«Αλλάζουν χέρια» πάνω από 600 ακίνητα καθημερινά – Σχεδόν 140.000 μεταβιβάσεις στο myProperty

Με «φόντο» τις σχεδόν 620 δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων που υποβάλλονται καθημερινά στο myProperty, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προσθέτει μία ακόμη δυνατότητα στην συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα:

Εντός των επόμενων ωρών οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά από το γραφείο του συμβολαιογράφου και δηλώσεις κληρονομιάς μέσω του myProperty. Σε πρώτη φάση και μέχρι το τέλος της χρονιάς η διαδικασία αυτή θα είναι προαιρετική.

Από την αρχή του έτους η πλατφόρμα myProperty της

ΑΑΔΕ έχει υποδεχθεί σχεδόν 140.000 δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων, με τις περισσότερες να αφορούν αγοραπωλησίες και να ακολουθούν οι γονικές παροχές,

Oι περισσότερες μεταβιβάσεις ακινήτων καταγράφονται, σύμφωνα με το enikonomia.gr, στο κέντρο της Αθήνας, τον Πειραιά, την πόλη της Θεσσαλονίκης, την Πάτρα αλλά και την Καλλιθέα. Δεδομένης της «κινητικότητας» στην αγορά ακινήτων η ΑΑΔΕ «ανοίγει» την δυνατότητα της ηλεκτρονικής υποβολής και των δηλώσεων κληρονομιάς μέσω του myProperty.

Ποια θα είναι η διαδικασία
Τα βήματα για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς είναι τα εξής:

Ο συμβολαιογράφος συντάσσει τη δήλωση για λογαριασμό του κληρονόμου.Η δήλωση αποστέλλεται στη θυρίδα του κληρονόμου στο TaxisnetΟ κληρονόμος αποδέχεται τη δήλωση.Η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα και βεβαιώνεται, όταν προκύπτει o φόρος.Ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται αυτόματα για την υποβολή της δήλωσης.Ο κληρονόμος πληρώνει τον φόρο ή τη δόση του φόρου ψηφιακάΟ συμβολαιογράφος αναρτά τη συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς στο myPROPERTY.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty η οποία θα ενεργοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, θα δέχεται τις αρχικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβάλλονται από τους φορολογούμενους στις Δ.Ο.Υ. ενώ σύμφωνα με το σχεδιασμό η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς θα είναι προαιρετική μέχρι το τέλος του έτους και υποχρεωτική από τις αρχές του 2023.

Πόσος είναι ο φόρος στις κληρονομιές

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

Για τις κληρονομιές δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ που ισχύει για γονικές παροχές και δωρεές προς του συγγενείς της Α΄ κατηγορίας, ενώ από φέτος πολλοί φορολογούμενοι που κληρονομούν ακίνητα, θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2022 έχουν ενεργοποιηθεί οι νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες σε περισσότερες από 7.000 περιοχές – ζώνες είναι αυξημένες.

Η κληρονομιά μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ είναι αφορολόγητη.

Από τα 150.000 ευρώ και πάνω εφαρμόζεται κλίμακα φορολόγησης, που προβλέπει φόρο 1% από τις 150.000 και μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ, από το ποσό των 300.000 ευρώ και μέχρι τις 600.000 ευρώ προκύπτει φόρος 5%, ενώ για τα ποσά που υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ προκύπτει φόρος 10%.

Ειδικά για την πρώτη κατοικία η απαλλαγή παρέχεται για αξία κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 250.000 ευρώ για έγγαμο, η οποία προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος.

Στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μιας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα. Επίσης, χορηγείται απαλλαγή για οικόπεδο αξίας μέχρι 50.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 100.000 ευρώ για κάθε έγγαμο, προσαυξανόμενη κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.

Ισχύει ειδικό αφορολόγητο κληρονομιάς 400.000 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο μετά από 5 έτη γάμου και τα ανήλικα τέκνα του.

Ο φόρος κληρονομιάς επιβάλλεται σε κάθε περιουσία που βρίσκεται στην Ελλάδα και ανήκει σε ημεδαπούς ή σε αλλοδαπούς, καθώς και στην κινητή περιουσία που βρίσκεται στο εξωτερικό και ανήκει σε Έλληνα ή σε αλλοδαπό υπήκοο που είχε την κατοικία του στην Ελλάδα.

Σε πόσες δόσεις εξοφλείται ο φόρος κληρονομιάς

Ο φόρος που προκύπτει βάσει αρχικής ή εμπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης, καταβάλλεται σε 12 ίσες διμηνιαίες δόσεις, όχι μικρότερες των 500 ευρώ πλην της τελευταίας.

Αν ο κληρονόμος/δωρεοδόχος/τέκνο είναι ανήλικος, ο αριθμός των δόσεων διπλασιάζεται, με την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν θα είναι μικρότερη των 500 ευρώ, πλην της τελευταίας.

Μετά την υποβολή εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ή μετά τον έλεγχο, ο φόρος καταβάλλεται εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης διορθωτικού προσδιορισμού. Σε περίπτωση έκδοσης οριστικής απόφασης διοικητικού δικαστηρίου, ο φόρος καταβάλλεται σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις.

Υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης φόρου κληρονομιάς είναι ο κληρονόμος ή ο κληροδόχος ή ο νόμιμος αντιπρόσωπός του.

Η δήλωση φόρου κληρονομιάς υποβάλλεται μέσα σε 9 μήνες από τον θάνατο, αν ο κληρονομούμενος πέθανε στην Ελλάδα ή μέσα σε ένα χρόνο, αν ο κληρονομούμενος πέθανε στο εξωτερικό ή οι κληρονόμοι ή οι κληροδόχοι διέμεναν κατά τον χρόνο θανάτου στο εξωτερικό.

Η προθεσμία αρχίζει κατά κανόνα από: το θάνατο του κληρονομουμένου, τη δημοσίευση της διαθήκης ή τη δημοσίευση στον τύπο της δικαστικής απόφασης που κηρύσσει την αφάνεια ή το θάνατο του υπόχρεου σε δήλωση, αν αυτός δεν υπέβαλε δήλωση ή τη λήξη της αναβολής όταν υπάρχει μετάθεση του χρόνου γένεσης φορολογικής υποχρέωσης (λόγω επιδικίας, συνένωσης της επικαρπίας με την ψιλή κυριότητα, αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων, κ.λπ.

enikos.gr

The post «Αλλάζουν χέρια» πάνω από 600 ακίνητα καθημερινά – Σχεδόν 140.000 μεταβιβάσεις στο myProperty appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα