Αιγυπτιακό δικαστήριο επιβεβαίωσε τις θανατικές ποινές 20 αντρών

Αιγυπτιακό δικαστήριο διατήρησε τη θανατική ποινή που είχε επιβληθεί σε 20 άνδρες για φόνους αστυνομικών κατά τα βίαια επεισόδια του 2013 που ακολούθησαν την ανατροπή από τον στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ενώ μετέτρεψε τις ποινές πολλών άλλων σε βαριές ποινές κάθειρξης.

Οι κατηγορούμενοι μπορούν να ασκήσουν και πάλι έφεση.

Η υπόθεση αφορά 156 ανθρώπους που δικάζονται για μια υπόθεση που είναι γνωστή ως το «επεισόδιο της Κερντάσα», από την ονομασία μιας κοινότητας φιλικής στους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην επαρχία της Γκίζα, στην οποία σημειώθηκαν οι βιαιότητες.

Στις

14 Αυγούστου 2013 ένοπλοι ισλαμιστές έβαλαν με αντιαρματικά πυρά εναντίον αστυνομικού τμήματος στην Κερντάσα και έκοψαν τον λαιμό ενός αστυνομικού πριν βάλουν φωτιά στο κτίριο, ενώ μερικές ώρες νωρίτερα οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν διαλύσει βίαια δύο καταυλισμούς διαδηλωτών σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους.

«Τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνται οι κατηγορούμενοι διαπράχθηκαν από μια ομάδα σε βάρος της οποίας έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τη διάπράξή τους», δήλωσε η δικαστής Σερίν Φαχμί πριν αναγνώσει την ετυμηγορία.

«Μερικοί διέπραξαν οι ίδιοι φόνους, άλλοι έκλεψαν ή έκαψαν, μερικοί φυλούσαν τον δρόμο ώστε οι δράστες να διαπράξουν τα εγκλήματά τους και μερικοί απέλεισαν δρόμους για να εμποδίσουν την άφιξη βοήθειας, κάποιοι παρακινούσαν πολίτες να επιτεθούν στον στρατό και την αστυνομία χρησιμοποιώντας μεγάφωνα των τζαμιών και μικρόφωνα στους δρόμους. Αν δεν συνέβαιναν όλα αυτά, τα εγκλήματα αυτά δεν θα είχαν διαπραχθεί».

Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης 80 πρόσωπα σε ισόβια κάθειρξη και 34 σε κάθειρξη 15 ετών. Ένας ανήλικος καταδικάσθηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη και 21 κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.

Άλλο δικαστήριο, το 2015, είχε αρχικά καταδικάσει 183 κατηγορουμένους σε θάνατο, από τους οποίους τους 28 ερήμην, και έναν ανήλικο σε κάθειρξη 10 ετών, για τον φόνο 11 αστυνομικών. Όσοι δικάζονται ερήμην, ξαναδικάζονται αυτομάτως αν παραδοθούν.

Οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση και το Εφετείο έδωσε εντολή να δικαστούν και πάλι οι 156 που κρατούνται. Το νομικό σύστημα της Αιγύπτου επιτρέπει στους κατηγορουμένους μια δεύτερη και τελευταία έφεση μετά τη σημερινή ετυμηγορία.

Keywords
Τυχαία Θέματα