Ανεξέλεγκτα τα απόβλητα ελαιουργείων στην Κρήτη – Πώς μπορούμε να τα διαχειριστούμε

Για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων ελαιουργείων μίλησε στην Διαδικτυακή Ημερίδα για την Καταπολέμηση του Περιβαλλοντικού Εγκλήματος Αποβλήτων στην Κρήτη, ο καθηγητής στη σχολή ΧΗΜΗΠΕΡ του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αλέξανδρος Στεφανάκης.

Στην Κρήτη η παραγωγή ελαιόλαδου φτάνει και τους 100.000 τόνους, με αποτέλεσμα να υπάρχει και μεγάλη ποσότητα αποβλήτων της διαδικασίας παραγωγής, ανέφερε ο κ.

Στεφανάκης. Τα απόβλητα της παραγωγής δεν έχουν διατροφική αξία και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, ενώ είναι και εξαιρετικά ρυπογόνα και επικίνδυνα.

Τα χημικά χαρακτηριστικά των αποβλήτων

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων στο έδαφος ή ακόμα και στη θάλασσα, ανέφερε ο καθηγητής, παρουσιάζοντας μάλιστα μια φωτρογραφία που, όπως είπε, τράβηξε ο ίδιος κοντά στο σπίτι του.

Δεν υπάρχει μια μοναδική μέθοδος επεξεργασίας των αποβλήτων αυτών. Από την αποτέφρωση ως την ηλεκτροοξείδωση, υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά όλες είναι πολύ ακριβές. Απαιτούνται εγκαταστάσεις, εξειδικευμένο προσωπικό, πράγμα που δεν μπορούν να κάνουν τα ελαιοτριβεία.

“Το πρόβλημα ξεκινάει από το ότι τα ελαιοτριβεία είναι μικρές επιχειρήσεις και δεν έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν σύστημα επεξεργασίας, ενώ απαιτείται και μεγάλη ποσότητα νερού”, είπε ο κ. Στεφανάκης και ανέφερε τη λύση που προτείνει το Πολυτεχνείο:

“Εξετάζουμε την υιοθέτηση μιας εναλλακτικής κυκλικής διαχείρισης, όπου τα απόβλητα θα είναι πρώτη ύλη για άλλα προϊόντα, ενώ θα περιλαμβάνει και συστήματα επεξεργασίας βασισμένα στη φύση”.Τα απόβλητα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Το στερεό κλάσμα των αποβλήτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή βιοεξανθρακώματος, ενός υλικού που είναι αρκετά καλό λίπασμα για διάφορες καλλιέργειες.

Το υγρό κλάσμα μέσω οικολογικής τεχνολογίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άρδευση. Επίσης μπορεί να παραχθεί βιοαέριο που μεταφράζεται σε ενέργεια.

Ωστόσο, προς το παρόν όλα τα παραπάνω είναι προτάσεις και σχέδια, ενώ η ρύπανση από τα απόβλητα των ελαιοτριβείων συνεχίζει ανεξέλεγκτη.

Η ημερίδα διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης στο πλαίσιο του έργου Life Prowhibit, που αποσκοπεί στην πρόληψη, τον εντοπισμό και την αποτροπή του περιβαλλοντικού εγκλήματος.

zarpanews.gr

The post Ανεξέλεγκτα τα απόβλητα ελαιουργείων στην Κρήτη – Πώς μπορούμε να τα διαχειριστούμε appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα