Χανιά | Διατήρηση του φυτικού είδους στο Ελαφονήσι και τα Φαλάσαρνα – Σημαντική η συμμετοχή του ΜΑΙΧ | Photos

Tην Πέμπτη 12 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση/ενημέρωση στην παραλία Ελαφονησίου στο πλαίσιο του έργου «Διαχειριστικές δράσεις με σκοπό την επίτευξη της Ικανοποιητικής Κατάστασης Διατήρησης (FV) του φυτικού είδους, προτεραιότητας της Οδηγίας των Οικοτόπων, Androcymbium rechingeri Greuter (1842) στην Ελλάδα» Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ: «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

2020» και συγκεκριμένα στον ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 1: ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ. ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: € 80.000,00.

Φορέας υλοποίησης είναι η Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ | Photosσε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Χανίων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και της Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.).

Το έργο περιλαμβάνει δράσεις για τη διατήρηση του φυτού Androcymbium rechingeri στις περιοχές του Ελαφονησίου και των Φαλασάρνων. Συγκεκριμένα στην περιοχή του Ελαφονησίου υλοποιήθηκαν τα εξής:

1) Για την προστασία του φυτού εγκαταστάθηκαν δύο περιφράξεις (7.700 m² and 9.600 m²). Οι περιφράξεις είναι προσωρινές και θα παραμείνουν μέχρι να ανακάμψει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Στη παραλία του Ελαφονησίου, η μία περίφραξη τοποθετήθηκε στην περιοχή του Δήμου Κισσάμου και η άλλη στην περιοχή του Δήμου Καντάνου Σελίνου.

2) Μέρος της περίφραξης του Δήμου Κισσάμου είναι ξύλινη (~ 600 m μήκος στην πλευρά της ακτογραμμής) ειδική για τη σταδιακή αποκατάσταση των ευαίσθητων προστατευόμενων οικοτόπων με αμμοθίνες. Η ειδική ξύλινη περίφραξη είναι μια πρακτική που ευρέως χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση των αμμοθινών στη Γαλλία και πιλοτικά για πρώτη φορά εφαρμόζεται στη χώρα μας.

3) Εντός της περίφραξης του Δήμου Κισσάμου φυτεύτηκαν 20 κέδροι (Juniperus macrocarpa Sm.) με σκοπό τη σταδιακή αποκατάσταση του προστατευόμενου από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία οικοτόπου ο οποίος χαρακτηρίζεται από αμμοθίνες με κέδρους. Οι κέδροι που φυτεύτηκαν είναι ηλικίας 12 περίπου ετών και διατέθηκαν δωρεάν από το φυτώριο του ΜΑΙΧ.

4) Ενημερωτικό υλικό, φυλλάδια (στα αγγλικά και ελληνικά) διανεμήθηκαν στους εκπροσώπους των δύο Δήμων, του τοπικού Αντιδημάρχου Κισσάμου κ. Θεόδωρου Σκαλιδάκη και του Προέδρου της Ακίνητα-Μονομετοχική Α.Ε. του Δήμου Καντάνου Σελίνου κ. Περράκη Νεκτάριου με σκοπό να διατίθενται από τις καντίνες. Επίσης, μπλουζάκια με σχετικό σκίτσο διανεμήθηκαν στους εργαζόμενους των Δήμων και σε άλλους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Το μικρό κρινάκι εκτός από το Ελαφονήσι εντοπίζεται στη Νησίδα Ήμερη Γραμβούσα και κατά μήκος της παραλίας των Φαλασάρνων. Το φυτό χαρακτηρίζεται απειλούμενο (Κινδυνεύον) σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και περιλαμβάνεται στα παραρτήματα ΙΙ (ως είδος Προτεραιότητας) και IV της Οδηγίας των Οικοτόπων, και προστατεύεται από το Π.Δ. 67/81 και από τη Συνθήκη της Βέρνης.

Οι εκπρόσωποι των Δήμων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υλοποίηση του έργου και δεσμεύτηκαν ότι θα προστατεύσουν τις περιφράξεις και θα φροντίσουν τους μικρούς κέδρους που φυτεύτηκαν.

Μπορείτε να δείτε το φυλλάδιο στα ελληνικά εδώ και στα αγγλικά εδώ.

zarpanews.gr

The post Χανιά | Διατήρηση| Διατήρηση του φυτικού είδους στο Ελαφονήσι και τα Φαλάσαρνα – Σημαντική η συμμετοχή του ΜΑΙΧ | Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα