Χανιά | Βαγιωνάκη: Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης προαπαιτούμενο για τα δικαιώματα των γυναικών

Κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με ευρεία συναίνεση, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κύρωση της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) για τη Πρόληψη και τη Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας. Υπέρ ψήφισαν τα κόμματα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

και ΑΝΕΛ, καθώς και ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι. «Παρών» από ΚΚΕ, ΧΑ και Ένωση Κεντρώων.

Από τη μεριά της η βουλευτής Χανίων, Βάλια Βαγιωνάκη τοποθετήθηκε λέγοντας πως: «Υπάρχει η αίσθηση ότι η προοδευτική και φιλελεύθερη Ευρώπη έχει λίγο-πολύ λύσει τα προβλήματα που άπτονται της βίας κατά των γυναικών. Ωστόσο, παρά τα βήματα που έχουν γίνει, η πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων δείχνει ότι η κατάσταση στην ΕΕ ακόμη και σήμερα είναι πιο άσχημη από αυτό που πιστεύαμε: 62 εκατομμύρια γυναίκες δεκαπέντε ετών και άνω έχουν πέσει θύμα σωματικής, σεξουαλικής βίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν κι άλλα στοιχεία και το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν 3.500 γυναίκες λόγω ενδοοικογενειακής βίας».

«Συνεπώς, όλοι καταλαβαίνουμε ότι η κύρωση της παρούσας Σύμβασης δεν έχει συμβολικό χαρακτήρα, αλλά αποτελεί προαπαιτούμενο για τη διασφάλιση του σεβασμού στα δικαιώματα των γυναικών. Παράλληλα, πρέπει να τονίσουμε ότι η Ελλάδα δεν ξεκινάει από το μηδέν, αλλά διαθέτει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο 62 δομών πανελλαδικής κάλυψης για την πρόληψη και αντιμετώπιση των μορφών βίας υπό την εποπτεία της ΓΓ Ισότητας των Φύλων» συνέχισε η κα Βαγιωνάκη.

Η βουλευτής Χανίων υπογράμμισε την αναγκαιότητα μιας όσο το δυνατόν πληρέστερης νομοθεσίας απαριθμώντας μια σειρά από λόγους γι’ αυτό: «Η σύμβαση είναι σημαντική γιατί αναγνωρίζει ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κοινωνικούς μηχανισμούς εξαναγκασμού και ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια εκτίθενται σε υψηλότερο κίνδυνο βίας με βάση το φύλο από ό,τι οι άνδρες».

«Είναι σημαντική διότι για πρώτη φορά κατονομάζονται και ορίζονται αναλυτικά οι διαφορετικές μορφές της έμφυλης βίας, γεγονός που μας επιτρέπει να διαπιστώνουμε και να κατανοούμε τις παραλλαγές στα διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια, να εμβαθύνουμε τις γνώσεις μας σε σχέση με τις διαστάσεις του φαινομένου και κυρίως να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε πολιτικές, με στόχο την πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων» πρόσθεσε.

«Είναι σημαντική διότι ρίχνει το βάρος στην εκπαίδευση και στα προληπτικά και θεραπευτικά προγράμματα. Συμπεριλαμβάνει τα ΜΜΕ, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών, προκρίνει τη συλλογή στατιστικών στοιχείων και τη διενέργεια ερευνών σε τακτική βάση, προβλέπει αστικές αγωγές, ένδικα μέσα, αποζημιώσεις, ποινικές κυρώσεις και νομική βοήθεια. Όλα τα θύματα δικαιούνται να διεκδικήσουν αποζημίωση από τους δράστες, ενώ επαρκής κρατική αποζημίωση χορηγείται σε εκείνα τα άτομα τα οποία έχουν υποστεί σοβαρή βλάβη στην υγεία τους, στον βαθμό που αυτή η βλάβη δεν καλύπτεται από άλλες πηγές όπως ο δράστης, η ασφαλιστική κάλυψη ή κρατικά επιδοτούμενες υγειονομικές και κοινωνικές παροχές. Παρέχεται, επίσης, στα θύματα δωρεάν νομική συνδρομή, διερμηνεία και προξενική υποστήριξη, εφόσον χρειάζεται» εξήγησε η κα Βαγιωνάκη.

Επίσης, σημείωσε ότι η Σύμβαση «συμπεριλαμβάνει διατάξεις για μετανάστριες και αιτούσες άσυλο, ενώ φροντίζει να συμπεριληφθεί στα επίσημα αναλυτικά προγράμματα μαθημάτων και σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης εκπαιδευτικό υλικό σε θέματα όπως η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών».

«Τέλος, παρέχει στις αρμόδιες αρχές τη δυνατότητα να διατάξουν σε καταστάσεις άμεσου κινδύνου τον δράστη ενδοοικογενειακής βίας να απομακρυνθεί από την κατοικία του θύματος για επαρκή χρονική περίοδο, ιδίως αν ο κίνδυνος επανάληψης της βίας αξιολογείται ως υπαρκτός ή ο δράστης διαθέτει πρόσβαση σε όπλα. Είναι δυνατόν, επίσης, να του αφαιρεθούν τα γονεϊκά του δικαιώματα» κατέληξε.

Το βίντεο ολόκληρης της ομιλίας εδώ:

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα