Χανιά: Πάσχα σε μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας

Τριαντάφυλλα, γαρίφαλα, ορχιδέες, γλαδιόλες στολίζουν τους Επιταφίους της Τριμάρτυρης (Μητρόπολης), του Αγίου Νικολάου στη Σπλάντζια και της Αγίας Αικατερίνης, γεμίζοντας με αρώματα την πόλη τη Μεγάλη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της περιφοράς. Παράλληλα, η Φιλαρμονική του δήμου συνοδεύει τον Επιτάφιο κάποιας μεγάλης γειτονιάς ή κάποιας δημοτικής ενότητας. Εκτός της πόλης των Χανίων θα βρείτε διάφορα ιδιαίτερα δρώμενα, όπως είναι η υπαίθρια αποκαθήλωση στο χωριό Βουλγάρω και τα παραδοσιακά παζάρια στις Βρύσες και τις Βουκολιές, όπου θα αγοράσετε κρητικά προϊόντα και θα δοκιμάσετε σαρακοστιανά

μεζεδάκια. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, η Τριμάρτυρη, η Μονή Τζαγκαρόλων στο Ακρωτήρι και η Μονή Γωνιάς στο Κολυμπάρι φημίζονται για την αναστάσιμη λειτουργία τους, ωστόσο σε πνεύμα κατάνυξης βυθίζεται και κάθε χωριό των Χανίων, από το μικρότερο ως το μεγαλύτερο.

Μετά την Ανάσταση και το «Χριστός Ανέστη», γίνεται το κάψιμο του Ιούδα σε μια πυρά από ξύλα και κλαδιά, γνωστή ως Φουρνάρα, με ήχους από καμπάνες και πυροτεχνήματα.

Στα της πασχαλινής γαστρονομίας, τη Μεγάλη Πέμπτη τα κρητικά νοικοκυριά ετοιμάζουν καλτσούνια (με μυζήθρα, ανθότυρο ή τυρομάλαμα), τσουρέκια και λαμπροκουλούρες με κόκκινα αυγά. Το Μεγάλο Σάββατο το τραπέζι έχει μαγειρίτσα και γαρδουμπάκια ψητά ή στην κατσαρόλα και την Κυριακή του Πάσχα αρνί (στη σούβλα, αντικριστό, ψητό) και χανιώτικη τούρτα (κρεατόπιτα).

Μικρές και μεγάλες περιπλανήσεις 
Τα Χανιά κρύβουν μέσα τους τη Μεσόγειο, τη Βενετία και την Ανατολή, τη νησιωτικότητα, την Αναγέννηση και τον οθωμανικό πολιτισμό. Είναι μια μαγική πόλη, εκλεπτυσμένη αλλά και λαϊκή, με πολλούς κόσμους που αναπτύσσονται ο ένας μέσα στον άλλο σαν ομόκεντροι κύκλοι. Έχουν πολυκοσμία, φασαρία, άρωμα καβουρδισμένου καφέ και μπουγάτσας. Αν είστε πρωτάρηδες, ξεκινήστε με μια βόλτα στο Ενετικό λιμάνι, ανάμεσα στους ενθουσιώδεις τουρίστες, οι οποίοι κατακλύζουν την Κρήτη ήδη από την άνοιξη και θαυμάζουν το Μεγάλο Αρσενάλι, το Γιαλί Τζαμί (Κιουτσούκ Χασάν) και τον αιγυπτιακό φάρο.

Στρίψτε στην οδό Αγγέλου, για να βρεθείτε στη συνοικία Τοπανά, όπου επί Τουρκοκρατίας ζούσε ο χριστιανικός πληθυσμός. Πρόκειται για μία από τις ωραιότερες γειτονιές των Χανίων, έναν μικρό λαβύρινθο πίσω από το λιμάνι. Συνεχίστε προς την Οβριακή, την παλιά εβραϊκή συνοικία (στην πάροδο Κονδυλάκη θα δείτε και την αναστηλωμένη συναγωγή Ετζ Χαγίμ).

Περάστε από τα Στιβανάδικα της οδού Σκρυδλώφ, την οποία πριν από έναν αιώνα μονοπωλούσαν τα εργαστήρια επεξεργασίας δερμάτινων ειδών, φημισμένα για τα στιβάνια τους (παραδοσιακά κρητικά υποδήματα που μοιάζουν με μπότες). Σήμερα η φυσιογνωμία της αγοράς έχει αλλάξει και στα Στιβανάδικα φιλοξενούνται πάσης φύσεως τουριστικά μαγαζιά. Προχωρήστε προς τη Σπλάντζια, την πάλαι ποτέ εύπορη τουρκική γειτονιά, που τα νεότερα χρόνια αγάπησαν πολύ οι ξενύχτηδες και οι πότες. Συνεχίστε την περαντζάδα στην παραλία του Κουμ Καπί με κατεύθυνση προς Χαλέπα και κάντε οπωσδήποτε μια στάση στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. Εγκαινιάστηκε πριν από έναν χρόνο, καθώς μεταστεγάστηκε από το καθολικό της ενετικής Μονής του Αγίου Φραγκίσκου, όπου φιλοξενούνταν από το 1962. Ο ιστορικός και εξαιρετικά ατμοσφαιρικός χώρος του Αγίου Φραγκίσκου έδωσε τη θέση του σε ένα σύγχρονο κτίριο των Bobotis+Bobotis Architects, το οποίο ομολογουμένως είχε ανάγκη η πόλη.

Αν έχετε όρεξη για λίγο ακόμη περπάτημα, κατευθυνθείτε προς τους τάφους των Βενιζέλων (του Ελευθερίου και του γιου του Σοφοκλή) στο Ακρωτήρι, που βρίσκονται σε ένα σημείο με πανοραμική θέα.

Η εποχή είναι όμως ιδανική και για εξορμήσεις εκτός πόλης. Η άνοιξη πάει πολύ στην Κρήτη, γιατί έχει αρκετή ζέστη για μπάνιο στη θάλασσα και αρκετή δροσιά για πεζοπορίες. Η βόρεια ακτογραμμή του Νομού Χανίων διαθέτει εύκολα προσβάσιμες παραλίες, που βρίσκονται κοντά στην πόλη. Ρίξτε μια βουτιά στην Αγία Μαρίνα, που έχει θέα στα Θοδωρού. Πρόκειται για ένα ακατοίκητο νησάκι, που αποτελεί προστατευόμενο ενδιαίτημα των κρητικών αιγάγρων (κρι κρι). Ο μύθος θέλει τα Θοδωρού να είναι ένα τέρας που είχε σκοπό να φάει την Κρήτη, αλλά στην πορεία πέτρωσε. Η μεγάλη σπηλιά μοιάζει με το ανοιχτό στόμα του.

Αν προτιμάτε τις πεζοπορίες, στον Νομό Χανίων –όπως και γενικότερα στην Κρήτη– υπάρχουν πάρα πολλά φαράγγια, τα οποία ούτε οι ίδιοι οι Κρητικοί δεν ξέρουν καλά καλά. Η Σαμαριά είναι το γνωστότερο, όμως θα βρείτε δεκάδες ακόμα για να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει σε μήκος και βαθμό δυσκολίας.

kathimerini.gr

The post Χανιά: Πάσχα σε μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα