Ανοίγει ο δρόμος για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα – Τι ισχύει για όσους καταθέτουν πινακίδες

«Ανοίγει ο δρόμος» στα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, μετά και την παράταση που δόθηκε και επισήμως στην προθεσμία τόσο για την εμπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας έτους 2023 -που λήγει την 31η Δεκεμβρίου- όσο και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, η οποία παρατείνεται έως και τις 28 Φεβρουαρίου

2023.

Ειδικά όσοι σκόπευαν να καταθέσουν πινακίδες, θα έχουν «δώρο» δύο μήνες «ελεύθερης κυκλοφορίας» πριν καταφύγουν στην επιλογή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα.

Έτσι όσοι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων σχεδίαζαν να θέσουν σε ακινησία τα οχήματά τους -καταθέτοντας ηλεκτρονικά τις πινακίδες έως το τέλος Δεκεμβρίου- θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα τα οχήματά τους για το πρώτο δίμηνο της νέας χρονιάς, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας, σύμφωνα με το enikonomia.gr. Και εφόσον καταθέσουν πινακίδες εμπρόθεσμα θα μπορούν αμέσως μετά να κυκλοφορήσουν ξανά το όχημά τους πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα!

Η διαδικασία για την ακινησία του οχήματος

Για να έχουν όμως οι κάτοχοι των οχημάτων την έκπτωση από τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να τα θέσουν σε ακινησία εμπρόθεσμα, ήτοι στη λήξη της παράτασης, στις 28 Φεβρουαρίου του 2023.

Δήλωση ακινησίας μετά τη λήξη της προθεσμίας, γίνεται δεκτή αλλά δεν λαμβάνεται υπόψη για την έκπτωση των τελών κυκλοφορίας. Το όχημα μπορεί να τεθεί σε Ακινησία, ακόμα και αν οφείλονται τέλη κυκλοφορίας τρέχοντος ή παρελθόντων ετών.

Προκειμένου τα οχήματα να τεθούν σε ψηφιακή ακινησία, απαιτείται να βρίσκονται σε κυκλοφορία και οι πινακίδες και τα υπόλοιπα στοιχεία κυκλοφορίας τους να βρίσκονται στην κατοχή των ιδιοκτητών τους.

Η εφαρμογή, αφού ζητήσει το ΑΦΜ του κατόχου, τον αριθμό κυκλοφορίας και την ημερομηνία της ημέρας που πραγματοποιείται η δραστηριότητα, ζητά την «Υποβολή Δήλωσης Ακινησίας». Αφού ολοκληρωθεί κι αυτό το βήμα, η πλατφόρμα εμφανίζει τα στοιχεία του αιτούντα και τον αριθμό πινακίδας και τον καλεί να δηλώσει υπεύθυνα με βάση το άρθρο 8 ν.1599/1986, ότι:

Α. Το όχημα φυλάσσεται σε κλειστό και περιφραγμένο χώρο, τα ακριβή στοιχεία του οποίου θα δηλώσω κατά τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης του οχήματός μου σε ακινησία.

Β. Δεν θα κυκλοφορήσει το όχημα, μετά την ημερομηνία θέσης του σε ακινησία, έχοντας γνώση ότι σε περίπτωση που το όχημα εντοπισθεί, από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, να κυκλοφορεί ή να φέρει πινακίδες ενώ είναι σταθμευμένο, θα αρθεί η ακινησία, θα επιβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ ή σε περίπτωση υποτροπής, 30.000 ευρώ, και, με απόφαση του κατά νόμο αρμόδιου οργάνου, θα αφαιρεθεί για τρία (3) έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ψηφιακής κατάθεσης πινακίδων, συμπληρώνεις τα Στοιχεία Χώρου Στάθμευσης και υποβάλεις το αίτημα.

Όλα αυτά πραγματοποιούνται σε ελάχιστα λεπτά, καθώς η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εύκολη και γρήγορη.

Πότε ενεργοποιούνται τα… τέλη με τον μήνα

Αν λοιπόν φέτος προς το τέλος Φεβρουαρίου κάτοχος ΙΧ αποφασίσει να καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός του, δεν θα χρειαστεί να περιμένει πολύ για να τις ανακτήσει καθώς θα αποκτήσει την δυνατότητα να αρχίσει να κυκλοφορήσει εκ νέου το αυτοκίνητό του πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με τον… μήνα!

Υπολογίζεται πως τον Απρίλιο το Κράτος θα δώσει την ευχέρεια σε όσους έθεσαν σε ακινησία το αυτοκίνητό τους, να την άρουν και να το βγάλουν ξανά στον δρόμο.

Η άρση ακινησίας θα παρέχεται χωρίς οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων σε ακινησία να καταβάλουν έξτρα χρήματα πέραν των δωδεκατημορίων που αντιστοιχούν στα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, δηλαδή ανάλογα με τους μήνες που θέλουν να κυκλοφορούν τα οχήματα τους.

Ας δούμε όμως μέσα από παραδείγματα τι σημαίνει αυτό:

Έστω Ε.Ι.Χ., με αναλογούντα ετήσια τέλη κυκλοφορίας 120 ευρώ, το οποίο τελεί σε ακινησία. Ο ιδιοκτήτης /κάτοχος αυτού επιθυμεί να άρει την ακινησία του για χρονικό διάστημα τριών μηνών. Το ποσό που οφείλει να πληρώσει, πριν την θέση σε κίνηση του οχήματός του, είναι 120 ευρώ Χ 3/12 =30 ευρώ.ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κυβικών το οποίο επιβαρύνεται κανονικά με ετήσια τέλη 690 ευρώ, που θα θελήσει να βάλει ξανά τις πινακίδες κυκλοφορίας στο αυτοκίνητό του για διάστημα δυο μηνών (Ιούλιο και Αύγουστο) θα επιβαρυνθεί με τέλη 115 ευρώ (2 μήνες από 57,5 ευρώ ο καθένας).ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.400 κυβικών με ετήσια τέλη 920 ευρώ εάν θελήσει να «πάρει πίσω» τις πινακίδες του για το διάστημα Ιουλίου – Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβάλλει 459,6 ευρώ (76,6 ευρώ για έξι μήνες).

Πότε μπαίνουν πρόστιμα

Διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μηνός λογίζεται, ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Τα τέλη κυκλοφορίας καταβάλλονται πριν από την άρση της ακινησίας.

Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία έως και την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και εάν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, κατά την επόμενη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση, ημέρα.

Κατά τη θέση του οχήματος σε ακινησία και εφόσον έχει επέλθει μεταφορά του οχήματος σε νέο σημείο, διάφορο του αρχικά δηλωθέντος, δηλώνεται εκ νέου το σημείο ακινητοποίησης.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης θέσης σε ακινησία ή μη θέσης σε ακινησία, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Σε περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας εντός του έτους 2023, καταβάλλονται κατ’ εξαίρεση αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους.

Τα τέλη κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή καταβάλλονται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία έλαβε χώρα το γεγονός εξαιτίας του οποίου ήρθη η αναγκαστική ακινησία, ενώ σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας εντός του οποίου γίνεται η άρση της αναγκαστικής ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής.

Με πράξη της αρμόδιας υπηρεσίας της φορολογικής διοίκησης διαπιστώνεται το οφειλόμενο ποσό, με βάση την ακριβή ημερομηνία της άρσης ακινησίας οχήματος και τίθεται εκ νέου σε κυκλοφορία το όχημα.

enikos.gr

The post Ανοίγει ο δρόμος για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα – Τι ισχύει για όσους καταθέτουν πινακίδες appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα