Αρχαιοκαπηλία στην Κρήτη: Από λαθρανασκαφή σε Άγιο Μύρωνα και Μεσαρά οι λάρνακες – Εκτός εγκληματικής οργάνωσης ο Ιταλός

Βαρύτατες ποινικές διώξεις ασκήθηκαν χθες Τετάρτη 19 Απριλίου, από την αρμόδια εισαγγελέα σε βάρος των συνολικά 9 ατόμων, που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, η οποία αποκαλύφθηκε τα αμέσως προηγούμενα 24ωρα, μετά από συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές του Ηρακλείου.

Τόσο οι έξι άνδρες, που συνελήφθησαν κατά τις εν λόγω επιχειρήσεις, όσο και ένας 57χρονος, ο οποίος παραδόθηκε στις Αρχές το βράδυ της Τρίτης, οδηγήθηκαν χθες υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Δικαστικό

Μέγαρο Ηρακλείου και εμφανίστηκαν ενώπιον της αρμόδιας εισαγγελέως. Αφού τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, και οι 7 έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν αύριο Παρασκευή 21 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι. Μέχρι τότε θα κρατούνται.

Ειδικότερα, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις περί “εγκληματικής οργάνωσης” σε βάρος των 8 από τα συνολικά 9 άτομα, που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Ο μόνος από τους κατηγορουμένους, που δε διώκεται ποινικά για “εγκληματική οργάνωση”, είναι ο 69χρονος Ιταλός που μετέβη στην Κρήτη τα προηγούμενα 24ωρα για να εκτιμήσει διά ζώσης τις αρχαιότητες.

Ειδικότερα, οι τρεις που φέρονται ως οι βασικοί κατηγορούμενοι (ο πρώην λιμενικός, ο συνταξιούχος αρχαιοφύλακας και ο 46χρονος ξυλουργός) κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης. Επιπρόσθετα, τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για αποδοχή και διάθεση μνημείων που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Σημειώνεται ότι ο 69χρονος Ιταλός κατηγορείται για απόπειρα αποδοχής μνημείων που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Εκτός από τους τρεις βασικούς κατηγορούμενους και τον Ιταλό, οι υπόλοιποι πέντε κατηγορούνται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Εξάλλου, κάποιοι από τους εν λόγω πέντε κατηγορούνται για συνέργεια στην πράξη της αποδοχής και διάθεσης μνημείων.

Από εκεί και πέρα, ασκήθηκαν κατά περίπτωση ποινικές διώξεις για υπεξαίρεση μνημείων, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, τελεσθείσα από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και για παράβαση της υποχρέωσης δήλωσης μνημείων, τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.



Τηλεφωνικές επισυνδέσεις

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του χθες ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, για την επίμαχη υπόθεση πραγματοποιήθηκε άρση απορρήτου επικοινωνιών. Με λίγα λόγια, λάμβαναν χώρα τηλεφωνικές επισυνδέσεις, οι οποίες φέρονται συνέβαλαν στο να ξετυλιχθεί το “κουβάρι” της υπόθεσης.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε χθες το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV”, φέρονται να έχουν καταγραφεί τηλεφωνικές επικοινωνίες κάποιων εκ των μελών της σπείρας, που αναφέρονται σε αρχαία νομίσματα, ακόμη και σε χρυσές κεφαλές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το στοιχείο αυτό πιθανώς σημαίνει ότι έχουν διακινηθεί και άλλα αρχαία αντικείμενα, τα οποία πιθανώς να μην πρόλαβαν να ανακτήσουν οι αστυνομικοί.

«Φουκαριάρηδες»

Πρόκειται για «ανεπανάληπτα επαγγελματική δουλειά της Αστυνομίας», ανέφερε ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Γιώργος Κοκοσάλης (οι έτεροι συνήγοροι υπεράσπισης είναι οι Νίκος Παπαδαντωνάκης και Γιώργος Καρτσωνάκης). «Η έρευνα διήρκησε 4 μήνες με προσπάθειες, άρση απορρήτου επικοινωνιών (…)», συμπλήρωσε ο δικηγόρος, ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι «το να θεωρηθεί εγκληματική οργάνωση η ετερόκλητη ένωση πέντε φουκαριάρηδων ανθρώπων, οι οποίοι ενδεχομένως πήγαιναν για ένα χαρτζιλίκι, θεωρώ ότι αυτό από μόνο του δεν αποτελεί επ’ ουδενί τον νομοτυπικό ορισμό που επιτάσσει η νομοθεσία μας, το άρθρο 187 για εγκληματική οργάνωση».

Ο συγκεκριμένος δικηγόρος ανέφερε ακόμη ότι δε θα ήθελε να θεωρηθεί η εν λόγω υπόθεση ως «η υπόθεση του αιώνα». «Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από τη δικογραφία. (…) Δε βρέθηκε εξοπλισμός, δε βρέθηκαν εργαλεία, ανιχνευτές μετάλλων, δε βρέθηκαν χρήματα, δε βρέθηκαν κινητά τηλέφωνα, δε βρέθηκε ούτε ένα ευρώ!». «Όλα αυτά καταδεικνύουν ανθρώπους που πάνω στο ζόρι, στην αγανάκτηση, στον πανικό, στην οικονομική δυσπραγία, στην κακομοιριά, προσπάθησαν να μπορέσουν να πάρουν μια ανάσα με έναν κακότεχνο τρόπο», ανέφερε ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης.

Ας σημειωθεί ότι αναφορικά με τον 57χρονο άνδρα, που έθεσε εαυτόν στη διάθεση των Αρχών προχθές το βράδυ, φέρεται ως το άτομο που είχε τον ρόλο του μεταφραστή-διερμηνέα του 69χρονου Ιταλού.

Πιθανόν από υστερομινωικό νεκροταφείο

Οι λάρνακες θα ρίξουν φως στη λαθρανασκαφή. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αρχαιολόγων που φέρονται να βρέθηκαν στη “γιάφκα” σε αγροικία στο Πετροκέφαλο Ηρακλείου, προκειμένου να επιβλέψουν τη διαδικασία μεταφοράς των ευρημάτων, οι αρχαιότητες πιθανότατα προήλθαν από λαθρανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Μύρωνα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της κ. Βασιλικής Συθιακάκη, πιθανώς κάποια από τα ευρήματα να προέρχονται και από την ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πάντως, οι λάρνακες είναι οι αρχαιότητες που θα δώσουν περισσότερα στοιχεία… Ειδικότερα, τα εν λόγω ευρήματα φέρονται να αποσπάστηκαν από υστερομινωικό νεκροταφείο. Εξάλλου, τοποθετούνται χρονικά στην περίοδο μεταξύ 1400 και 1300 π.Χ.

Τη Δευτέρα του Πάσχα πραγματοποιήθηκαν παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις με τη συμμετοχή και του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης στον Κρουσώνα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βουτών και του Πετροκέφαλου: Έξι από τα άτομα που εμπλέκονται έγιναν “τσακωτοί”, μετά από έφοδο των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. σε αγροικία.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., από τις έρευνες που έγιναν σε σπίτια και σε επιχείρηση, εντοπίστηκαν:

7 κιβωτιόσχημες λάρνακες, εκ των οποίων δύο σώζουν αετοματικά καλύμματα υστερομινωικής ΙΙΙΑ2-Β περιόδου (1400-1300 π.χ.), προερχόμενες από ταφικά σύνολα, κάποιες εκ των οποίων περιέχουσες οστά,88 αγγεία ιδίας περιόδου, αλλά και λίθινης εποχής,3 κυνηγετικά όπλα, σκοπευτικό πιστόλι, 38 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και μεταλλική ράβδος και ηλεκτρονικός υπολογιστής και φορητοί δίσκοι αποθήκευσης ψηφιακών αρχείων.

«Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες αξιολογούνται ως ιδιαίτερα σπάνιες και εκτιμάται ότι η αξία τους υπερβαίνει το ποσό των 1.000.000 ευρώ», επισημαίνει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

«Όπως προέκυψε, τρεις από τους δράστες, τουλάχιστον από το έτος 2020, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση παράνομης κατοχής και εμπορίας αρχαιοτήτων με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένα οι δύο εξ αυτών είχαν τον ρόλο εντοπισμού αρχαιοτήτων ή κατόχων αρχαιοτήτων, της ανεύρεσης ενδιαφερόμενου αγοραστή και της ρύθμισης των λεπτομερειών για την ολοκλήρωση της παράνομης αγοραπωλησίας, ενώ ο τρίτος είχε τον ρόλο του εκτιμητή της πολιτιστικής και χρηματικής αξίας των αρχαίων αντικειμένων, λόγω εξειδικευμένων γνώσεων που κατείχε από προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, στα μέσα Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, τρεις από τους δράστες ήρθαν σε επαφή με δύο άλλους, οι οποίοι κατείχαν παρανόμως αρχαιότητες και επιθυμούσαν να διαθέσουν προς πώληση. Στη συνέχεια, ήρθαν σε επαφή με έτερο δράστη, που τους υπέδειξε ενδιαφερόμενο αλλοδαπό υπήκοο για την αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, βραδινές ώρες της 16ης/04/2023 ο αλλοδαπός έφτασε στο Ηράκλειο Κρήτης και παρελήφθη από τους τρεις πρώτους δράστες. Την επόμενη ημέρα, αφού παρέλαβαν και τους άλλους δύο δράστες, μετέβησαν σε αγροικία αγροτικής τοποθεσίας του δήμου Ηρακλείου, όπου συναντήθηκαν με τους δύο που κατείχαν τις αρχαιότητες», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση.

neakriti.gr

The post Αρχαιοκαπηλία στην Κρήτη: Από λαθρανασκαφή σε Άγιο Μύρωνα και Μεσαρά οι λάρνακες – Εκτός εγκληματικής οργάνωσης ο Ιταλός appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αρχαιοκαπηλία, Κρήτη, Άγιο Μύρωνα, Μεσαρά, – Εκτός, Ιταλός,archaiokapilia, kriti, agio myrona, mesara, – ektos, italos