Χανιά | Φωτοβολταϊκά στο σπίτι εν μέσω ενεργειακής κρίσης – Ποιο πρόγραμμα συμφέρει και ποιο είναι το κόστος

Δύο δυνατότητες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στα σπίτια τους έχουν σήμερα οι πολίτες της χώρας μας, υπάρχει όμως μια ειδοποιός διαφορά μεταξύ τους, η οποία κάνει το ένα πρόγραμμα εντελώς ασύμφορο, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα.

Τα προγράμματα είναι το Net Metering και το “Φωτοβολταϊκά στις στέγες” και ενώ αμφότερα επιτρέπουν να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πάνελ σε ένα σπίτι, στην πρώτη περίπτωση λειτουργεί ενεργειακός συμψηφισμός, ενώ στη δεύτερη χρηματικός.

Net Metering

Αν κάποιος ενταχθεί στο Net

Metering, το σπίτι του θα καταναλώνει ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά που θα τοποθετήσει, ενώ θα παραμένει συνδεδεμένο στο δίκτυο ηλεκτροδότησης του ΔΕΔΔΗΕ. Ταυτόχρονα όμως, καθώς τα πάνελ λειτουργούν συνεχώς όσο δέχονται φως, όταν θα παράγουν περισσότερη ενέργεια από εκείνη που χρειάζεται το σπίτι μια συγκεκριμένη στιγμή, η ενέργεια αυτή θα κατευθύνεται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και η ποσότητα αυτή θα καταγράφεται. Από την άλλη, όταν το σπίτι θα χρειάζεται ρεύμα αλλά τα πάνελ δεν λειτουργούν (για παράδειγμα τη νύχτα), θα καταναλώνει ενέργεια από το δίκτυο. Στο τέλος, οι κιλοβατώρες που κατανάλωσε από το δίκτυο συμψηφίζονται με τις κιλοβατώρες που έδωσε στο δίκτυο και ο καταναλωτής πληρώνει μόνο τη χρέωση που αντιστοιχεί στη διαφορά. Αυτό είναι το νόημα του ενεργειακού συμψηφισμού.

Βέβαια, στην περίπτωση που έχει δώσει στο δίκτυο περισσότερη ενέργεια από όση έχει πάρει, δεν πρόκειται να επιδοτηθεί από πάνω. Μπορεί όμως ουσιαστικά να μηδενίσει το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος στον λογαριασμό του (όλες οι υπόλοιπες χρεώσεις όπως δημοτικά τέλη κλπ. παραμένουν φυσικά).

“Φωτοβολταϊκά στις στέγες”

Στην περίπτωση του “Φωτοβολταϊκά στις στέγες”, οι τεχνικές λεπτομέρειες είναι οι ίδιες, αλλά ο συμψηφισμός είναι χρηματικός. Η ποσότητα του ρεύματος που καταναλώνει το σπίτι καταγράφεται, και η ποσότητα που παράγουν τα πάνελ καταγράφεται επίσης. Η διαφορά είναι πως όλο το ρεύμα που παράγουν τα πάνελ, θεωρείται πως πωλείται στο δίκτυο ηλεκτροδότησης σε μια τιμή 8,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ όλο το ρεύμα που καταναλώνει το σπίτι, θεωρείται πως αγοράζεται από το δίκτυο και χρεώνεται με την όποια τρέχουσα τιμή. Στο τέλος συμψηφίζονται τα ποσά που αντιστοιχούν στις κιλοβατώρες (όχι οι ίδιες οι κιλοβατώρες) που “αγόρασε” και “πούλησε” ο καταναλωτής και βγαίνει η διαφορά.

Σε αυτό το πρόγραμμα, υποθετικά, ο καταναλωτής μπορεί να βγει και κερδισμένος και να βγάλει χρήματα, αλλά σήμερα αυτό είναι καθαρά θεωρητικό. Με δεδομένο ότι η τιμή πώλησης είναι σταθερή στα 8,7 λεπτά, ενώ η τιμή αγοράς της κιλοβατώρας είναι κυμαινόμενη και το τελευταίο διάστημα τουλάχιστον τριπλάσια (είχε φτάσει και πάνω από 35 λεπτά κάποια στιγμή), είναι τελείως ασύμφορο σήμερα για κάποιον να ενταχθεί στο “Φωτοβολταϊκά στις στέγες”.

Σε κάθε περίπτωση, η όποια αίτηση πρέπει πρώτα να περάσει από έγκριση από τον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς υπάρχουν ενεργειακά όρια ανά περιοχή που δεν πρέπει να ξεπεραστούν.

Πόσο χρόνο παίρνει

Το zarpanews.gr επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη της εταιρίας εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων Atomon Technology στα Χανιά, Νίκο Κατσουλάκη, ο οποίος τόνισε ότι σήμερα υπάρχει ζήτηση για φωτοβολταϊκά με το Net Metering:

“Εμείς έχουμε πολλή κίνηση, με σπίτια και επιχειρήσεις, εντός και εκτός πόλης. Ένα σπίτι κατά μέσο όρο μπορεί να καλυφθεί με μια εγκατάσταση 10kW, ανάλογα βέβαια και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Αυτό που συμφέρει σήμερα είναι το Net Metering, καθώς μπορεί ο καταναλωτής να εξοικονομήσει μεγάλο μέρος της κατανάλωσης και με τις τιμές που έχει το ρεύμα να γλιτώσει πολλά χρήματα. Τεχνικά το να γίνει μια τέτοια οικιακή εγκατάσταση δεν είναι κάτι χρονοβόρο, παίρνει το πολύ τρεις μέρες. Καθυστέρηση υπάρχει στα διαδικαστικά. Πέρα από την έγκριση της αίτησης, που παίρνει περίπου δύο μήνες, υπάρχει και ένα θέμα με τους ειδικούς μετρητές που μπαίνουν στην εγκατάσταση. Αυτούς τους πιστοποιεί επίσης ο ΔΕΔΔΗΕ στην Αθήνα και εκεί η καθυστέρηση φτάνει τους τρεις με τέσσερις μήνες”, είπε ο κ. Κατσουλάκης.

Κοινώς, θα πρέπει κανείς να υπολογίζει ένα εξάμηνο για να φτάσει στην εγκατάσταση, από τη στιγμή που θα κάνει την αίτηση.

Πόσο κοστίζει και τι πρέπει να προσέξει κανείς

Επιδότηση για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών δεν υπάρχει και ο καταναλωτής θα πρέπει να επωμιστεί το κόστος εξ ολοκλήρου, με τη λογική να είναι ότι θα αποσβέσει τα χρήματα αυτά σε βάθος χρόνου από τη μείωση που θα έχει στους λογαριασμούς. Στα Χανιά, κατά μέσο όρο, το συνολικό κόστος μιας εγκατάστασης 10kW κοστίζει από 13.500 ως 14.500 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Ωστόσο πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός, τονίζει ο κ. Κατσουλάκης:

“Θα πρέπει να στρέφονται σε επώνυμα προϊόντα και να έχουν υπόψη ότι δεν μπορεί να υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά στις τιμές στα ίδια προϊόντα, γιατί οι προμηθευτές είναι οι ίδιοι για όλη την αγορά. Τα πάνελ σήμερα έχουν εγγύηση 12 ετών, αλλά είναι λειτουργικά για 25 με 30 χρόνια, αν και χάνουν ένα μικρό ποσοστό απόδοσης κάθε χρόνο“.

Με δεδομένο ότι η ηλιοφάνεια δε μας λείπει και ότι το κόστος της ενέργειας είναι στα ύψη, η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών αποκτά οικονομικό νόημα για ιδιοκτήτες ακινήτων που βλέπουν τους λογαριασμούς του ρεύματος να έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Θα πρέπει όμως να λάβουν υπόψη και πιο μακροπρόθεσμες προβλέψεις, αλλά και τις ιδιαιτερότητες του ακινήτου τους.

Περισσότερες πληροφορίες για το Net Metering από τον ΔΕΔΔΗΕ ΕΔΩ.

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

The post Χανιά | Φωτοβολταϊκά| Φωτοβολταϊκά στο σπίτι εν μέσω ενεργειακής κρίσης – Ποιο πρόγραμμα συμφέρει και ποιο είναι το κόστος appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα