Χανιά | «Χρυσές» νομικές συμβουλές για τα οκτώ σχολεία με ΣΔΙΤ

Αναμόρφωση προϋπολογισμού για την πρόβλεψη ποσού 24.800 ευρώ ως αμοιβή νομικού συμβούλου για την σύσταση και υποβολή της πρότασης που αφορά την ανέγερση οκτώ νέων σχολείων στα Χανιά μέσω ΣΔΙΤ, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε εκτάκτως το μεσημέρι της Πέμπτης.

Το θέμα συμπεριλαμβανόταν σε μια σειρά κωδικών προς αναμόρφωση που θεωρούνταν κατεπείγοντα

επειδή αφορούσαν και τα προνοιακά επιδόματα που πρέπει να καταβληθούν άμεσα στους δικαιούχους καθώς μόλις προχθές κατανεμήθηκαν οι πιστώσεις στον Δήμο Χανίων.

Παρόλο που όλες οι παρατάξεις τάχθηκαν υπέρ των αναμορφώσεων για τα προνοιακά επιδόματα όπως και για τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων (που επίσης υπήρχαν ανάμεσα στα θέματα) το ζήτημα των νομικών συμβουλών αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης.

Οι παρατάξεις της μειοψηφίας ζήτησαν εξηγήσεις για το ποσό των 24.800 ευρώ, ρωτώντας γιατί δεν μπορούν οι έξι δικηγόροι του Δήμου να διεκπεραιώσουν την σύνταξη και υποβολή της πρότασης. Απαντώντας ο κ. Βλαχάκης που αντικαταστούσε τον Δήμαρχο ο οποίος απουσίαζε στο Ηράκλειο για την συνεδρίαση της ΠΕΔ, εξήγησε πως από την γενική γραμματεία ΣΔΙΤ, τέθηκε ως προαπαιτούμενο η πρόταση να γίνει από εξειδικευμένο νομικό γραφείο. Προσέθεσε δε ότι όταν θα γίνει η συζήτηση για την πίστωση του ποσού, θα είναι παρόντες οι νομικοί σύμβουλοι του Δήμου, οι οποίοι θα εξηγήσουν το γιατί δεν θα μπορούσε η νομική υπηρεσία να το αναλάβει.

Ιδεολογίες και πραγματικότητα

Η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε και συνολικότερα στο θέμα των ΣΔΙΤ με τον κ. Σαρρή να επαναλαμβάνει την θέση της «Πρωτοβουλίας Πολιτών» ότι ναι μεν διαφωνεί με αυτές τις συμπράξεις όμως τις αναγνωρίζει αυτήν τη στιγμή ως αναγκαιότητα για τη λύση του προβλήματος της σχολικής στέγης στα Χανιά.

Ρίζος και Παπαντωνάκης επανέλαβαν την θέση τους κατά των ΣΔΙΤ και ζήτησαν από την Δημοτική Αρχή να δώσει στις παρατάξεις την πρόταση που έχει κατατεθεί ώστε να την εξετάσουν.

Στην δευτερολογία του ο κ. Σαρρής επεσήμανε πως στο Δημοτικό Συμβούλιο «Οι ιδεολογίες όλων είναι σεβαστές. Όμως εδώ μέσα δεν συζητάμε θεωρητικά αλλά το πώς θα λύσουμε πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας». Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του κ. Ρίζου που απάντησε λέγοντας πως «Ναι μεν όλες οι ιδεολογίες είναι σεβαστές αλλά δεν είναι σεβαστό το περνάει κάποιος από την μία δευτερολογία στην άλλη, ούτε να αλλάζει ιδεολογία όταν περνάει από την θεωρία στην πράξη».

«Ποτέ δεν αισθάνθηκα ότι ό,τιδήποτε ξεφεύγει από την δική μου στενή αντίληψη των πραγμάτων είναι κατακριτέο» απάντησε ο κ. Σαρρής και έκλεισε λέγοντας πως «Εδώ μιλάμε για σχολεία και για παιδιά που κάνουν μάθημα σε άθλιες συνθήκες».

Διαφοροποιήσεις για το θέμα υπήρξαν και μέσα στην παράταξη της πλειοψηφίας από τους Κεμεσίδη και Λεβεντάκη.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα