Χανιά | Ζητούν δημιουργία τραπεζών μητρικού γάλακτος στα νοσοκομεία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Μητρικού Γάλακτος στις 19 Μαΐου 2022, το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, αντιλαμβάνοντας την αναγκαιότητα και τη σπουδαιότητα του μητρικού γάλακτος, αιτείται τη δημιουργία τραπεζών μητρικού γάλακτος σε όσο το δυνατόν περισσότερα νοσοκομεία της ελληνικής επικράτειας.

Αναλυτικά, οι φίλοι και υποστηρικτές του μητρικού θηλασμού αναφέρουν:

Το Πανελλήνιο Δίκτυο

Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, δημιουργήθηκε με στόχο την «από μητέρα προς μητέρα» προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό. Οι παρεχόμενες πληροφορίες βασίζονται σε επιστημονικά άρθρα και πληροφορίες που συλλέγονται από επίσημους φορείς εθνικής και παγκόσμιας εμβέλειας, όπως ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η UNICEF και το Υπουργείο Υγείας. Η ενημέρωση για τη φυσική αυτή διαδικασία, από την οποία τόσο έχουμε απομακρυνθεί, καθώς και η ενεργοποίηση των γυναικών και του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντός τους σε θέματα σχετικά με τον θηλασμό και τη μητρότητα παρέχεται εθελοντικά.

Σήμερα, στο δίκτυο ανήκουν περισσότερες από 45 ομάδες, οι οποίες λειτουργούν μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Στις ομάδες αυτές υπάρχουν έμπειρες θηλάζουσες γυναίκες, και είναι στη διάθεση των μητέρων αυτών, που μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και απόψεων, θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τη σημαντικότητα του μητρικού θηλασμού, για την υγιή ανάπτυξη του μωρού τους, κι έχουν ενστερνιστεί πλήρως την άποψη ότι ένα νεογέννητο μωρό έχει ανάγκη από τη ζεστασιά της μητρικής αγκαλιάς, την τροφή από το στήθος της μητέρας του και την ασφάλεια από την παρουσία της. Ο θηλασμός είναι αυτός που εκπληρώνει ταυτόχρονα όλες τις προαναφερόμενες ανάγκες.

Πλήθος διεθνών οργανισμών υγείας, αναγνωρίζουν και καταδεικνύουν τα οφέλη του φυσικού τρόπου διατροφής νεογνού-βρέφους, συστήνοντας τον μητρικό θηλασμό μέχρι τα δύο έτη ή και παραπάνω. Στις περιπτώσεις που το νεογνό-βρέφος δεν μπορεί ή δεν επιτρέπεται να θηλάσει απευθείας από τη μητέρα του, τότε συστήνεται η χορήγηση μητρικού γάλακτος από Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος. Προτεραιότητα της Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος αποτελεί η πρόκληση γαλουχίας στις μητέρες, που έχουν γεννήσει πρόωρα, καθώς επίσης η συλλογή και η διάθεση του φρέσκου μητρικού γάλακτος της ίδιας της μητέρας για το πρόωρο νεογνό της, που αδυνατεί να θηλάσει προσωρινά λόγω βαριάς κλινικής κατάστασης.

Ο απώτερος στόχος για την μητέρα και το πρόωρο νεογνό της είναι η γρήγορη και ασφαλής μετάβαση από την εντερική σίτιση με καθετήρα στον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό. Στις περιπτώσεις που κάποια μητέρα για διάφορους ιατρικούς λόγους αδυνατεί να παρέχει το δικό της γάλα, ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση, η τράπεζα μητρικού γάλακτος του νοσοκομείου χορηγεί στο πρόωρο νεογνό, παστεριωμένο το μητρικό γάλα που προέρχεται από δότριες μητέρες οι οποίες θηλάζουν ήδη τα δικά τους παιδιά και προσφέρουν το περίσσευμα από το γάλα τους για ανθρωπιστικούς και αλτρουιστικούς λόγους και όχι με  στόχο να κερδίσουν χρήματα.

Η ίδρυση και η λειτουργία Τραπεζών Μητρικού Γάλακτος αποτελεί μία παγκόσμια πρακτική, με Τράπεζες Μητρικού Γάλακτος να υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου με το γάλα να προσφέρεται αφιλοκερδώς από το περίσσευμα θηλαζουσών μητέρων. Οι Τράπεζες Μητρικού Γάλακτος πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές και παρέχουν τα κατάλληλα εχέγγυα προκειμένου το παρεχόμενο γάλα να είναι ασφαλές και κατάλληλο για τη χορήγησή του σε πρόωρα ή ασθενή νεογνά.

Η Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος, αποτελεί μια μη κερδοσκοπική οργανωμένη υπηρεσία, με μία πλήρως θεσμοθετημένη μέθοδο διανομής μητρικού γάλακτος, η οποία είναι υπεύθυνη για την προσέλκυση και ευαισθητοποίηση θηλαζουσών μητέρων για δωρεά μητρικού γάλακτος, αναλαμβάνοντας τη συλλογή και επεξεργασία του γάλακτος, την μικροβιολογική του ανάλυση, την αποθήκευση και τέλος την χορήγησή του σε νεογνά που κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να εξασφαλιστεί το μέγιστο όφελος από τη χρήση του.

Μία από τις πρώτες εν ενεργεία Τράπεζες, με έτος ίδρυσης το 1947, αποτελεί αυτή του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου», η οποία εξυπηρετεί ανάγκες σε μητρικό γάλα των νεογνών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής νοσηλείας δημόσιων και ιδιωτικών μαιευτηρίων από όλη την Ελλάδα, με τον Διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών να αναφέρει ότι ως πρωταρχικός στόχος τίθεται η δημιουργία τράπεζας γάλακτος σε κάθε νοσοκομείο που έχει νεογνά. Στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία» λειτουργεί δεύτερη Τράπεζα Ανθρώπινου Γάλακτος. Επίσης, δύο επιπλέον Τράπεζες Ανθρώπινου Γάλακτος ιδρύθηκαν στη Θεσσαλονίκη, μία στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και μία στο «Ιπποκράτειο Νοσοκομείο με την επωνυμία «Ηλιτόμηνον». Σε ολόκληρη την Ελλάδα λειτουργούν μόνο 4 τράπεζες Ανθρώπινου Γάλακτος, την ίδια στιγμή που κρίνεται απαραίτητο να υπάρχουν τουλάχιστον σε κάθε μονάδα εντατικής θεραπείας. Πληθώρα νομοθετημάτων προάγουν τη σημαντικότητα του μητρικού θηλασμού και τον εντάσσουν ως μέρος της δημόσιας πολιτικής για την υγεία του ανθρώπου.

Ωστόσο στην Ελλάδα αν και είναι εμφανής αυτή η ανάγκη, χρειάζεται  επιπρόσθετη κυβερνητική στήριξη και έμπρακτη εφαρμογή των ρυθμίσεων του κώδικα εμπορίας υποκατάστατων, ώστε να φτάσει και η Ελλάδα το ποσοστό 50% αποκλειστικού μητρικού θηλασμού έως το 2025. Εξίσου σημαντική αποτελεί η δυνατότητα στήριξης, συλλογής και παροχής μητρικού γάλακτος ακόμη σε μωρά και μητέρες που για πολλούς άλλους λόγους εκτός της περίπτωσης της προωρότητας, χρειάζονται μητρικό γάλα από δότρια. Μια επιλογή που πρέπει να εξεταστεί λοιπόν είναι το γάλα δότριας να μπορεί να συλλέγεται σε όλη την επικράτεια και να μπορεί να παρέχεται με ασφάλεια αφού έχει περάσει από τις ανάλογες διαδικασίες, σε όλες τις μητέρες και τα μωρά που το χρειάζονται, ανά την Ελλάδα. Αναμφισβήτητα, το ποσοστό αποκλειστικού θηλασμού θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Κρίνεται απαραίτητη και απολύτως αναγκαία η κυβερνητική στήριξη και η διεπιστημονική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να καταφέρει η χώρα μας να αυξήσει τα ποσοστά μητρικού θηλασμού και να μειώσει τους αριθμούς νεογνικής νοσηρότητας και θνητότητας, καθώς τα οφέλη του μητρικού γάλακτος τόσο για τα πρόωρα όσο και για όλα τα μωρά αλλά και νήπια είναι αμέτρητα.

Ως Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας θεωρούμε επιβεβλημένη την έναρξη διαδικασιών δημιουργίας Τραπεζών Μητρικού Γάλακτος σε κάθε νοσοκομείο της Ελλάδας, στο οποίο λειτουργεί Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών. Η στήριξη των νέων μητέρων και η ενημέρωσή τους σχετικά με τον θηλασμό των βρεφών τους αποτελεί τον καθρέπτη της παρεχόμενης φροντίδας για κάθε σύστημα υγείας ανά τον κόσμο εξασφαλίζοντας τους απαραίτητους πόρους για την οικοδόμηση της υγείας του ατόμου από την πρώτη ημέρα της ζωής του. Ως Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας στεκόμαστε δίπλα σε όποιον φορέα μπορεί να εκκινήσει τις διαδικασίες αυτές και στεκόμαστε αρωγός και κύριος υποστηρικτής της σημαντικής αυτής προσπάθειας για την ποιοτική αναβάθμιση των ελληνικών νοσοκομείων, ώστε η κάθε μονάδα νοσηλείας, το κάθε μαιευτήριο, υπερβαίνοντας τις όποιες δυσκολίες να αποκτήσει και να δημιουργήσει συνθήκες φιλικές προς τον θηλασμό και της δημιουργίας Τραπεζών Μητρικού Γάλακτος.

zarpanews.gr

The post Χανιά | Ζητούν| Ζητούν δημιουργία τραπεζών μητρικού γάλακτος στα νοσοκομεία appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα