Ανατροπή με την «Κράκεν» στην Ελλάδα – Το πρώτο κρούσμα και ο ρόλος της γρίπης

Είναι γεγονός ότι τα βλέμματα και η προσοχή των Λοιμοξιολόγων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι στραμμένη στην υπο-παραλλαγή ΧΒΒ.1.5, ενώ οι ειδικοί στις ΗΠΑ τονίζουν ότι η «Κράκεν» είναι μεν πιο μεταδοτική, όχι όμως πιο επικίνδυνη. Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αξιολόγησε, μόλις χθες, ότι η ΧΒΒ.1.5 έχει μεγαλύτερη αντίσταση στα αντισώματα, δεν προκαλεί, ωστόσο, σοβαρότερη νόσο στους ανθρώπους.

Παράλληλα, ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι από 22 Οκτωβρίου 2022 έως 11 Ιανουαρίου 2023 έχουν ανιχνευθεί κρούσματα της Όμικρον ΧΒΒ.1.5 σε 38 χώρες,

εκ των οποίων στις ΗΠΑ σε ποσοστό (82%), στη Βρετανία (6%) και στη Δανία (2%), ενώ συνολικά στην Ευρώπη το ποσοστό της «Κράκεν» (σε σχέση με τις υπόλοιπες μεταλλάξεις) είναι μόλις στο 2%.

Τα δεδομένα πάντως στην Ελλάδα σε σχέση με όσα μάθαμε την Πέμπτη, με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την «Κράκεν», διαφέρουν από αυτά που αντιλαμβανόμαστε διαβάζοντας ότι τελικά «εντοπίστηκε» και στην χώρα μας, προκαλώντας καταρχήν ανησυχία και δευτερευόντως φόβο.

Τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πηγές του ieidiseis.gr, το πρώτο κρούσμα της Όμικρον ΧΒΒ.1.5, εντοπίστηκε πριν από 5 βδομάδες και όχι μέσα στη βδομάδα που μας πέρασε.

Ο ΕΟΔΥ, χαρακτηριστικά, αναφέρει στην χθεσινή του έκθεση ότι «η υπο-παραλλαγή XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 6 δείγματα (3 από αυτά προέκυψαν με αναδρομικό έλεγχο των δειγμάτων της υπο-παραλλαγής XBB προηγούμενων εβδομάδων)». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «το γεγονός και μόνο ότι το πρώτο κρούσμα της «Κράκεν» βρέθηκε πριν από 5 βδομάδες και σε όλο αυτό το διάστημα έχουμε μόλις 5 επιπλέον κρούσματα φανερώνει ενδεχομένως ότι η εξάπλωσή της θα είναι πολύ μικρότερη από αυτή που συμβαίνει στις ΗΠΑ και σε άλλα κράτη».

«Με τα δεδομένα που έχουμε η υπο-παραλλαγή ΧΒΒ.1.5, δεν μας ανησυχεί καθόλου» συνεχίζουν οι ειδικοί και εξηγούν ότι «η μολυσματικότητα από τον κορονοϊό είναι πολύ μικρότερη από την γρίπη» και ουσιαστικά η ίδια η γρίπη λειτουργεί ως «σωσίβιο» στον κορονοϊό.

Δείτε τον αριθμό κρουσμάτων της γρίπης

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι οι έλεγχοι για την θετικότητα στην Ελλάδα ανά αναπνευστικό παθογόνο μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες με τα αποτελέσματα στα δείγματα να είναι τα ακόλουθα: 9% θετικά για SARS-CoV-2, 41% ήταν θετικά για γρίπη και 5% ήταν θετικά για RSV.

Δείτε τον πίνακα

Ποια τα συμπτώματα της Κράκεν

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά τα συμπτώματα της «Κράκεν» είναι τα ακόλουθα:

πονόλαιμοςκόπωση και γενική κακουχίαδιάρροιασυμφόρηση και ρινική καταρροήπονοκέφαλοςπυρετόςαπώλεια της όσφρησης ή της γεύσης.

Τα συμπτώματα της Γρίπης

υψηλός πυρετόςπόνος των μυών και των αρθρώσεωνπονοκέφαλοςέντονη κόπωσηκαταρροήπονόλαιμοςβήχας.

Σε κάποια παιδιά μπορεί να εμφανιστούν ναυτία, εμετός, διάρροια.

Τα συμπτώματα, τέλος ξεκινούν 1-4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες, ενώ ο βήχας μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Τεράστια προσοχή και στον στρεπτόκοκκο

Τα μάτια μας ανοιχτά πρέπει να έχουμε, ωστόσο, και στον στρεπτόκοκκο με τα πρώιμα σημάδια και τα συμπτώματα να είναι τα ακόλουθα:

υψηλός πυρετόςσοβαρός μυϊκός πόνοςπόνος σε μια περιοχή του σώματοςερυθρότητα στο σημείο μιας πληγήςεμετός ή διάρροια

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο γρίπης

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται σε:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχήΑνοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστώνΔρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημαΧρόνια νεφροπάθειαΧρόνιες παθήσεις ήπατοςΝευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματαΣύνδρομο Down

3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.

8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

9. Άστεγοι.

10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

The post Ανατροπή με την «Κράκεν» στην Ελλάδα – Το πρώτο κρούσμα και ο ρόλος της γρίπης appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα