Αυξάνονται οι τιμές στα κυλικεία των σχολείων στα Χανιά – Πόσο θα πωλούνται τοστ, κουλούρια, νερό

Από πέντε έως 15 λεπτά ακριβότερα θα είναι τα προϊόντα των σχολικών κυλικείων στα Χανιά και σε ολόκληρη την χώρα. Πρόκειται για απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία ελήφθη εν μέσω του κύματος ακρίβειας που πλήττει την χώρα και προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Πιο αναλυτικά, οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής: η  ανώτατη τιμή για σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό, με τυρί (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, ελαιολάδου

και άλλων) διαμορφώνεται στα 1,20 ευρώ από 1,10 ευρώ που ήταν σύμφωνα με την προηγούμενη απόφαση.

Για σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό με τυρί και γαλοπούλα (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας ελαιολάδου και άλλων) διαμορφώνεται στα 1,50 ευρώ από 1,35 ευρώ.

Στο κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό, σε ατομική συσκευασία τουλάχιστον 95 γραμμαρίων η ανώτατη τιμή πλέον είναι στα 0,60 ευρώ από 0,50 ευρώ.

Η τυρόπιτα ή πίτα λαχανικών σε ατομικές μερίδες των 140 γρ. η ανώτατη τιμή πώλησης καθορίζεται στα 1,30 ευρώ, από 1,20 ευρώ.

Το εμφιαλωμένο νερό των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου από 0,35 διαμορφώνεται στα 0,40 ευρώ, ως ανώτατη τιμή πώλησης.

Για τις νέες ανώτατες τιμές στα σχολικά κυλικεία μίλησε το πρωί στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου ο πρόεδρος του σωματείου μισθωτών κυλικείων δημόσιων σχολείων Χανίων – Ρεθύμνης, Γιάννης Παυλάκης.

Ο κ. Παυλάκης δήλωσε πως οι τιμές κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα ενώ και η ποιότητα των προϊόντων είναι εξαιρετική: «Ναι μεν έχουμε αυξήσεις αλλά οι τιμές δεν είναι υπέρογκες. Εάν τις συγκρίνουμε με την έξω αγορά, από φούρνο μέχρι πρατήριο, οι τιμές στα σχολικά κυλικεία παραμένουν πάρα πολύ καλές. Έπρεπε να γίνει αυτό για να στηριχθούν οι συνάδελφοι.

«Στα σχολικά κυλικεία υπήρχε ένα πλαφόν τιμών, το οποίο είχε να ανατιμηθεί από το 2013. Για οκτώ χρόνια παρέμεναν ίδιες οι τιμές, παρά τις όποιες αυξήσεις είχαν γίνει, υπήρχε το ίδιο πλαφόν. Στα σχολικά κυλικεία, οι τιμές ήταν οι πιο χαμηλές της αγοράς. 0,35 ευρώ το νερό, 40 λεπτά το κουλούρι, 1.10 το απλό σάντουιτς και 1.35 το σπέσιαλ και 1,10 η τυρόπιτα. Πέρσι προς το το τέλος της σχολικής χρονιάς, με τις επαναλαμβανόμενες αυξήσεις, το Υπουργείο μας έδωσε μια αύξηση 10 λεπτών στο σάντουιτς και την τυρόπιτα. Είχαμε πει ότι δεν ήταν αρκετή, διότι οι εταιρείες που τροφοδοτούν τα σχολικά κυλικεία είχαν κάνει τουλάχιστον έως οκτώ ανατιμήσεις εκείνη την περίοδο. Μας έδωσαν άλλο ένα 9%.»

Όσον αφορά την ποιότητα των προϊόντων, ο κ. Παυλάκης τόνισε πως «τις τελευταίες δεκαετίες υπήρχε εγκύκλιος για το διατροφικό πλάνο απλώς πριν 20 χρόνια να μην τηρούνταν τόσο αυστηρά γιατί δεν υπήρχε και τόσο καλή οργάνωση. Τώρα υπάρχουν η ομοσπονδία, οι σύλλογοι, που έχουμε εκπαιδεύσει τους συναδέλφους. Εμείς και όλοι οι συνάδελφοι εκτός από τον ΕΦΕΤ έχουμε και το επαγγελματικό περίγραμμα του χειριστή του σχολικού κυλικείου. Αυτό σημαίνει ότι χειρίζεσαι το τρόφιμο, πώς το πουλάς στο παιδί, το πως το συντηρείς, το πως το παραλαμβάνεις. Αυτή την εκπαίδευση προσπαθούμε να την περνάμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους ώστε να υπάρχει καλή ποιότητα. Όντως η ποιότητα είναι εξαιρετική χρόνο με τον χρόνο στα σχολικά κυλικεία, δεν κάνουμε εκπτώσεις στα υλικά μας, προσπαθούμε να δώσουμε στα παιδιά ότι καλύτερο μπορούμε αλλά καταλαβαίνετε ότι πρέπει κι εμείς να στηριχθούμε».

Τέλος, ο πρόεδρος του σωματείου των σχολικών κυλικείων Χανίων, απηύθυνε κάλεσμα στους γονείς να στηρίξουν τα σχολικά κυλικεία:

«Το σχολικό κυλικείο πληρώνει ενοίκιο στο σχολείο, την σχολική επιτροπή, με τα χρήματα αυτά συντηρούνται τα σχολεία».

zarpanews.gr

The post Αυξάνονται οι τιμές στα κυλικεία των σχολείων στα Χανιά – Πόσο θα πωλούνται τοστ, κουλούρια, νερό appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα