Άλμπερτ Μπουρλά: Το “Εβραϊκό Νόμπελ” στον CEO της Pfizer

Το Ίδρυμα Genesis Prize ανακοίνωσε ότι το Βραβείο Genesis για το 2022 απονέμεται στον Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της Pfizer Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά.

Ο Άλμπερτ Μπουρλά έλαβε την πλειοψηφία των ψήφων σε μία παγκόσμια εκστρατεία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, κατά την οποία ψήφισαν διαδικτυακά 200.000 άτομα σε 71 χώρες. Η επιλογή των ψηφοφόρων επικυρώθηκε ομόφωνα

από τους εννέα κριτές στην Επιτροπή Επιλογής του Βραβείου Genesis.

Η Επιτροπή επαίνεσε τον Δρ Μπουρλά για την ηγεσία, την αποφασιστικότητά του και ιδιαίτερα για την προθυμία του να αναλάβει υψηλό ρίσκο. Σε αντίθεση με τους CEO των περισσότερων άλλων μεγάλων εταιρειών που εργάζονται για την ανάπτυξη εμβολίων για τον κορονοϊό, ο Δρ Μπουρλά απέρριψε ομοσπονδιακές χρηματοδοτήσεις των ΗΠΑ ύψους δισ. δολαρίων προκειμένου να αποφευχθεί η κυβερνητική γραφειοκρατία και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και παραγωγή του εμβολίου. Ως αποτέλεσμα, το εμβόλιο COVID-19 της Pfizer ήταν έτοιμο σε χρόνο ρεκόρ: μήνες αντί για χρόνια.

Το ετήσιο βραβείο Genesis, ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων, που ονομάστηκε “Εβραϊκό Νόμπελ” από το περιοδικό TIME, τιμά εξαιρετικά άτομα για τα σημαντικά επαγγελματικά τους επιτεύγματα, τη συμβολή τους στην ανθρωπότητα και τη δέσμευση στις εβραϊκές αξίες. Ο Δρ Μπουρλά είναι η ένατη προσωπικότητα που τιμάται με το Βραβείο Genesis. Ακολουθεί τον σκηνοθέτη και φιλάνθρωπο Steven Spielberg, ο οποίος τιμήθηκε με το Βραβείο Genesis το 2021 και τον θρυλικό ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα Natan Sharansky, που βραβεύτηκε το 2020.

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Isaac Herzog θα απονείμει το Βραβείο Genesis στον Δρ. Μπουρλά σε μία τελετή στην Ιερουσαλήμ, που είναι προγραμματισμένη για τις 29 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την παράδοση που καθιέρωσε ο πρώτος βραβευθείς Michael Bloomberg, όλοι οι τιμώμενοι με το βραβείο Genesis επέλεξαν να παραιτηθούν από το χρηματικό βραβείο για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ο Δρ Μπουρλά ζήτησε από το Ίδρυμα Genesis Prize να διαθέσει το βραβείο του 1 εκατομμυρίου δολαρίων σε έργα που στοχεύουν στη διατήρηση της μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, με ιδιαίτερη έμφαση στην τραγωδία που υπέστη η ελληνική εβραϊκή κοινότητα.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, ο Δρ Μπουρλά μεγάλωσε σε μια οικογένεια που γνώριζε τη φρίκη του Ολοκαυτώματος από πρώτο χέρι. Οι γονείς του ήταν ανάμεσα στους μόλις 2.000 επιζώντες από μια κάποτε ακμάζουσα, αρχαία εβραϊκή κοινότητα 50.000 κατοίκων, που σχεδόν εξολοθρεύθηκε από τους Ναζί.

“Είμαι στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσω τον Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά στη διακεκριμένη οικογένεια των τιμηθέντων με το βραβείο Genesis”, δήλωσε ο συνιδρυτής και πρόεδρος του Ιδρύματος The Genesis Prize, Stan Polovets. “Ο Δρ. Μπουρλά προσωποποιεί δύο από τις πιο θεμελιώδεις εβραϊκές αξίες: τη δέσμευση στην ιερότητα της ζωής και τη συμβολή στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Και ενώ η πανδημία απέχει πολύ από το να τελειώσει, εκατομμύρια άνθρωποι είναι ζωντανοί και υγιείς λόγω των όσων έχουν καταφέρει ο Δρ Μπούρλα και η ομάδα του στην Pfizer”.

Ο Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά δήλωσε: “Δεν είχα την πρόθεση να ζήσω μία δημόσια ζωή και ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μπορεί κάποια ημέρα να είχα την τιμή να λάβω το βραβείο Genesis και να στέκομαι δίπλα σε αυτούς τους εξαιρετικούς συνυποψήφιους. Το αποδέχομαι με ταπεινότητα και εκ μέρους όλων των συναδέλφων μου στην Pfizer, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο επείγον κάλεσμα της ιστορίας τα τελευταία δύο χρόνια και μαζί λυγίσαμε το τόξο της κοινής μοίρας. Μεγάλωσα σε μία εβραϊκή οικογένεια που πίστευε ότι ο καθένας μας είναι τόσο δυνατός όσοι ισχυροί είναι και οι δεσμοί της κοινότητάς μας και ότι όλοι καλούμαστε από τον Θεό να φτιάξουμε τον κόσμο. Ευελπιστώ να επισκεφθώ την Ιερουσαλήμ και να παραλάβω αυτοπροσώπως την τιμητική αυτή διάκριση, η οποία συμβολίζει τον θρίαμβο της επιστήμης και μία μεγάλη ελπίδα για το μέλλον μας”.

Ανακοινώνοντας την επιλογή του Δρ. Μπουρλά, το Ίδρυμα Genesis Prize σημείωσε το ευρύ φάσμα συνεισφοράς πολλών Εβραίων επιστημόνων, γιατρών και αξιωματούχων στον υγείας στο να σωθούν ζωές, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Το Ίδρυμα τόνισε συγκεκριμένα τις συνεισφορές των ατόμων που ακολουθούν:

Δρ Drew Weissman, Καθηγητής Έρευνας Εμβολίων στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, του οποίου η ανακάλυψη μιας νέας πλατφόρμας mRNA τροποποιημένης με νουκλεοσίδια επέτρεψε τη δημιουργία πρωτοποριακών εμβολίων mRNA.Δρ. Mikael Dolsten, Επικεφαλής Επιστημονικός Υπεύθυνος, Pfizer, που καθοδήγησε την ανάπτυξη του εμβολίου της Pfizer σε χρόνο ρεκόρ.Δρ Tal Zaks, Επικεφαλής Ιατρικός Αξιωματούχος της Moderna κατά την ανάπτυξη του επιτυχημένου mRNA 1273 εμβολίου.Δρ. Joanne Waldstreicher, Επικεφαλής Ιατρικός Αξιωματούχος της Johnson & Johnson, που παρέδωσε ένα επιτυχημένο εμβόλιο για τον φορέα COVID-19.Ακαδημαϊκός Alexander Gintsburg, Διευθυντής, Ινστιτούτο Gamaleya Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας, που ανέπτυξε το εμβόλιο Sputnik.Δρ. Anatoly Altstein, Επικεφαλής Επιστήμονας, Ινστιτούτο Gamaleya Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας, που ηγήθηκε της ανάπτυξης του εμβολίου Sputnik.Dr. Rochelle Walensky, Διευθύντρια, Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, που συντονίζει την αντίδραση της αμερικανικής δημόσιας υγείας στην πανδημία.Jeffrey Zients, συντονιστής αντιμετώπισης του κορονοϊού του Λευκού Οίκου, που επιβλέπει την απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ στην πανδημία, συμπεριλαμβανομένης της διανομής εμβολίων.

Ο πρόεδρος του Genesis Prize, Stan Polovets δήλωσε: “Αυτή είναι μια πολύ περήφανη στιγμή, όχι μόνο για τον Δρ. Μπουρλά, αλλά για όλη την εβραϊκή κοινότητα. Ένας λαός τόσο μικρός σε αριθμό έχει έναν τέτοιο τεράστιο αντίκτυπο σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια να σωθούν ζωές”. Ο Polovets πρόσθεσε: “Ο Δρ. Μπουρλά είναι ένα λαμπρό αστέρι στον αστερισμό των εξαιρετικών Εβραίων επιστημόνων και γιατρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης της πανδημίας. Ελπίζουμε ότι αυτά τα εξαιρετικά άτομα και οι συνάδελφοί τους, θα έρθουν στην Ιερουσαλήμ και θα συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια να σωθούν ζωές και να τιμηθεί η κληρονομιά μας”.

enikos.gr

The post Άλμπερτ Μπουρλά: Το “Εβραϊκό Νόμπελ” στον CEO της Pfizer appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα