Χανιά | Πού οφείλονται οι περισσότεροι αιφνίδιοι θάνατοι στους νέους – Κρίσιμος ο ρόλος της πρόληψης για τις παθήσεις της καρδιάς

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΓΙΕΙΝΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ

Σε κληρονομικούς παράγοντες οφείλονται οι περισσότεροι αιφνίδιοι θάνατοι στους νέους ανθρώπους, που έχουν καταγραφεί και στα Χανιά | Πούτο τελευταίο διάστημα. Τα καρδιακά νοσήματα έχουν αναδειχθεί ως η πρώτη αιτία θανάτου των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτό τόνισε ο καρδιολόγος, Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης, Θανάσης Πατιαλιάκας το πρωί, μιλώντας στο Zarpa Radio

89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς.«Σήμερα γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα καρδιάς, με κύριο μήνυμα: «χρησιμοποιούμε την καρδιά μας για την ανθρωπότητα και χρησιμοποιούμε την καρδιά για κάθε καρδιά, όπως αναφέρει και στο μήνυμά της η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Η καρδιακή νόσος ευθύνεται για τους μισούς σχεδόν θανάτους παγκοσμίως από μη μεταδοτικές ασθένειες και αποτελεί τη νούμερο 1 αιτία θνητότητας στον κόσμο. Για μας τους καρδιολόγους οι αιφνίδιοι θάνατοι από καρδιά δεν είναι κάτι καινούριο. Πάντα υπήρχαν τέτοια λυπηρά περιστατικά αιφνίδιου θανάτου, ιδιαίτερα νέων ανθρώπων και παιδιών.

Σε πολλές περιπτώσεις οι θάνατοι των νέων ανθρώπων είναι αποτέλεσμα κάποιων γενετικών κληρονομικών παθήσεων ή κάποιας μυοκαρδιοπάθειας. Η κληρονομικότητα σίγουρα παίζει ρόλο και στους νέους και στους μεγαλύτερους».

Καμία σχέση οι αιφνίδιοι θάνατοι με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού – «Δεν έχουμε τέτοια στοιχεία» – Κλειδί η πρόληψη στην αντιμετώπιση των παθήσεων της καρδιάς

Την ίδια ώρα, ο κ. Πατιαλιάκας τόνισε πως η πρόληψη είναι το παν στην αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων ενώ για το εάν σχετίζονται οι αιφνίδιοι θάνατοι με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είπε πως δεν έχουν προκύψει μέχρι σήμερα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο:

«Δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν κάτι τέτοιο, αντιθέτως, πολλοί από αυτούς τους θανάτους, θα ήταν προβλέψιμοι, εάν κάναμε έναν βασικό προληπτικό έλεγχο, εάν κάναμε δηλαδή μια εξέταση σε έναν γιατρό, ένα τεστ κοπώσεως πιθανώς, ένα καρδιογράφημα, πολλές από αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούσαμε να τις είχαμε αποτρέψει και φυσικά η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από οποιαδήποτε θεραπεία και αντιμετώπιση. Εάν διατηρούμε ένα καλό προφίλ κινδύνου, δηλαδή δεν καπνίζουμε, προσέχουμε το βάρος μας, αθλούμαστε καθημερινά, ρυθμίζουμε καλά την αρτηριακή μας πίεση και τη χοληστερίνη μας, τότε οι πιθανότητες να μας συμβεί κάποιος αιφνίδιος θάνατος είναι εξαιρετικά χαμηλές. 

Σημαντικά στοιχεία είναι η πρόσβαση στην θεραπεία που πρέπει να έχουν όλοι οι ασθενείς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις χώρες του δεύτερου και τρίτου κόσμου, ενώ η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία από την πλευρά της αναλαμβάνει κάθε χρόνο διάφορες πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, με στόχο να τους ενθαρρύνει να ελέγχουν αποτελεσματικά τους παράγοντες κινδύνου, όπως είναι η χρήση του καπνού, η ανθυγιεινή διατροφή, η μειωμένη σωματική άσκηση».

Καρδιά και παιδιά

Όσον αφορά τα παιδιά, ο γιατρός, τόνισε πως πρέπει και οι μικρότερες ηλικίες να υπόκεινται σε έναν βασικό έλεγχο, κυρίως πριν την έναρξη των πρώτων τάξεων του σχολείου:

«Τα τελευταία χρόνια έχει θεσπιστεί και νομοθετικά ο υποχρεωτικός έλεγχος των παιδιών, πριν συμμετάσχουν σε αθλητικές δραστηριότητες. Ενώ παλαιότερα έδιναν όλες οι ειδικότητες την επιβεβαίωση, πλέον είναι απαραίτητη η καρδιολογική εκτίμηση. Πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο, πολλές τέτοιες περιπτώσεις, οι οποίες διέφευγαν της προσοχής μας και περνούσαν απαρατήρητες, θα μπορούν να προβλεφθούν και να αντιμετωπιστούν. Τουλάχιστον μια φορά πρέπει τα παιδιά μικρής ηλικίας, πριν πάνε στο δημοτικό, όπως προβλέπεται κιόλας, να κάνουν έναν βασικό έλεγχο. Υπάρχει πάντα η συνεργασία με τον παιδίατρο, οπότε εάν διαπιστώσουν κάτι, υπάρχει επικοινωνία».

Ποιες είναι οι συνηθέστερες εξετάσεις για την καρδιά

Ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης, Θανάσης Πατιαλιάκας αναφέρθηκε στις συνηθέστερες προληπτικές καρδιολογικές εξετάσεις: «Πρέπει να γίνονται καρδιογράφημα και υπέρηχος ενώ η εξέταση της λιποπρωτεΐνης είναι μια γενική εικόνα που μας δείχνει εάν θα έχουμε σε κάποια στιγμή της ζωής μας τον κίνδυνο να πάθουμε στεφανιαία νόσο. Αυτός είναι ένας καινούριος σχετικά δείκτης, καλό θα είναι να μετριέται κι αυτός μια φορά στην ζωή μας, έτσι ώστε να μας δείχνει ότι ανήκουμε σε μια ομάδα σχετικά υψηλού κινδύνου, οπότε να προσέχουμε ακόμα περισσότερο».

Τι θα πρέπει να αποφεύγουμε

Την ίδια ώρα, ο κ. Πατιαλιάκας αναφέρθηκε σε όσα θα πρέπει να αποφεύγουμε, προκειμένου να διατηρήσουμε υγιή την καρδιά μας:

«Το αλάτι είναι η βασική αιτία απορρύθμισης της αρτηριακής πίεσης, όσο είναι δυνατόν να αποφεύγουμε την χρήση του αλλά και τρόφιμα τα οποία περιέχουν υψηλές ποσότητες αλατιού, αλλαντικά, τυριά, τυποποιημένα γενικά προϊόντα και να προτιμούμε φρέσκα προϊόντα, πολλά φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο που εδώ έχουμε άφθονο».

«Να προσέχουμε όλοι την καρδιά μας για να μας προσέχει και αυτή», κατέληξε ο γιατρός.

zarpanews.gr

The post Χανιά | Πού οφείλονται οι περισσότεροι αιφνίδιοι θάνατοι στους νέους – Κρίσιμος ο ρόλος της πρόληψης για τις παθήσεις της καρδιάς appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά | Πού, – Κρίσιμος,chania | pou, – krisimos