Αυτά είναι τα σχέδια του Πούτιν για την Ουκρανία – Η «συνταγή» Κριμαίας που ακολουθεί

Την ανησυχία του για τα δημοψηφίσματα στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη εξέφρασε σήμερα ο ΓΓ του ΟΗΕ, καθώς όπως φαίνεται ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδιάζει να προσαρτήσει στη συνέχεια τα εδάφη που έχει καταλάβει, ακολουθώντας την τακτική που υιοθέτησε όταν προσάρτησε την Κριμαία, το 2014.

«Οποιαδήποτε προσάρτηση εδάφους μίας χώρας από άλλη, που προέρχεται από απειλή ή χρήση βίας είναι παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ

και το Διεθνούς Δικαίου», δήλωσε ο Γκουτέρες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά την οποία όλες οι χώρες καταδίκασαν τα σχέδια προσάρτησης. Ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε σχεδόν μόνος στην αίθουσα και έφυγε αμέσως μόλις τελείωσε.

Ακόμα και η Κίνα στάθηκε απέναντι από τη Ρωσία. «Έχουμε επανειλημμνα διευκρινίσει τη θέση της Κίνας για το ουκρανικό ζήτημα. Υποστηρίζουμε πάντα την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών, την τήρηση των βασικών σκοπών και αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τη σοβαρή αντιμετώπιση των ανησυχιών κάθε χώρας στον τομέα της ασφάλειας, καθώς και την υποστήριξη όλων των προσπαθειών που συμβάλλουν στην ειρηνική επίλυση της κρίσης», δήλωσε ο Κινέζος διπλωμάτης όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

«Η Κίνα καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιλύσουν σωστά τις διαφορές μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων και είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για να συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση της κατάστασης», είπε ο Κινέζος διπλωμάτης.

Εντωμεταξύ στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στο Ντονμπάς, άρχισαν σήμερα τα δημοψηφίσματα, που όταν ολοκληρωθούν θα έχουν ως αποτέλεσμα η Ουκρανία να χάσει τις κατεχόμενες περιοχές, περίπου το 15-20% των εδαφών της. Η ψηφοφορία στο Νρτονμπάς άρχισε στις οκτώ το πρωί τοπική ώρα και αναμένεται να διαρκέσει ως τις 27 Σεπτεμβρίου. Δημοψηφίσματα θα γίνουν στις περιοχές που είχαν έντονο φιλορωσικό αυτονομιστικό κίνημα, στις φιλορωσικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ (στην ανατολική Ουκρανία) καθώς και στις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή στις επαρχίες Χερσώνα και Ζαπορίζια. Η Μόσχα και οι φιλορωσικές αρχές των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών διαβεβαίωσαν σήμερα ότι τα δημοψηφίσματα που προανήγγειλε η Ρωσία και πρόκειται να ξεκινήσουν αύριο Παρασκευή, θα διεξαχθούν κανονικά, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις.

Πόρτα-πόρτα η ψηφοφορία

«Η ψηφοφορία ξεκινά αύριο και τίποτα δεν θα την εμποδίσει», είπε χθες στη ρωσική τηλεόραση ο επικεφαλής της κατοχικής διοίκησης της Χερσώνας, Βλαντίμιρ Σάλντο.

Η εκλογική επιτροπή των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ, στα ανατολικά, διευκρίνισε ότι «για λόγους ασφαλείας», το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κατ’ ουσίαν από πόρτα σε πόρτα, «μπροστά στα σπίτια» και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες. Τα εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν μόνο την τελευταία ημέρα, δηλαδή στις 27 Σεπτεμβρίου.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και «υπ’ αριθμόν 2» στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επιβεβαίωσε τα σχέδια του Πούτιν μέσω του Telegram, γράφοντας ότι οι αυτονομιστικές επαρχίες του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, που συναποτελούν τη λεκάνη του Ντονμπάς, καθώς επίσης και η Χερσώνα και η Ζαπορίζια «θα ενσωματωθούν στη Ρωσία».

Πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη ακόμα και για ένα πυρηνικό πλήγμα στη Δύση, αν χρειαστεί: οι ρωσικοί «υπερηχητικοί πύραυλοι είναι ικανοί να φτάσουν τους στόχους τους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ πολύ πιο γρήγορα» από τα δυτικά όπλα, δήλωσε.

Στο διάγγελμά του προς το έθνος, ο Ρώσος πρόεδρος είπε την Τετάρτη ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» που διαθέτει το οπλοστάσιό του απέναντι στη Δύση, την οποία κατηγόρησε ότι θέλει «να καταστρέψει» τη Ρωσία. «Δεν είναι μπλόφα», τόνισε.

Το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας προβλέπει την πιθανότητα προσφυγής σε πυρηνικά πλήγματα εάν δεχτούν επίθεση τα εδάφη που η Μόσχα θεωρεί ρωσικά, κάτι που θα της επιτρέπεται μετά την προσάρτηση των περιοχών στις οποίες γίνονται δημοψηφίσματα. Και αν οι Ουκρανοί συνεχίσουν την προέλασή τους για να τις ανακαταλάβουν, τότε η Ρωσία θα θεωρήσει ότι δέχεται επίθεση σε δικά της εδάφη και μάλιστα από νατοϊκά όπλα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ευθέως ότι λόγω της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει η Δύση στην Ουκρανία, η Ρωσία είναι «ντε φάκτο αντιμέτωπη με το ΝΑΤΟ».

Το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ, με δήλωσή του, καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο το σχέδιο διεξαγωγής δημοψηφισμάτων για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία των ουκρανικών περιοχών που ελέγχονται εν μέρει από τον ρωσικό στρατό.

«Οι Σύμμαχοι δεν αναγνωρίζουν και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουν την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Τα εικονικά δημοψηφίσματα στις περιοχές του Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα της Ουκρανίας δεν έχουν νομιμότητα και θα αποτελέσουν κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα αναγνωρίσουν την παράνομη προσάρτησή τους.

Αυτά τα εδάφη είναι ουκρανικά. Καλούμε όλα τα κράτη να απορρίψουν τις κατάφωρες προσπάθειες της Ρωσίας για εδαφική κατάκτηση», αναφέρει το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο στη δήλωσή του. Επισημαίνεται, επίσης, ότι «οι ρωσικές δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της μερικής επιστράτευσης, αποτελούν μια περαιτέρω κλιμάκωση στον παράνομο πόλεμο της εναντίον της Ουκρανίας».

Στην ίδια δήλωση υπογραμμίζεται επίσης ότι «οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παραμένουν αποφασισμένοι στην παροχή πολιτικής και πρακτικής υποστήριξης στην Ουκρανία καθώς συνεχίζει να αμύνεται ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα». «Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική Συμμαχία και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα σε ολόκληρο τον ευρωατλαντικό χώρο. Στεκόμαστε ενωμένοι για να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε κάθε εκατοστό της συμμαχικής επικράτειας», καταλήγει η ανακοίνωση της Συμμαχίας.

Πηγή: enikos, ΑΠΕ,BBC

The post Αυτά είναι τα σχέδια του Πούτιν για την Ουκρανία – Η «συνταγή» Κριμαίας που ακολουθεί appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα