Ανδρουλάκης από Λασίθι: Να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό

Ότι η ενίσχυση του ΕΣΥ αποτελεί προτεραιότητα και πως το νοσοκομείο Ιεράπετρας πρέπει να ενταχθεί στα νοσοκομεία τύπου Α με μόνιμο προσωπικό, είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης που σήμερα επισκέφθηκε το Νοσοκομείο και είχε συνάντηση με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους.

Ο κ. Ανδρουλάκης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε και στον κατώτατο μισθό λέγοντας ότι πρέπει στο εξής αυτός να καθορίζεται μέσω διαπραγματεύσεων των κοινωνικών εταίρων , επαναφέροντας το θέμα και των τριετιών. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

υποστήριξε ότι η κάλυψη του αυξημένου κόστους παραγωγής πρέπει να απορροφηθεί σε μεγάλος μέρος από την πολιτεία, ενώ για την έλλειψη εργατών γης απαιτούνται μακροπρόθεσμες πολιτικές. Ο κ. Ανδρουλάκης συναντήθηκε και με πολίτες της Ιεράπετρας που τον υποδέχθηκαν και συνομίλησαν μαζί του.

Στην απαξίωση του ΕΣΥ που χρειάζεται όπως τόνισε ενίσχυση και αξιοποίηση του 10% από το Ταμείο Ανάκαμψης αναφέρθηκε από την Ιεράπετρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος με φόντο τα προβλήματα του Νοσοκομείου Ιεράπετρας και τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει στην τοπική κοινωνία, ανέφερε ότι πρέπει να ενταχθεί στα Νοσοκομεία τύπου Α και να έχει μόνιμο προσωπικό.

Στη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση, εργαζόμενους και το Σύλλογο φίλων του Νοσοκομείου ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε τον αγώνα που δίνει η κοινωνία για την αποδυνάμωσή του. Στο Θέμα αναφέρθηκε και ο Βασίλης Κεγκέρογλου που ήταν παρών στη συνάντηση και επέμεινε ότι λόγω της ιδιομορφίας της περιοχής απαιτούνται μια σειρά από μέτρα που αντί να υποβαθμίζουν θα ενισχύουν το ρόλο του νοσοκομείου αλλά κυρίως της ποιότητας των παροχών υγείας στην περιοχή.

Ο κ. Ανδρουλάκης είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με πολίτες της Ιεράπετρας οι οποίοι τον υποδέχθηκαν, εκφράζοντάς του προβληματισμούς για την καθημερινότητα σε αγροτική και τουριστική περιοχή με ανάγκες και προβλήματα, άμεσα εξαρτώμενα από την ενεργειακή κρίση και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Όπως είπα και την Πέμπτη από το Ηράκλειο, εύχομαι να είναι η τελευταία παρέμβαση του κράτους για τον κατώτατο μισθό. Και από εδώ και πέρα να καθορίζεται μέσα από διαπραγματεύσεις που θα αφορούν τους εργαζομένους και τους φορείς τους. Και, βέβαια, πρέπει να λειτουργήσουν ξανά οι τριετίες για να υπάρχουν μισθοί αξιοπρέπειας. Ζούμε σε μια εποχή, όπου ο πληθωρισμός μειώνει τα εισοδήματα του ελληνικού λαού. Έχουμε χρέος να στηρίξουμε τους αδύναμους εργαζομένους. Έχουμε χρέος να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Και βέβαια, να λειτουργήσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και το λέω και εδώ από την Κρήτη όπου υπάρχει το τεράστιο ζήτημα των συμπολιτών μας, που δουλεύουν στον τουριστικό τομέα».



Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε ότι «πρέπει να μπούμε εμπόδιο στον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Τσίπρας υποσχόταν σεισάχθεια και άνοιξε την πόρτα στα funds να πάρουν την περιουσία του ελληνικού λαού. Ο κ. Μητσοτάκης «εκτέλεσε» τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Δεσμεύομαι για ένα νομοθετικό πλαίσιο που να οδηγήσει τα funds σε διαπραγματεύσεις διαφάνειας, με συγκεκριμένα κριτήρια ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να ρυθμίσουν τα δάνεια τους. Να υπάρξει προστασία της πρώτης κατοικίας στα πρότυπα του νόμου, που εμείς το ΠΑΣΟΚ θεσπίσαμε το 2010, και τέλος 120 δόσεις για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ και για τους συνεπείς μείωση 30% του κεφαλαίου τους. Η λύση για τις 80.000 οικογένειες που έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο, είναι το 1/3 να σηκώσει ο δανειολήπτης και τα 2/3 το τραπεζικό ίδρυμα».

Τι είπε για πρωτογενή τομέα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απαντώντας σε ερώτηση μας , για την αντιμετώπιση των μεγάλων και χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας και οι αγρότες μίλησε για τη σύνδεση του αγροτικού με τον τουριστικό τομέα.

«Εδώ στην Κρήτη γεννήθηκα και μεγάλωσα. Γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα. Εκατομμύρια επισκεπτών έρχονται κάθε χρόνο στη χώρα μας και στο νησί μας, με τεράστια καταπόνηση του φυσικού μας πλούτου. Οι ταξιδιώτες αυτοί δεν αφήνουν τα ανάλογα στις μέρες των διακοπών τους. Για να έχουμε τα ανάλογα οφέλη, πρέπει να διασυνδέσουμε τον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, ώστε τα κρητικά κρασιά το λάδι και τα υψηλής ποιότητας προϊόντα μας , να είναι επιλογές στο ράφι των Ευρωπαϊκών χωρών, για να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια, για να ενισχύσουμε τις εξαγωγές μας, και για να κάνουμε τα παιδιά μας να μείνουνε στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα, να έχουν καλές θέσεις εργασίας και μια καλύτερη προοπτική.

Ένα μεγάλο κομμάτι που αφορά στην αύξηση του κόστους παραγωγής έχει σχέση με την ενεργειακή κρίση. Πρέπει το κράτος να καλύψει το ποσοστό της αύξησης που αφορά τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές και έχει να κάνει με την ενεργειακή κρίση και παράλληλα εμείς να διασφαλίσουμε τους παραγωγούς και τους μεταποιητές, κάνοντας εκατοντάδες ενεργειακές κοινότητες, μόνο για κτηνοτρόφους αγρότες και μεταποιητές. Έτσι ο λαός της Κρήτης να μπορεί εκμεταλλευτεί τον ήλιο και τον αέρα και να γνωρίζει ότι θα έχει στα χέρια του την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να καταναλώνει την ενέργεια που παράγει. Οι φυσικοί πόροι και ιδιαίτερα το νερό θα πρέπει επίσης να είναι στα χέρια του δημοσίου. Να είναι στα χέρια του λαού. Αν δεν κάνουμε μεγάλα δημόσια έργα θα μιλάμε για το κόστος χρήσης του νερού τις επόμενες δεκαετίες.

Το θέμα των εργατών γης αφορά όλη την Ευρώπη και κυρίως τις αγροτικές περιοχές. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς αν θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε. Χρειάζεται μια πολιτική μακροπρόθεσμη που θα δίνει τη δυνατότητα να έρχονται στην Ελλάδα μετανάστες οι οποίοι θα αξιοποιούνται με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Οι τοπικές κοινωνίες πραγματικά το έχουν ανάγκη. Τα προηγούμενα δυο χρόνια χιλιάδες άνθρωποι που δούλευαν στα χωράφια μας, έφυγαν σε άλλες χώρες και ιδιαίτερα προς την Ιταλία, τους λόγους τους γνωρίζετε καλύτερα από εμένα… Δεν υπήρχε κάποια κεντρική κυβερνητική πολιτική για να καλυφτεί αυτό το κενό, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στα φαινόμενα, να σαπίζουν καρποί πάνω στα δέντρα και να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Άρα θέλει μια συγκροτημένη μακροπρόθεσμη πολιτική ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες της παραγωγής μας, όχι μόνο στον αγροτικό τομέα αλλά και σε άλλους τομείς της οικονομία», πρόσθεσε κλείνοντας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Στην ανώτερη σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, επισκέφτηκε την Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης στον Άγιο Νικόλαο. Οι σπουδαστές της ΑΣΤΕΚ ανέφεραν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις μεταπτυχιακές σπουδές τους μετά τη νομοθετική παρέμβαση Γαβρόγλου καθώς και την δυσκολία πρόσβασης τους στα φοιτητικά συγγράμματα.

Ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε πως είναι αδιανόητο οι σπουδαστές της σχολής να αποκλείονται από το πρόγραμμα Erasmus προαναγγέλλοντας νομοθετική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την επίλυση των θεσμικών προβλημάτων τους.

«Είναι προφανές πως πρέπει να λυθούν γιατί δημιουργείται μια αδικία. Πάρα πολλοί συμφοιτητές σας φεύγουν, γιατί θεωρούν ότι μπαίνοντας σε αυτή τη σχολή δεν παίρνουν το ανάλογο της προσπάθειάς τους» ανέφερε.

Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε τις ελλείψεις που καταγράφονται σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού στον τουριστικό τομέα και επέκρινε την κεντρική φιλοσοφία του κράτους «που αναγκάζει όσους νέους ανθρώπους θέλουν να κάνουν εξειδικευμένες σπουδές στον τουριστικό κλάδο, να φεύγουν εκτός Ελλάδας με τεράστιο κόστος για τις οικογένειές τους».

neakriti.gr

The post Ανδρουλάκης από Λασίθι: Να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανδρουλάκης, Λασίθι,androulakis, lasithi