Απανωτά χτυπήματα στον Μητσοτάκη

Η ηχηρή παρέμβαση της Ολγας Κεφαλογιάννη, λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις Παυλόπουλου, απομονώνει περαιτέρω τον πρωθυπουργό και στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Αν συνυπολογιστούν και τα διεθνή πυρά εναντίον του, το κλίμα γίνεται όλο και πιο βαρύ με το Μαξίμου να προσπαθεί απεγνωσμένα να αλλάξει την ατζέντα στη ΔΕΘ.
Η χθεσινή εξαφάνιση της ηχηρής παρέμβασης της Ολγας Κεφαλογιάννη από τον έντυπο φιλοκυβερνητικό Τύπο και η εντεινόμενη προσπάθεια απαξίωσής της με μπηχτές από μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν αναφανδόν τον Κυριάκο Μητσοτάκη

ένα πράγμα επιβεβαιώνει: την ασφυκτικά δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται βαρύτατα εκτεθειμένος για το σκάνδαλο των υποκλοπών και καθημερινά όλο και πιο απομονωμένος πολιτικά, όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, όχι μόνο στο εξωτερικό -απ’ όπου δέχεται τις βολές του διεθνούς Τύπου και θεσμικών παραγόντων-, αλλά ακόμα και μέσα στο ίδιο του το κόμμα.

Η δημόσια αντίδραση της κ. Κεφαλογιάννη -με την οποία διαμήνυε ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τονίζοντας την «αδιάλειπτη παρουσία» της εκεί- ήταν ένα σαφές μήνυμα προς το μέγαρο Μαξίμου και προς κάθε προσπάθεια απαξίωσής της.

Με αυτόν τον τρόπο η πρώτη σε σταυρούς βουλευτίνα της Α’ Αθήνας και πρώην υπουργός απαντούσε στις φήμες ότι το Μαξίμου προτίθεται να αντικαταστήσει ορισμένους δικούς του βουλευτές-μέλη της επιτροπής, όπως η κ. Κεφαλογιάννη, ο Κώστας Τζαβάρας και ο Ανδρέας Κουτσούμπας, με άλλους που προφανώς αισθάνεται πιο κοντά του, αλλά και στα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου που εν τέλει διέψευδαν μεν τα περί αντικατάστασης των βουλευτών αυτών, αλλά επιχειρούσαν να απαξιώσουν την Ολγα Κεφαλογιάννη με τον δηλητηριώδη ισχυρισμό περί υποτιθέμενης «απουσίας» της από τις συνεδριάσεις της επιτροπής και περί αναπλήρωσής της από άλλους.

Αλλά με την παρέμβασή της αυτή η κ. Κεφαλογιάννη ήρθε να εκφράσει και άλλους βουλευτές της Ν.Δ. που αισθάνονται απαξιωμένοι από τον στενό ηγετικό πυρήνα του «επιτελικού κράτους», προκαλώντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο Μαξίμου που από την πλευρά του υποστήριξε μέσω διαρροών ότι δεν είχε τεθεί θέμα αντικατάστασής της.

Ενόχληση και θυμός
Φυσικά τη μεγάλη φωτιά στο εσωκομματικό τοπίο της Ν.Δ. είχε βάλει η παρέμβαση του τέως ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος απέδωσε την πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο των υποκλοπών στον πρωθυπουργό καλώντας τον να την αναλάβει στο ακέραιο και να μην τη μεταθέτει σε άλλους, εκφράζοντας έτσι τα πολλά στελέχη και βουλευτές της Ν.Δ. που δεν βγαίνουν δημόσια αλλά σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις δεν κρύβουν τη μεγάλη απογοήτευση, την ενόχληση και τον θυμό τους για τα γεγονότα του ελληνικού Γουότεργκεϊτ και της διαχείρισής τους από το Μαξίμου.

Ομως η τοποθέτηση Παυλόπουλου -ο οποίος δεν φαίνεται ότι θα σταματήσει εδώ- συμπτωματικά δημιουργεί και ένα άτυπο μέτωπο με τη στάση του -έτερου συνταγματολόγου- Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και το «μοντέλο συγκεντρωτικής άσκησης της εξουσίας» του πρωθυπουργού.

Και βέβαια η οριστική ρήξη ΒενιζέλουΜητσοτάκη, για την οποία μιλούν και οι κυβερνητικές διαρροές, αλλά και η απομάκρυνση από τη σφαίρα επιρροής του Μαξίμου και άλλων στελεχών που προέρχονται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ συμβάλλουν στο ρήγμα το οποίο ανοίγεται μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και κεντρογενών ακροατηρίων στα οποία είχε επενδύσει εκλογικά.

Οσο για το σενάριο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ αν στη Ν.Δ. δεν βγαίνουν τα κουκιά μετά τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αυτό έχει πια καταρρεύσει παταγωδώς, με τις σχετικές διαρροές να λένε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης πνέει μένεα κατά του κ. Μητσοτάκη.

Και όλα αυτά ενώ τα χτυπήματα στην κυβέρνηση από το εξωτερικό είναι απανωτά με μπαράζ δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου για το σκάνδαλο των υποκλοπών και με τελευταία ψηφίδα στο παζλ την επίσημη έκφραση της «ανησυχίας» της (ομόσταβλης με τον κ. Μητσοτάκη στο ΕΛΚ) προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, για τις «παράνομες παρακολουθήσεις» και την επισήμανση ότι «τέτοιες παραβιάσεις των αρχών και αξιών που αποτελούν τη βάση του δημοκρατικού μας συστήματος δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές».

Κινήσεις αποπροσανατολισμού
Μέσα σε αυτό το πολύ βαρύ για την κυβέρνηση κλίμα, στο μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται εν αναμονή της προ ημερησίας συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής σε επίπεδο αρχηγών, που τη Δευτέρα στη Διάσκεψη των Προέδρων αναμένεται να προσδιοριστεί για μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, ενώ την ίδια εβδομάδα αναμένεται και η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που θα χειριστεί το θέμα των υποκλοπών, ξεκινώντας από την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, η οποία απαιτείται για τον διορισμό του.

Και ταυτόχρονα στο Μαξίμου ψάχνουν εναγωνίως τρόπους για να προσπαθήσουν να βγουν από τη δεινή θέση, επιχειρώντας να το κάνουν με κινήσεις αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, αντιπερισπασμού και συμψηφισμών. Εξ ου και προσπαθούν πάση θυσία να αλλάξουν την ατζέντα και να στρέψουν στη συζήτηση για τις παροχές στη ΔΕΘ. Εξ ου και δηλώνουν την πρόθεσή τους για επέκταση του χρονικού πεδίου διερεύνησης της εξεταστικής για τις υποκλοπές σε βάθος δεκαετίας, δηλαδή από την περίοδο της συγκυβέρνησης ΣαμαράΒενιζέλου.

Και μπορεί με αυτόν τον τρόπο να θέλουν να βάλουν στο κάδρο τον κ. Βενιζέλο λόγω της προαναφερόμενης στάσης του, αλλά προκαλούν έτσι να μιλήσει και τον κ. Σαμαρά, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν φαίνεται διατεθειμένος να το κάνει, αλλά δεν αποκλείεται αν προκύψουν εξελίξεις. Οσο για τον Κυρ. Μητσοτάκη φαίνεται μέχρι στιγμής να θέλει να ξορκίσει τις εκλογές για όσο πιο μακριά γίνεται, ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να αλλάξει την ατζέντα, τρέμοντας ωστόσο μια νέα ενδεχόμενη αποκάλυψη που θα ανατρέψει κάθε σχεδιασμό του.

Κείμενο καταγγελίας σημαντικών προσωπικοτήτων
«Πλήγμα στην καρδιά του πολιτεύματος»

«Η υπόθεση των υποκλοπών -»νόμιμων» και παράνομων- συνιστά κρίσιμο πλήγμα για την ελληνική πολιτική ζωή, που τραυματίζει την καρδιά του πολιτεύματος» σημειώνουν οι προσωπικότητες που υπογράφουν κοινό κείμενο πρωτοβουλίας «για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου».

«Πιστεύουμε ότι η απαράδεκτη αυτή ενέργεια πρέπει να διερευνηθεί άμεσα και αποτελεσματικά για να μην επαναληφθεί. Να μην ξεχαστεί σαν κάτι που μπορεί να συμβαίνει χωρίς κόστος, ανέλεγκτα και ατιμώρητα» τονίζουν και επισημαίνουν ότι η υπόθεση αυτή «πλήττει τον φιλελεύθερο χαρακτήρα του πολιτεύματος και εν τέλει υπονομεύει την ίδια τη Δημοκρατία».

Στις υπογραφές ξεχωρίζει το όνομα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ (και σημερινού συνεργάτη του Ν. Ανδρουλάκη, επικεφαλής του Ινστιτούτου για τη Σοσιαλδημοκρατία), Νίκου Χριστοδουλάκη, καθώς και άλλων προσωπικοτήτων: Ιάσων Αθανασιάδης, Πολυμέρης Βόγλης, Νίκος Γκιώνης, Στάθης Γουργουρής, Νίκος Δεμερτζής, Θανάσης Καμπαγιάννης, Στεύη Κίτσου, Μαριλένα Κοππά, Αναστασία Λαμπρία, Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μαραντζίδης, Στρατής Μπουρνάζος, Νένη Πανουργιά, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Κωστής Παπαϊωάννου, Νάνσυ Παπαθανασίου, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιώργος Χ. Σωτηρέλης, Αντρέας Τάκης, Kωνσταντίνος Τσιτσελίκης, Ελενα-Ολγα Χρηστίδη, Δημήτρης Χριστόπουλος.

The post Απανωτά χτυπήματα στον Μητσοτάκη appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Απανωτά, Μητσοτάκη,apanota, mitsotaki