Ανατροπή για όσους θέλουν να κάνουν το εμβόλιο γρίπης: Θα γίνεται χωρίς συνταγογράφηση – Τι αλλάζει

Μεγάλες αλλαγές για τη χορήγηση του εμβολίου γρίπης 2022, καθώς μέχρι πρότινος ήταν απαραίτητη η συνταγογράφηση. Γεγονός που δημιουργούσε καθυστερήσεις και χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, παρά τις προτροπές από κυβέρνηση και ειδικούς στους πολίτες να σπεύσουν να το κάνουν εν μέσω έξαρσης «τριδημίας» γρίπης, Covid και RSV.

Μέσα στις επόμενες μέρες, το πλαίσιο αλλάζει και το αντιγριπικό εμβόλιο θα χορηγείται χωρίς συνταγογράφηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Πιθανότατα, αυτό θα ισχύσει από την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο, ο ίδιος τόνισε πως καλύτερα να

μπει συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας, αφού ενδεχομένως να χρειαστεί περισσότερο διάστημα για να ξεκινήσει να εφαρμόζεται.

Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι η υποχρεωτική συνταγογράφηση δημιούργησε μια σειρά από προβλήματα που είχαν σαν αποτέλεσμα την καταγραφή χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού του πληθυσμού κατά της γρίπης σε αντίθεση με τις χρονιές που δεν ήταν απαραίτητη η συνταγογράφηση.

Γιατί φέτος τον χειμώνα είμαστε ευάλωτοι στην γρίπη

Κατά την έκτακτη ενημέρωση που έγινε πρόσφατα στο υπουργείο Υγείας, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου εξέφρασε την ανησυχία της για ένα πιθανό έντονο κύμα γρίπης στην Ελλάδα. Γιατί συμβαίνει αυτό φέτος;

Η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε ότι ειδικά φέτος οι πολίτες δεν έχουν αντισώματα για τη γρίπη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

«Έχουμε μείνει χωρίς την υπενθύμιση του ιού της γρίπης για την παραγωγή αντισωμάτων. Άρα είμαστε αυτή τη χρονιά πιο ευάλωτοι απέναντι στη γρίπη», σημείωσε η ίδια.

Ωστόσο, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωσε ότι στη χώρα μας δεν έχουμε επί του παρόντος κάποιο δείγμα ότι θα έχουμε έντονο κύμα με βάση τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί. Όμως, στις άλλες χώρες, η γρίπη ήδη έχει κάνει έντονα την εμφάνισή της.

«Υπάρχει μία δυναμική έναρξη της γρίπης σε άλλες χώρες. Εδώ έχουν αρχίσει τα κρούσματα αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κύμα και μας απειλεί», υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Συνέστησε δε, τον εμβολιασμό ειδικά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Εμβόλιο γρίπης: Ποιες είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου στις οποίες πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι οι παρακάτω:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθειαΚαρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχήΑνοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστώνΔρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημαΧρόνια νεφροπάθειαΧρόνιες παθήσεις ήπατοςΝευρολογικά – νευρομυϊκά νοσήματαΣύνδρομο Down

3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες

4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα)

6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης

7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών)

9. Άστεγοι

10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Εμβόλιο γρίπης 2022: Οι παρενέργειες

Οι παρενέργειες από το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε μία έως δύο ημέρες μετά από την ώρα του εμβολιασμού.

Αυτές είναι:

ΠόνοςΕρυθρότηταΔυσφορίαΟίδημα στο σημείο της ένεσηςΚόπωσηΜυϊκοί πόνοιΧαμηλός πυρετός

Συνήθως, είναι ήπιες και εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς να χρειαστεί κάποια θεραπεία.

Το εμβόλιο της γρίπης είναι ασφαλές για τις έγκυες γυναίκες και τα έμβρυα σε οποιοδήποτε στάδιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνιστάται.

Είναι ασφαλές να εμβολιάζονται με αντιγριπικά εμβόλια άτομα που είναι αλλεργικά στα αβγά.

Άτομα με ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων (αναφυλαξία) στα αβγά θα πρέπει να εμβολιάζονται με αντιγριπικό εμβόλιο σε ιατρική εγκατάσταση με προσωπικό που είναι έμπειρο στην αναγνώριση και την αντιμετώπιση της αναφυλαξίας.

Εάν έχετε παρουσιάσει ποτέ οποιαδήποτε από τα ακόλουθα, μιλήστε στον πάροχο εμβολιασμού πριν εμβολιαστείτε με αντιγριπικό εμβόλιο:

σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία) μετά από προηγούμενο εμβολιασμό με εμβόλιο της γρίπηςσοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία) σε οποιοδήποτε συστατικό εμβολίου γρίπης

iediseis.gr

The post Ανατροπή για όσους θέλουν να κάνουν το εμβόλιο γρίπης: Θα γίνεται χωρίς συνταγογράφηση – Τι αλλάζει appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα