Αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ – Το 11% των εισαγωγών στην Κρήτη

Ενδεικτικό είναι πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται σταθερά σε ανοδική τροχιά τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σήμερα πραγματοποιήθηκαν 161 εισαγωγές, ενώ για την εβδομάδα 12-18 Ιουλίου ο συνολικός αριθμός ανήλθε σε 820, δηλαδή σχεδόν διπλάσιος από αυτόν της προηγούμενης εβδομάδας (452).

Κατά συνέπεια, σημαντική είναι η αύξηση που παρατηρείται και στο σύνολο των νοσηλευόμενων ασθενών, οι οποίοι χθες ανέρχονταν σε 977 έπειτα από 166 εισαγωγές, πλησιάζοντας το ψυχολογικό «φράγμα» του τετραψήφιου αριθμού. Για να

γίνει αντιληπτή η αύξηση στην πίεση που δέχεται σταδιακά το ΕΣΥ, σημειώνεται ότι στις 14 Ιουλίου οι αριθμοί αυτοί περιορίζονταν σε 670 και 115 αντίστοιχα.

Στην Κρήτη, μάλιστα, εντοπίζεται αρκετά μεγάλο πρόβλημα, αφού στα νοσοκομεία της Μεγαλονήσου νοσηλεύονταν χθες 83 ασθενείς, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 18 εισαγωγές, δηλαδή το 11% επί του συνολικού αριθμού πολιτών που εισήχθησαν σε νοσοκομείο.

Αισιοδοξία προκύπτει μόνο από τον σταθερό -με τάσεις ήπιας υποχώρησης- αριθμό των διασωληνωμένων, οι οποίοι σήμερα φτάνουν τους 125. Και εδώ, όμως, υπάρχει αρνητική χροιά, καθώς ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι χρήζουν μηχανικής αναπνευστικής υποστήριξης, με τον αριθμό των διασωληνωμένων 18-64 ετών (59 σήμερα) να κοντεύει να φτάσει τους 66 σήμερα ασθενείς 64 και άνω. Βελτίωση, πάντως, καταγράφεται στον αριθμό των θανάτων, οι οποίοι το τελευταίο 24ωρο περιορίστηκαν σε τρεις.

Νέο ρεκόρ στο ποσοστό θετικότητας – Πάνω από τον μέσο όρο Ρέθυμνο, Μύκονος, Πάρος

Σε επίπεδα παρόμοια με αυτά της προηγούμενης εβδομάδας κινούνται τα σημερινά 2.972 νέα κρούσματα, τα οποία μοιράζονται σε 70 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας. Στην Αττική εντοπίστηκαν 1.266 λοιμώξεις (330 στο κέντρο, 216 στον δυτικό τομέα της Αθήνας και 27 στα νησιά του Αργοσαρωνικού), στην Θεσσαλονίκη άλλες 236, ενώ από την ηπειρωτική Ελλάδα ξεχωρίζει η αυξημένη διασπορά στην Κορινθία με 80 κρούσματα.

Στην Κρήτη συγκεντρώνονται 255 διαγνώσεις, με αρνητικό πρωταγωνιστή και πάλι το Ηράκλειο με 90, ακολουθούν το Ρέθυμνο με 87, τα Χανιά με 59 και το Λασίθι με 19. Παρά την σταθερή πρωτιά του Ηρακλείου στο επίπεδο των κρουσμάτων, ωστόσο, το Ρέθυμνο είναι εκείνο που καταγράφει υψηλότατο ποσοστό, το οποίο φτάνει αυτή την εβδομάδα στο 4,85%, ξεπερνώντας, μάλιστα, τον μέσο όρο της επικράτειας που ανέρχεται στο ποσοστό-ρεκόρ του 3,41%. Ενδεικτικά, το αντίστοιχο ποσοστό στο Ηράκλειο περιορίζεται στο 1,53%, αυξημένο, πάντως, από το 1,05% της προηγούμενης εβδομάδας.

Σε εξίσου υψηλά επίπεδα κινούνται Πάρος και Μύκονος που σήμερα σημειώνουν 43 και 39 νέα κρούσματα και ποσοστό θετικότητας 4,31% και 4,06% αντίστοιχα. Στο 2,23% βρίσκεται το σχετικό ποσοστό στη Σαντορίνη, όπου το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 28 νέες λοιμώξεις και στο 2,15% στην Ιθάκη όπου σήμερα δεν υπήρξε κρούσμα κορωνοϊού. Τέλος, τα νησιά του Ιονίου συνεχίζουν να «ανησυχούν» τους ειδικούς, με την Κέρκυρα να σημειώνει σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες (31 σήμερα), ενώ Κεφαλλονιά (3) και Λευκάδα (1) βρίσκονται χαμηλά μεν αλλά σταθερά στον επιδημιολογικό πίνακα.

Οριακή -αν όχι ανεπαίσθητη- είναι η μείωση που καταγράφεται αυτή την εβδομάδα στον ρυθμό εξάπλωσης της πανδημίας, με τις ισορροπίες να παραμένουν εύθραυστες και το αποτύπωμα του τέταρτου κύματος να σκιαγραφείται μέρα με την ημέρα από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων. Φοβούμενοι την εκθετική αύξηση της επιδημίας, οι ειδικοί εξακολουθούν να διατηρούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλα τα μέτρα που πιθανόν να χρειαστεί να εισηγηθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται και τα νοσοκομεία λόγω της αύξησης των ασθενών που εισάγονται με λοίμωξη COVID-19, με τον επιχειρησιακό συναγερμό να ενεργοποιείται στη σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού στο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα έπειτα από δύο μήνες.

Έλεγχο της πανδημίας μέσω του αυξημένου testing δείχνει η μείωση του Rt

Κατά τα άλλα, η υποχώρηση του δείκτη μεταδοτικότητας της νόσου (Rt) στο 1,23 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και έφτασε στο υψηλότατο 1,38, υποδεικνύει μια διαφαινόμενη μείωση στην εξάπλωση της πανδημίας, σε επίπεδα που -τουλάχιστον στην θεωρία- μπορεί να ελεγχθεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το φαινόμενο αυτό μπορεί να αποδοθεί αφενός στους ελέγχους που διενεργούνται πλέον εκτενώς και στα νησιά και αφετέρου στην εφαρμογή και τήρηση των μέτρων.

Πιο αναλυτικά, εδώ και περίπου 10 ημέρες (εξαιρουμένων των Σαββατοκύριακων) ο αριθμός των διαγνωστικών ελέγχων ξεπερνά σταθερά τους 70.000 και το -αχνό μεν αλλά υπαρκτό- αποτύπωμά τους γίνεται αντιληπτό από τη μείωση του Rt. Το τελευταίο 24ωρο, συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 14.285 μοριακά και 61.293 rapid τεστ (75.578 συνολικά), με τους ελέγχους από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), μάλιστα, να αναδεικνύουν 500 θετικά δείγματα. Αντίστοιχα, σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και οι αυτοδιαγνωστικοίέλεγχοι, με 118.012 self test να δηλώνονται ηλεκτρονικά και 8.044 άτομα να προσέρχονται για επανέλεγχο. Συνολικά, από τα self test έχουν εντοπιστεί 55.691 θετικά αποτελέσματα.

Η οριακή μείωση στην έκταση της πανδημίας, πάντως, αναμένεται να μεταφραστεί σε μειωμένο αριθμό κρουσμάτων έπειτα από αρκετές ημέρες, ενώ το αποτύπωμά της στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο, παρατείνοντας μέχρι τότε την κατάσταση «συναγερμού» στην οποία εισέρχονται και πάλι τα δημόσια νοσοκομεία.

protothema.gr

The post Αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ – Το 11% των εισαγωγών στην Κρήτη appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα