Χανιά | Πώς ο σακχαρώδης διαβήτης απειλεί την εγκυμοσύνη – «Η γυναίκα πρέπει να προσέχει πριν μείνει έγκυος» | Photos+Video

| Photos+Video

Αιτιες – κινδυνοι και τροποι αντιμετώπισης

Κίνδυνος προεκλαμψίας και δυσκολία στον τοκετό

Το πιο συχνό πρόβλημα υγείας κατά την διάρκεια μιας εγκυμοσύνης είναι ο σακχαρώδης διαβήτης. Πρόκειται για μια πάθηση που εάν εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της κύησης, μπορεί να απειλήσει την ομαλή έκβαση αυτής, την υγεία μητέρας και μωρού αλλά και την διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού.

Αυτό

επεσήμανε μεταξύ άλλων, η Χανιώτισσα γυναικολόγος Άρτεμις Ποντικάκη, η οποία μίλησε για τον σακχαρώδη διαβήτη κύησης στο πλαίσιο των εργασιών του 12ου Παγκρήτιου Συνεδρίου Μαιευτικής – Γυναικολογίας που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στα Χανιά.

«Για την μητέρα στην διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για εμφάνιση υπέρτασης, δηλαδή αυξημένης πίεσης, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συνδυαστεί με αποβολή λευκώματος στα ούρα και να παρουσιαστεί η προεκλαμψία.

Επίσης, το έμβρυο σε κάποιες περιπτώσεις αναπτύσσεται πάρα πολύ, αυξάνεται η περιφέρεια της κοιλιάς του και έχει δυσανάλογη διάμετρο στους ώμους σε σχέση με το κεφάλι του, γίνεται δηλαδή μακροσωμικό, όπως λέμε στην μαιευτική και αυτό δημιουργεί κινδύνους κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού», τόνισε η κ. Ποντικάκη.

Είναι σημαντικό πως η γυναίκα που επιθυμεί να γίνει μητέρα, θα πρέπει να προσέχει πριν μείνει έγκυος. Εάν για παράδειγμα έχει περιττά κιλά, θα πρέπει να χάσει βάρος, να ρυθμίσει τις διατροφικές της συνήθειες, να ξεκινήσει σωματική άσκηση σε τακτά χρονικά διαστήματα αλλά και να λαμβάνει φολικό οξύ.

Ποιες γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη κύησης

Στο μεταξύ, η κ. Ποντικάκη αναφέρθηκε στις αιτίες για τις οποίες μπορεί μια γυναίκα να εμφανίσει διαβήτη κατά τη διάρκεια της κύησης: «Σακχαρώδη διαβήτη κύησης είναι πιθανό να εμφανίσουν γυναίκες με παχυσαρκία με δείκτη σώματος μεγαλύτερο από 25 ή ίσο με 25, γυναίκες άνω των 40 ετών, κάτι που συμβαίνει συχνά στις μέρες μας, καθώς η γυναίκα καριέρας αποφασίσει να τεκνοποιήσει πιο αργά στην ζωή της.

Επίσης, οι γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, κάποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν επίσης ενοχοποιηθεί. Ακόμη, παράγοντες που επηρεάζουν είναι το κάπνισμα, η διατροφή με ζωικά λιπαρά, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και C».

Τρόποι αντιμετώπισης

Ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο μέσω της διατροφής, όσο και μέσω φαρμακευτικής αγωγής, αρκεί όμως να έχουν γίνει οι απαραίτητες εξετάσεις και η γυναίκα να έχει διαγνωστεί με την συγκεκριμένη πάθηση.

Όπως τόνισε η γυναικολόγος, Άρτεμις Ποντικάκη, σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει συνεργασία μεταξύ γυναικολόγου και ενδοκρινολόγου: «Οι πρώτες οδηγίες που θα λάβει η γυναίκα είναι να μπει σε ένα σωστό τρόπο ζωής, με υγιεινή διατροφή, μέτριο περιορισμό των θερμίδων εάν είναι παχύσαρκη και ταυτόχρονα να κάνει κάποιου είδους σωματική άσκηση».

Πότε χορηγείται ινσουλίνη

Σύμφωνα με την γιατρό, η θεραπεία με φάρμακα, εφαρμόζεται όταν στις σχετικές εξετάσεις, διαπιστώνεται ότι το έμβρυο έχει δυσανάλογη ανάπτυξη για την ηλικία του. Πρώτη, όπως είπε, φαρμακοθεραπεία στην χώρα μας για αυτό το θέμα, είναι αδιαμφισβήτητα η ινσουλίνη».

Αν και στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημες καταγραφές σχετικά με το ποσοστό τωνγυναικών που εμφανίζουν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχουν ωστόσο γενικά στατιστικά στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε η κ. Ποντικάκη, λέγοντας πως «το 17% των εγκύων του κόσμου εμφανίζουν σακχαρώδη διαβήτη κύησης ενώ το ποσοστό στην Ευρώπη ανέρχεται σε μόλις 6%, κάτι που εμφανίζει διακυμάνσεις ανάλογα με τον πληθυσμό, την εθνικότητα και την χώρα».



zarpanews.gr – Άννα Παπακωνσταντίνου

The post Χανιά | Πώς| Πώς ο σακχαρώδης διαβήτης απειλεί την εγκυμοσύνη – «Η γυναίκα πρέπει να προσέχει πριν μείνει έγκυος» | Photos+Video appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα