Χανιά | Αρχίζουν οι αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς του ΔΟΚΟΙΠΠ με δωρεάν φοίτηση για όλους

Νωρίτερα θα γίνουν φέτος οι αιτήσεις για την εισαγωγή νηπίων και βρεφών στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Χανίων, την ώρα που στον ΔΟΚΟΙΠΠ τηρούν στάση αναμονής μέχρι τις τελικές ανακοινώσεις από το Υπουργείο για τα τετράχρονα.

Το θέμα εισηγήθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος του ΔΟΚΟΙΠΠ, Μανούσος Φοβάκης.

Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις θα γίνονται από 10 έως 31 Μαΐου, μόνο ηλεκτρονικά σε ειδική πλατφόρμα στην σελίδα του Δήμου Χανίων ενώ στη συνέχεια τα απαραίτητα δικαιολογητικά

θα πρέπει να αποστέλλονται ταχυδρομικά στον ΔΟΚΟΙΠΠ. Η μοριοδότηση γίνεται αυτόματα, συνεπώς με την συμπλήρωση της αίτησης ο ενδιαφερόμενος θα γνωρίζει ακριβώς πόσα μόρια έχει.

Προϋπόθεση για τις εγγραφές νηπίων είναι να έχουν συμπληρώσει τα 2,5 έτη στις 31 Αυγούστου του 2018 και για τις εγγραφές βρεφών, να έχουν συμπληρώσει τους 18 μήνες.

Σημειώνεται ότι και φέτος πρόκειται να ισχύσει η πλήρης απαλλαγή από τα τροφεία για όλες τις οικογένειες αφού όλοι οι σταθμοί είναι ενταγμένοι στο ΕΣΠΑ, χρηματοδοτώντας -άτυπα- και την φοίτηση των παιδιών που μπαίνουν μέσω ΔΟΚΟΙΠΠ.

«Σπαζοκεφαλιά» η αποχώρηση των τετράχρονων

Την ίδια ώρα, αναμένονται οι ανακοινώσεις από το υπουργείο σχετικά με την υποχρεωτική φοίτηση των τετράχρονων στα προνήπια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, εάν ο Δήμος Χανίων ενταχθεί στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος που θα ξεκινήσει από Σεπτέμβρη, υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν περίπου 600 κενά στους παιδικούς σταθμούς. Αυτά τα κενά είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν με νήπια μικρότερης ηλικίας αφού ακόμα και όλες οι αιτήσεις να γίνουν δεκτές, όπως εκτιμούν στον ΔΟΚΟΙΠΠ, θα μείνουν ακάλυπτες θέσεις. Συνεπώς, στον σχεδιασμό της διοίκησης είναι -αν τελικά τα Χανιά μπουν στο πρόγραμμα- να υπάρξει ανακατανομή των θέσεων ώστε να γίνουν δεκτά περισσότερα βρέφη, καθώς εκατοντάδες παιδιά να μένουν εκτός κάθε χρόνο. Αυτό απαιτεί ριζικές αλλαγές στους σταθμούς, με διαμόρφωση ειδικών χώρων για τα βρέφη, προμήθεια εξοπλισμού (κρεβατάκια κλπ) και ανακατανομή του προσωπικού.

Για το θέμα πρόκειται να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις, μόλις οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις του Υπουργείου.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα