Χανιά | Αλλάζουν όλα στη διαχείριση των αποβλήτων ελαιουργείων

Τις αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την διαχείριση των αποβλήτων των ελαιουργείων παρουσίασε χθες σε μέλη του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιουργείων του νομού Χανίων, ο γ.γ. Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας, Ευστράτιος Ζαφείρης.

Με την επιστροφή του κατσίγαρου στα ελαιόδεντρα -μετά από κατάλληλη επεξεργασία- και την χρησιμοποίηση των στερεών αποβλήτων για ζωοτροφές και άλλα προϊόντα, στόχος της νέας πολιτικής είναι, όπως είπε, η ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας και την περιβαλλοντικής βιομηχανίας. «Θέλουμε αυτά τα απόβλητα να τα βλέπει ο επιχειρηματίας σαν μια δυνατότητα να παράγει προϊόντα.

Να δούμε τον κλάδο της ελιάς σαν μια αλυσίδα αξίας και όχι να παράγουμε ένα φτηνό προϊόν με προβλήματα» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι για να γίνει αυτό, χρειάζονται νέες επιχειρήσεις με νέα κεφάλαια νέους ανθρώπους και νέα γνώση.

Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό θα δοθούν κίνητρα σε επιχειρηματίες (ιδιώτες ή συμπράξεις ελαιουργών) που θα θέλουν να αναπτύξουν τέτοιες μονάδες, επιδοτώντας το 100% του μηχανολογικού εξοπλισμού.

Ενεργός ξανά ο σύλλογος των ελαιοτριβέων

Από τη μεριά του, ο νέος πρόεδρος του του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιουργείων του Νομού Χανίων -ο οποίος κατέστη ξανά ενεργός μετά από χρόνια- Μιχάλης Χαιρετάκης, ανέφερε στα ΜΜΕ πως υπάρχουν κάποιες ασάφειες στον νέο νόμο με αποτέλεσμα κάποια ελαιουργεία να μην έχουν τη νόμιμη άδεια λειτουργίας. «Καλέσαμε τον Γενικό Γραμματέα για να αποσαφηνίσει κάποια πράγματα όσον αφορά τα καινούρια περιβαλλοντολογικά και να μιλήσουμε για το μέλλον των ελαιοτριβείων και τι θα γίνει με τα απόβλητα» συμπλήρωσε, σχολιάζοντας πάντως πως μόνος του κάποιος ελαιοτριβέας είναι πολύ δύσκολο να κάνει αυτήν την επένδυση. «Αυτό που μπορεί να ευδοκιμήσει είναι οι συμπράξεις. Σε άλλη περίπτωση, πιστεύω ότι θα βρεθεί κάποιος επιχειρηματίας να αναλάβει αυτό το έργο», σχολίασε.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο αντιπεριφερειάρχης χωροταξίας και περιβάλλοντος, Νίκος Καλογερής και ο δήμαρχος Αποκόρωνα, Μπάμπης Κουκιανάκης.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα