Μπάχαλο με τα νέα μέτρα, τα ταξίδια στα νησιά και τα τεστ – Αντιδρά και η εστίαση

Τελικά πώς ταξιδεύουμε στα νησιά; Τι γίνεται με τα διόδια; Τι τύπο τεστ πρέπει να κάνουμε; Πότε χρειάζεται rapid test και πότε self test; Το μπάχαλο και τα «ναι μεν αλλά» που φέρνει ο διαχωρισμός εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων και τα νέα μέτρα σε εστίαση και ταξίδια.

Κοινωνία δύο ταχυτήτων με τους «προνομιούχους» και τους υπόλοιπους αλλά

και με πολλά ερωτήματα που «πονοκεφαλιάζουν» τους πολίτες μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού.

Πρώτα ήρθε η εστίαση, μετά τα ταξίδια στα νησιά, και αναμένεται να ακολουθήσουν και νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Όσο όμως ανακοινώνονται περισσότεροι περιορισμοί, τόσο χρειάζονται περισσότερες διευκρινίσεις. Και εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις ξεκαθαρίσει όλα, έρχεται μία νέα πληροφορία που περιπλέκει ξανά τα πράγματα.

Χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου, για τις μετακινήσεις στα νησιά θα απαιτούνται για τους ενήλικες:

πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης,αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες

Αφού αποσαφηνίστηκαν αυτά, λίγες μόλις ώρες μετά, ένα από τα ερωτήματα που προέκυψαν ήταν: «Και πώς μετακινούνται από νησί νησί όσοι δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή δεν έχουν νοσήσει;». Απάντηση σε αυτό έδωσε ο Αθανάσιος Κοντογεώργης, γ.γ. Συντονισμού της Κυβέρνησης, ο οποίος δήλωσε ότι για τους μη εμβολιασμένους θα είναι απαραίτητο το rapid ή το self test!

Δηλαδή, δεν μπορείς να ταξιδέψεις π.χ. από τον Πειραιά στην Αμοργό με self test αλλά πρέπει να κάνεις τουλάχιστον rapid test, αλλά μπορείς να πας από την Αμοργό στη Νάξο με self test. Επίσης για να επιστρέψεις από οποιοδήποτε νησί χωρίς να είναι υποχρεωτικό -προς το παρόν- το μοριακό ή το rapid test, ούτε έστω το self test. Υπάρχει μόνο σύσταση για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο.

Αντιδράσεις και για την εστίαση

Διαχωρισμός όμως υπάρχει και για την εστίαση και από επιχειρηματίες και από τους πολίτες. Οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους που τίθενται σε ισχύ από τις 15 Ιουλίου, δεν έχουν μόνο ενστάσεις και αντιδράσεις αλλά και σύγχυση.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι πληροφορίες που δημοσιεύει η «Καθημερινή», ότι αν υπάρξει έξαρση με τη μετάλλαξη Δέλτα και χρειαστεί να κλείσουν επιχειρήσεις, το lockdown θα αφορά τις μικτές επιχειρήσεις. Από τη μία, επομένως, ανακοινώνεται ότι εναπόκειται στον επιχειρηματία να επιλέξει τι θα κάνει και αν θα δέχεται ή όχι μη εμβολιασμένους πελάτες, αλλά την ίδια στιγμή η παραπάνω πληροφορία είναι ένα τεράστιο αντικίνητρο και ρίσκο.

Τα μέτρα επίσης θα δυσκολέψουν τα ζευγάρια, τις παρέες, τους φίλους, τις οικογένειες που θα αποφασίζουν να βγουν έξω αν δεν είναι όλοι πλήρως εμβολιασμένοι. Για παράδειγμα, τι θα επιλέξει μια παρέα τεσσάρων ατόμων, που ο ένας είναι πλήρως εμβολιασμένος, ο άλλος έχει κάνει μόνο τη μία δόση, ο τρίτος δεν έχει κάνει εμβόλιο, και ο τέταρτος έχει κάνει δύο δόσεις αλλά δεν έχουν περάσει 14 μέρες;

Η απάντηση είναι ότι θα μπορούν να διασκεδάσουν σε μικτούς χώρους εστίασης, και μόνο το παραπάνω ερώτημα προκαλεί πονοκέφαλο και είναι πολύ πιθανό στο τέλος όλοι να μείνουν μαζεμένοι σε ένα σπίτι, αντί να ψάχνουν πού μπορούν να πάνε.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρηματίες και οι άνθρωποι της εστίασης φέρνουν αντιρρήσεις και προβλέπουν μείωση της πελατείας τους αν διαχωρίσουν τους πελάτες, ή αν τους φέρουν την αστυνομία, ή αν απαγορέψουν την είσοδο αλλά και διαπληκτισμούς.

Ενδεικτικά, ο σεφ Ηλίας Μαμαλάκης δήλωσε: «Είμαστε σε πολύ δεινή θέση όσοι διατηρούμε εστιατόρια καφέ και μπαρ γιατί μπαίνουμε σε μια κατάσταση που η ευθύνη του εμβολιασμού μετατίθεται από το κράτος στους επιχειρηματίες. Οι επιχειρηματίες πρέπει να πάρουν απόφαση αν θα είναι αμιγώς εμβολιασμένοι οι πελάτες ή μεικτού σχήματος, κάτι που τους προβληματίζει πολύ» δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα.

Ο γνωστός σεφ, ιδιοκτήτης εστιατορίου και κριτής του MasterChef, Λεωνίδας Κουτσόπουλος, χαρακτήρισε την κατάσταση «περίεργη» και είπε πως τα μέτρα δεν μπορούν να ενταχθούν σε ένα πλαίσιο κανονικότητας./

«Δεν ξέρουμε πως θα λειτουργήσουν τα μέτρα, αυτό που συμβαίνει είναι από μόνο του περίεργο» επισήμανε και συμπλήρωσε: «Δεν νομίζω ότι μπορώ (σ.σ. να έχω) έξω ανεμβολίαστους και μέσα εμβολιασμένους. Όσοι άνθρωποι δεν πάνε να κάνουν το εμβόλιο δεν πρέπει να τους κατατάσσουμε στους αρνητές», λέγοντας πως όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο μπορεί να έχουν «δικαιολογημένες επιφυλάξεις και να χρειάζονται περισσότερες απαντήσεις μακριά από τις συζητήσεις καφενειακού τύπου». « Όλοι μαζί πρέπει να είμαστε σε αυτό. Κι όσοι το έκαναν το εμβόλιο και όσοι δεν το έχουν κάνει» πρόσθεσε.

«Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο με καμπάνιες ενημέρωσης και όχι με πρόστιμα» κατέληξε.

«Οι άνθρωποι της εστίασης πρέπει να αναλάβουν βαριές ευθύνες» είπε από την πλευρά του ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος. «Όταν δυσαρεστούνται οι πελάτες επηρεάζουν τον καταστηματάρχη και όχι την κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς για τα σχόλια που έχει μέχρι στιγμής από τους πελάτες του σημείωσε ότι ο κόσμος είναι διχασμένος και δεν έχει καταλάβει τι θα γίνει.

Τι ισχύει τελικά με τα διόδια

Η εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών ήταν να ισχύσουν μέτρα και για τις χερσαίες μετακινήσεις, δηλαδή να ισχύουν και για τα ταξίδια με λεωφορεία ή τρένα όσα ισχύουν για τα νησιά και έλεγχοι στα διόδια. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κάτι τέτοιο δεν εφαρμοστεί από τη προσεχή Δευτέρα, όμως είναι κάτι που θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες.

The post Μπάχαλο με τα νέα μέτρα, τα ταξίδια στα νησιά και τα τεστ – Αντιδρά και η εστίαση appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα