 για το κολυμβητικό τμήμα του Ναυτικού Ομίλου Χανίων.

Αλλωστε, δύο αθλητές του, οι Αννα Ντουντουνάκη και Απόστολος Παπαστάμος πήραν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στη μεγαλύτερη διοργάνωση του πλανήτη συμμετείχε επίσης και ο προπονητής, Κώστας Τζιλιβάκης ο οποίος σε συνέντευξή του μοιράζεται τις εμπειρίες που βίωσε αυτή τη χρονιά…

Το 2021 κλείνει

και είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για το κολυμβητικό τμήμα του Ναυτικού Ομίλου Χανίων. Ποια είναι η δική σας αποτίμηση γι’ αυτή τη χρονιά;

Πράγματι… Σίγουρα για τα Χανιά, τον Ναυτικό Ομιλο Χανίων, αλλά και για την Ελλάδα, δύο παιδιά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που γεννήθηκαν εδώ, κολύμπησαν στην πισίνα και συμμετείχαν στην Ολυμπιάδα παίρνοντας τις θέσεις που πήραν σε αυτή, είναι πάρα πολύ αξιόλογο.

Η Αννα Ντουντουνάκη ως αθλήτρια του Ναυτικού Ομίλου Χανίων -και με προπονητή τον κ. Τάσο Καράμπελα- πέτυχε την πρώτη θέση στους πανευρωπαϊκούς αγώνες. Πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά που Ελληνίδα κερδίζει χρυσό μετάλλιο σε πανευρωπαϊκούς αγώνες κολύμβησης και φυσικά κατάφερε και την 9η θέση στην Ολυμπιάδα σε ίδιο αγώνισμα.

Στη συνέχεια, ο Απόστολος Παπαστάμος, ο οποίος αποδείχθηκε ο καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος Ελληνας κολυμβητής σε Ολυμπιάδα με την 14η θέση που κατέκτησε. Δεν είχαμε ξανά Ελληνα κολυμβητή στην πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιάδα, μόλις 20 χρονών, να καταφέρνει να καταταχθεί 14ος. Και ο Απόστολος και η Αννα σε τρία χρόνια θα εκπροσωπήσουν και πάλι την Ελλάδα, αλλά και τα Χανιά, στην Ολυμπιάδα του 2024 στο Παρίσι.

Ο Αλέξανδρος Κάχρης συμμετείχε στους πανευρωπαϊκούς αγώνες εφήβων, έχοντας όμως ν’ αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της κλειστής πισίνας. Εμεινε αρκετό καιρό έξω απ’ το νερό. Η χρονιά του δεν πήγε όπως την είχαμε υπολογίσει. Εκανε μια καλή εμφάνιση, όχι όμως εκείνη για την οποία είχε ετοιμαστεί. Αλλά έτσι είναι ο αθλητισμός…

Μερικές φορές μπορεί να είσαι έτοιμος, αλλά να μην μπορέσεις αυτό να το αποτυπώσεις στη κούρσα λόγω των συνθηκών. Δεν ξέρω πόσα χρόνια θα περάσουν για να υπάρξουν ξανά ανάλογες επιδόσεις, γιατί όποιος θέλει ν’ ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό πρέπει να έχει και τις αντίστοιχες βάσεις. Οι αθλητές το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό.

Τι σας μένει απ’ όλη αυτή τη διαδρομή προς την Ολυμπιάδα;

Ηταν μια ιδιαίτερη εμπειρία. Οταν βρίσκεσαι όλο αυτόν τον καιρό με τους καλύτερους αθλητές του πλανήτη και τους προπονητές τους και μπορείς να συζητήσεις, ν’ ανταλλάξεις απόψεις μαζί τους, αποκομίζεις αθλητικές εμπειρίες. Στις προετοιμασίες καταφέραμε μαζί με τον Απόστολο, την Αννα και με τον Αλέξανδρο να βελτιωθούμε.

Πήγαμε σε υψόμετρο, στους αγώνες του ISL που βρεθήκαμε για 5 εβδομάδες. Ομολογώ ότι ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Και η λέξη πρωτόγνωρη αφορά τις γνώσεις που απέκτησα, καθώς και τις απόψεις με προπονητές από διάφορες χώρες που αντάλλαξα, οι οποίες είναι πολύ προηγμένες στην κολύμβηση σε καθημερινή βάση.

Στη Βουδαπέστη αυτές τις 5 εβδομάδες μέναμε μαζί, τρώγαμε μαζί, κάναμε μαζί προπόνηση και είχαμε αθλητές στην ίδια ομάδα ή σε ομάδες που κολυμπούσαν αντίπαλες με τα δικά μας παιδιά. Παρ’ όλα αυτά, μετά που γυρνούσαμε από το κολυμβητήριο, είχαμε όλο τον καιρό να συζητήσουμε δικά μας θέματα, ομαδικά ή και προσωπικά…

Ηταν ένα υπέροχο ταξίδι γνώσης. Ολοι θέλαμε να μαθαίνουμε. Οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν αθλητές Ολυμπιονίκες, ήθελαν να συζητήσουμε τον προγραμματισμό του Απόστολου και της Αννας. Παρομοίως και εγώ ήθελα να δω τι έγινε με τους Αυστραλούς, με τους Αμερικάνους, με τους Καναδούς και όχι μόνο αυτό, αλλά και πώς δομούν όλο το οικοδόμημα του αθλήματος της κολύμβησης στις χώρες τους από τις ηλικίες των 4 ετών, έως να φτάσουν στον πολύ υψηλό αθλητισμό.

Η υπόλοιπη ομάδα του Ναυτικού Ομίλου Χανίων πήγε πάρα πολύ καλά στα θερινά πρωταθλήματα παρά το πρόβλημα που δημιούργησαν τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του covid, με τη μη λειτουργία των κολυμβητηρίων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ομάδα απέδωσε τα μέγιστα.

Πέρα από τα μετάλλια που κατακτήσαμε στις ηλικιακές κατηγορίες, η παρουσία των παιδιών και η απόδοσή τους ήταν ενθαρρυντικά στοιχεία, γιατί ο χρόνος που ετοιμάστηκαν ήταν πάρα πολύ λίγος. Ιδιαίτερα, εδώ στην περιφέρεια Κρήτης ο χρόνος που τα παιδιά είχαν την πισίνα στη διάθεσή τους ήταν ελάχιστος.

Στις πιο μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα, αρκετά σωματεία είχαν τη δυνατότητα να προπονήσουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τους αθλητές τους. Αντίθετα, στην περιφέρεια Κρήτης, δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα.

Τι περιμένετε να φέρει το 2022;

Ο Απόστολος, η Αννα και ο Αλέξανδρος δεν είναι πια αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Χανίων. Ο Απόστολος Παπαστάμος εντάχθηκε στο κλιμάκιο της Εθνικής που έχει ως επικεφαλής προπονητή τον Βαγγέλη Κοζομπόλη. Μεταξύ μας υπάρχει αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας.

Ο Αλέξανδρος θα κολυμπά με τον Μίλτο Κανελλόπουλο που είναι πολύ καλός φίλος και προπονεί με μεγάλη επιτυχία αθλητές που κολυμπούν αντίστοιχες κούρσες με τον Αλέξανδρο. Είμαι σίγουρος πως και τα δύο παιδιά θα έχουν μια ομαλή μετάβαση σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Το 2022 θα είμαι στα Χανιά ως προπονητής του ΝΟΧ και στην ΚΟΕ εκτός από ομοσπονδιακός προπονητής είμαι και στην τεχνική ομάδα των ομοσπονδιακών, η οποία παίρνει τις αποφάσεις για τον σχεδιασμό της κολύμβησης. Ο σχεδιασμός αυτός έχει δοθεί σε διαβούλευση σε όλους τους προπονητές της χώρας. Πήραμε πίσω τις εισηγήσεις τους, αλλάξαμε μερικά πράγματα από τον αρχικό σχεδιασμό. Στο τελικό κείμενο του σχεδιασμού ένα πολύ μεγάλο μέρος του είναι συνυφασμένο με τις νέες παραμέτρους που βάλαμε και που θέλουμε να οδηγήσουμε την ελληνική κολύμβηση τα επόμενα χρόνια.

Το τελευταίο βήμα είναι οι μεγάλες αποστάσεις που θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους. Τέλος, εξετάζουμε και το κομμάτι του αναπτυξιακού αθλητισμού και της επιστημονικής υποστήριξης του υψηλού αθλητισμού, στο οποίο θέλουμε να καθοδηγήσουμε την κολύμβηση τα επόμενα χρόνια. Επιθυμία μας είναι να δοθούν οι παράμετροι, οι οδηγίες και τα εργαλεία, σε όλα τα σωματεία, ώστε να μπορέσουν να δομήσουν έτσι τις αναπτυξιακές τους ηλικίες σε όλα τα αθλήματα του υγρού στίβου.

Βασικός σκοπός μας είναι σε μια ηλικία μετά από 10 ετών και άνω να μπορούν τα παιδιά να διαλέγουν και να συνεχίζουν στα αθλήματα του υγρού στίβου, αλλά να έχουν μια βάση τέτοια ώστε να τα βοηθά στη μετέπειτα πορεία τους όχι μόνο στην κολύμβηση.

Με τον Ναυτικό Ομιλο Χανίων έχουμε μια πολύ καλή ομάδα προπονητών που ελπίζω πως με τη νέα χρονιά, θα ενισχυθεί περισσότερο, γιατί ευελπιστώ πως προπονητές που ήταν κοντά μας και για κάποιους δικούς τους λόγους διέκοψαν για μια χρονιά, μιλώ για τον Γιώργο Αρυμπλιά και την Αννυ Μπουρτζή, θα ενσωματωθούν ξανά στο προπονητικό δυναμικό μας.

Φυσικά υπάρχουν ακόμα πολλά παιδιά που έχουν “μεγαλώσει” στο κολυμβητήριο Χανίων που όταν έρθουν πίσω, τελειώνοντας τις σπουδές τους στα ΤΕΦΑΑ, έχοντας την ειδικότητα του προπονητή αθλημάτων του υγρού στίβου, ή τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, θα μπορούσαν να ενταχθούν μαζί μας, μιας και έχουν δουλέψει σε σωματεία 3-4 χρόνια, όπως της Θεσσαλονίκης, της Κομοτηνής, της Αθήνας και έχουν την απαραίτητη εμπειρία.

Αν το επιτρέψουν τα δεδομένα και μπορέσουν να έρθουν να δουλέψουν κοντά μας, πιστεύω πως ο Ναυτικός Ομιλος θα κερδίσει απ’ αυτά τα παιδιά νέες γνώσεις και θα γίνουμε όλοι ακόμα καλύτεροι. Το ζητούμενο είναι τελικά αυτό, να γίνουμε όλοι καλύτεροι είτε αρχίζουμε τώρα, είτε έχουμε στην προπονητική μας πλάτη 20-30 χρόνια. Πιστεύω λοιπόν πως θα έχουμε μια καλή χρονιά, με την προϋπόθεση πως θα έχουμε ανοιχτά τα κολυμβητήρια.

Σίγουρα χάσαμε ένα αρκετά μεγάλο μέρος των παιδιών μας στην κολύμβηση, γύρω στους 50 με 70 αθλητές αναπτυξιακής ηλικίας 9, 10, 11 και 12 χρονών που είναι πολύ βασικές ηλικίες στην υποδομή και θα υπάρξουν προβλήματα για τα επόμενα 1-2 χρόνια λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, νομίζω ότι έχουμε τους ανθρώπους, τα κότσια, τις γνώσεις, την όρεξη να βάλουμε πάλι την κολύμβηση σε γρήγορο χρονικό διάστημα στο σωστό δρόμο, ώστε μετά να την απογειώσουμε.

Οι αθλητές που είναι τώρα στο αγωνιστικό τμήμα τους εύχομαι να είναι πρώτα απ’ όλα καλά στην υγεία τους. Δεύτερον, να συνεχίσουμε όλοι μας να είμαστε θετικοί και καλοί άνθρωποι. Αυτό είναι που ζητά το κολυμβητικό απ’ όλα τα παιδιά που είναι αθλητές του.

Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ ο άνθρωπος. Αυτό το οποίο έχω να πω, είναι ότι η κολύμβηση όλα αυτά τα χρόνια έχει ως πρωταρχικό στόχο τον άνθρωπο και να διδάξει τον τρόπο της σταδιακής επίτευξης των στόχων του κάθε παιδιού. Δεν πιέζουμε. Οταν θα είναι έτοιμο το παιδί ψυχολογικά, βιολογικά και προπονητικά, θα δώσει αυτό που μπορεί.

Στοχεύουμε στον υψηλό αθλητισμό χωρίς να ισοπεδώνουμε όλα τα υπόλοιπα όμως. Αν ένα παιδί μπορεί να τα καταφέρει σε αυτό το επίπεδο και θέλει να φτάσει εκεί, ναι, θα το οδηγήσουμε εκεί και θα το υποστηρίξουμε με τον καλύτερο τρόπο. Αν ένα παιδί δεν θέλει τον πρωταθλητισμό, και έχουμε πολλά τέτοια παιδιά, θα κάνει τον αθλητισμό του χωρίς κανένα πρόβλημα.

Από ‘κει και μετά να συνεχίσουν να δουλεύουν με ταπεινότητα, όπως ταπεινοί είναι η Αννα, ο Απόστολος και ο Αλέξανδρος. Εχει να το λέει όλη η Ελλάδα! Να ξέρουν πως θα είμαστε δίπλα τους και στις ευχάριστες και στις δυσάρεστες στιγμές και να καταλάβουν ότι οι μεγάλοι στόχοι επιτυγχάνονται σκαλοπάτι-σκαλοπάτι.

Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να πω θα κάνουμε αυτό ή το άλλο, κάθε μέρα είναι διαφορετική, κάθε προπόνηση είναι διαφορετική, όσο μπορέσουμε να βελτιωθούμε. Ετσι, τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα.

Γιατί λοιπόν ένας γονιός να φέρει το παιδί του στο κολυμβητήριο;

Οσα παιδιά ξεκινούν το κολυμβητήριο πρώτα απ’ όλα θα μάθουν να κολυμπούν, ν’ απολαμβάνουν και δε θα έχουν κανένα πρόβλημα ποτέ με τη θάλασσα. Επειτα, θα είναι σ’ ένα περιβάλλον και σ’ ένα άθλημα ασφαλές και προστατευμένο.

Με παιδαγωγούς προπονητές από τη μικρή ηλικία. Με ανθρώπους που θα είναι δίπλα τους πάντα με το χαμόγελο και θέλοντας να τους προσφέρουν όλη τη γνώση τους. Οι παρέες, οι αγώνες, η ποιότητα προπόνησης είναι κι αυτά οφέλη που θα αποκομίσει ένα παιδί ερχόμενο στο κολυμβητήριο.

Οι αθλητές μας είναι πάντα δεμένοι με το κολυμβητήριο και πολύ συχνά μας επισκέπτονται παλιοί αθλητές στο κολυμβητήριο ή οι ίδιοι ή με τις οικογένειές τους, αφού φέρνουν πια σε εμάς τα δικά τους παιδιά λέγοντας μας πως όπως εμείς περάσαμε από εδώ και πήραμε τόσες εμπειρίες ζωής και γίναμε καλύτεροι άνθρωποι, έτσι τώρα φέρνουμε και το παιδί μας…

Εάν έρθει και η καλή επίδοση, τότε έχουμε ολοκληρωμένη την επιτυχία. Συνεπώς, πρωταρχικός μας στόχος είναι το παιδί να νιώθει καλά σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον και να παίρνει θετικά και ανθρώπινα μηνύματα από τους προπονητές και την ομάδα του. Αυτός είναι ο αθλητισμός.

Το πρώτο βήμα του αθλητισμού που αρμόζει να τον επιλέγουν όλοι. Ο υψηλός αθλητισμός είναι δεύτερο βήμα και πολλοί τον επιλέγουν. Ο πρωταθλητισμός είναι τρίτο βήμα και είναι λίγοι αυτοί που τον επιλέγουν.

zarpanews.gr

The post NOX – Τζιλιβάκης: Στο κολυμβητήριο έχουμε ως πρωταρχικό στόχο τον άνθρωπο appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
ολυμπιακοί αγώνες, Καλή Χρονιά, αννα, χανια, ελλαδα, συμμετοχή, εμφάνιση, βασεις, κρητη, αθηνα, νέα, νοχ, κοε, τεφαα, θεσσαλονικη, ομιλος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , περιφερεια κρητης, ξανα, αποτελεσματα, χωρες, βημα, βουδαπεστη, γνωση, εργαλεια, θαλασσα, καθημερινη, κοε, τεφαα, υγεια, αγωνες, αθλητισμος, αμοιβαια, ανθρωπος, αννα, εβδομαδες, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δικη, δοθει, δωσει, δυναμικο, εγινε, ευκαιρια, υπαρχει, εμφάνιση, επιτυχια, επιθυμια, ετοιμο, ετων, ζητα, ζωης, ιδια, ιδιο, η δικη, ηλικια, κειμενο, λειτουργια, μηνυματα, μπορεις, ναυτικο, νερο, νοχ, ομαδα, παντα, ομιλος, παιδι, παιδια, παρισι, περιβαλλον, πισινα, ποιοτητα, προβληματα, σιγουρα, σιγουρος, συζητησουμε, συνεχεια, συμμετοχή, τμημα, τρια, υψομετρο, φυσικα, φορα, χαμογελο, χρονος, ψυχολογικα, γνωσεις, ιδιαιτερα, κομματι, κωστας, ομαδες, σωστο, ταξιδι, θεματα, θεσεις, θετικα, υπεροχο
Τυχαία Θέματα