Χανιά | Ξύπνησαν μνήμες στην εκδήλωση για τα 45 χρόνια από την ίδρυση της Φοιτητικής Ένωσης Κρητών | Photos

Μία εποχή με ιστορική βαρύτητα, η Ένωση Φοιτητών η οποία έδωσε τη δική της μάχη ενάντια στη δικτατορία, αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των φοιτητών, της πατρίδας και των νέων. 45 χρόνια μετά, η Φοιτητική Ένωση, τιμήθηκε όπως της άξιζε από το ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος, σε μία εκδήλωση λαμπρή.

«Η δράση της ΦΕΚ, στα χρόνια

της τυραννίας, δεν έχει κερδίσει ακόμη στην ιστοριογραφία, τη θέση που δικαιωματικά της ανήκει. Η ΦΕΚ ενεργοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 1972, οπότε το Μάρτιο έγιναν οι εκλογές, εν μέσω δικτατορίας, οι φοιτητές πάλεψαν για τα δικαιώματα τους και τα κατάφεραν. Η ΦΕΚ ήταν η απάντηση στον πρωτογονισμό του καθεστώτος και ως αντίδραση στο αποπνικτικό κλίμα που είχε επιβληθεί στη νεολαία. Ο φοιτητικός κόσμος Κρητικοί και μη, αφυπνίστηκε», ανέφερε ο Νίκος Παπαδάκης, Γενικός Διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών, «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Ο κ. Παπαδάκης με νοσταλγία θυμήθηκε εκείνες τις εποχές, που η έκφραση γνώμης ήταν απαγορευτική, που οι άνθρωποι ζούσαν με το φόβο της φυλάκισης και των βασανιστηρίων. «Μέχρι και η Guardian είχε γράψει για τις φοιτητικές εκλογές της ΦΕΚ, καθώς ήταν ένα μεγάλο κατόρθωμα μπροστά στη δικτατορία και ήταν η αρχή του Κοινοβουλευτισμού», πρόσθεσε ο κ. Παπαδάκης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης και Βάλια Βαγιωνάκη.

Ομιλητές ήταν:

▪ Νίκος Παπαδάκης, Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”(Αντιπρόεδρος ΦΕΚ 1972), με θέμα «Από το πραξικόπημα έως την ίδρυση της ΦΕΚ. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα»

▪ Βασίλης Πεντάρης, Πολιτικός Μηχανικός, πρ. Βουλευτής (Πρόεδρος ΦΕΚ 1972), με θέμα «Νέο ξεκίνημα…»

▪ Ιωάννα Καρυστιάννη, Συγγραφέας (Πρόεδρος ΦΕΚ 1973) ), με θέμα «Ζωοδόχου Πηγής 8»

▪ Μιχάλης Βεργανελάκης, Δικηγόρος (μέλος ΦΕΚ), με θέμα «Η καθοριστική Γενική Συνέλευση τον Ιανουάριο του 1972»

▪ Κώστας Μανουσάκης, Καθηγητής (μέλος ΦΕΚ), με θέμα «Κρήνη – Ξαστεριά: Πλέοντας σε επικίνδυνα και αχαρτογράφητα νερά»

▪ Νίκος Γεωργακάκης, Συνταξιούχος Μηχανικός ΕΜΠ (μέλος Δ.Σ. ΦΕΚ 1972), με θέμα «Η συναυλία στο Sporting»

▪ Γιάννης Νισταζάκης, Τουριστικός Επιχειρηματίας (μέλος ΦΕΚ 1972-1973), με θέμα «Μισός αιώνας μετά. Η «αναφορά» της γενιάς του Πολυτεχνείου στα παιδιά και τα εγγόνια της» και

▪ Κώστας Γιανναδάκης, Συνταξιούχος Δικηγόρος (μέλος Δ.Σ. ΦΕΚ 1972), παρέμβαση.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα