Χανιά | Με γεωτρήσεις θα ψάξουν τρόπο να στεγανοποιήσουν το φράγμα Βαλσαμιώτη που συνεχίζει να χάνει νερά | Video

| Video

ΓεωτρήσειςΧανιά | με επακόλουθη παροχή νερού υπό πίεση, για να αποσαφηνιστεί η διαπερατότητα του υπεδάφους και με τα στοιχεία που θα προκύψουν να χρησιμοποιούνται σε επακόλουθη μελέτη, που ίσως να υποδείξει τρόπο να στεγανοποιηθεί το φράγμα Βαλσαμιώτη, θα πραγματοποιηθούν εντός πέντε μηνών στην περιοχή του φράγματος. Η σχετική σύμβαση, ύψους 60.000 ευρώ, υπεγράφη την Παρασκευή μεταξύ του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ο.Α.Κ. Άρη Παπαδογιάννη και του νόμιμου εκπροσώπου της αναδόχου εταιρίας “ΤΟΞΟ ΑΕΤΕ”, Χαράλαμπου Παντελάκη.

Το

έργο θα εκτελεστεί σε πέντε μήνες και η χρηματοδότησή του γίνεται από ιδίους πόρους του Ο.Α.Κ.

Ο κ. Παπαδογιάννης υπενθύμισε ότι το φράγμα στοίχισε 40 εκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως πρέπει, καθώς θα έπρεπε να αποθηκεύει 6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, αλλά σήμερα φιλοξενεί μόλις μισό εκατομμύριο, αφού χάνει νερά.

Σε ερώτηση για τις ευθύνες της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, ο κ. Παπαδογιάννης είπε ότι οι αυτοψίες και οι μελέτες διίστανται για τις αιτίες του προβλήματος και πως στόχος του ΟΑΚ σήμερα δεν είναι η αναζήτηση ευθυνών, καθώς το έργο έχει παραληφθεί πέρσι τον Σεπτέμβριο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά να λειτουργήσει επιτέλους το φράγμα και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί ο οργανισμός.

Ευθύνες στην κατασκευάστρια από τον διευθυντή Υδραυλικών Έργων

Ο διευθυντής Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ, Μάρκος Πατρελάκης, ρωτήθηκε για τη στεγανότητα των πετρωμάτων, για τα οποία μελέτη του καθηγητή του ΕΜΠ κ. Μ. Καββαδά και του ειδικού Καναδού φραγματολόγου κ. V. Miligan, ανέφερε ότι δεν ήταν κατάλληλα για να δεχτούν αυτού του είδους το φράγμα. Ο κ. Πατρελάκης ανέφερε ότι οι χαλαζίτες κατά κανόνα θεωρούνται στεγανά πετρώματα. Δεν συμμερίστηκε ωστόσο αυτό που είχε εκφράσει νωρίτερα ο κ. Παπαδογιάννης, μιλώντας για παράλειψη της κατασκευάστριας κοινοπραξίας:

“Υπάρχει θέμα με τη στεγανότητα μεταξύ της σήραγγας τσιμεντενέσεων και του εδάφους. Εκεί έκανε παράλειψη η κατασκευάστρια εταιρία και δεν πήγε τις τσιμεντενέσεις μέχρι την επιφάνεια“, δήλωσε ο κ. Πατρελάκης.

Το φράγμα συνεχίζει να χάνει νερό

Η διαρροή έχει μειωθεί σε σχέση με εκείνη που είχε αρχικά παρουσιαστεί, στα 300 κυβικά μέτρα νερού την ώρα όταν το φράγμα είναι πλήρως γεμάτο, ενώ με το επίπεδο του ύδατος που υπάρχει τώρα, η διαρροή φτάνει περίπου στα 70 κ.μ. την ώρα. Τα μεγέθη αυτά όμως είναι αυξημένα σε σχέση με εκείνα που υπήρχαν πριν από τρία χρόνια. “Θα βάλουμε νερό υπό πίεση στις γεωτρήσεις και θα δούμε τι ποσότητες ενεμάτων χρειάζονται για την πλήρη στεγάνωση”, είπε ο κ. Πατρελάκης.

Σε κάθε περίπτωση, οι γεωτρήσεις έχουν χρονικό ορίζοντα πέντε μηνών και στη συνέχεια η όποια μελέτη γίνει, θα χρειαστεί άλλους 10 με 12 μήνες για να ολοκληρωθεί, δήλωσε ο κ. Παπαδογιάννης. Μόνο όταν ολοκληρωθεί – και με την προϋπόθεση πως θα φανεί ότι υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης της κατάστασης – θα μπορεί να αναζητηθεί χρηματοδότηση για τις όποιες εργασίες, οι οποίες δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσουν. Με τη δεδομένη γραφειοκρατία που ακολουθεί πάντοτε αυτές τις διαδικασίες, θεωρείται βέβαιο ότι το φράγμα θα παραμείνει στην υφιστάμενη κατάστασή του για χρόνια ακόμα.

Δείτε δηλώσεις:
zarpanews.gr

The post Χανιά | Με γεωτρήσεις θα ψάξουν τρόπο να στεγανοποιήσουν το φράγμα Βαλσαμιώτη που συνεχίζει να χάνει νερά | Video appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα