Χίλια μπράβο… Χανιώτες μαθητές διακρίθηκαν σε πανελλήνιο διαγωνισμό με σταθμό μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης | Photos

| Photos

Στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοικτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, ο οποίος είχε θέμα την κλιματική αλλαγή, διακρίθηκαν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μουρνιών και το Δημοτικό Σχολείο Αγροκηπίου, από τα Χανιά, ανάμεσα σε δεκάδες άλλα σχολεία από όλη τη χώρα.

Συνολικά στον διαγωνισμό συμμετείχαν 241 σχολεία, από νηπιαγωγεία ως και λύκεια, ενώ από την

Κρήτη υπήρχαν άλλες πέντε συμμετοχές, εκείνες του 1ου και 2ου Νηπιαγωγείου Παλαιόχωρας, του ΕΠΑΛ και ΓΕΛ Κισάμου, του 4ου ΓΕΛ Χανίων, του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου και του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ιεράπετρας.

Τα αποτελέσματα και οι ομάδες που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό του ΕΕΛΛΑΚ, παρουσιάστηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ιδρύματος Ωνάση, που στήριξε την όλη διοργάνωση ως χορηγός. Ο υπεύθυνος για τη συμμετοχή των δύο σχολείων από τα Χανιά, Μανούσος Μανούσακας, περιέγραψε την εργασία που έκαναν τα Χανιωτάκια:

Ο κ. Μανούσακας

“Είμαστε η ομάδα που ασχολήθηκε με το Airbot. Το project περιελάμβανε έναν σταθμό μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που θα αποτελούνταν από τέσσερα υποσυστήματα. Η σκέψη ήταν να στείλουμε τα συστήματα στον ουρανό με μπαλόνια, αλλά λόγω του κορονοϊού αυτό ναυάγησε. Όμως, φτιάξαμε τα υποσυστήματα και κάναμε τις μετρήσεις. Οι μετρήσεις που θα παίρναμε ήταν σε περιοχές διαφορετικές μεταξύ τους, όπως στο κέντρο της πόλης, σε μια περιοχή με καμένα δέντρα και αλλού, ώστε να δουν οι μαθητές τις διαφορές.”

“Χρησιμοποιήσαμε ανοικτά εργαλεία και πλατφόρμες που έπρεπε να παρέχουν και ασφάλεια. Κυρίως πλατφόρμες του πανελλήνιου σχολικού δικτύου, αλλά και ελεύθερο λογισμικό. Μεταξύ αυτών είναι το Μblock για το Arduino, που διευκόλυνε πολύ στον προγραμματισμό”, είπε ο κ. Μανούσακας.

Μαθητές περιέγραψαν τους αισθητήρες που χρησιμοποίησαν,  πώς προγραμμάτισαν το Arduino και τι ακριβώς μετρούσαν. Στις φωτογραφίες παρακάτω μπορείτε να δείτε την τελική μορφή του σταθμού μέτρησης, αλλά και στιγμιότυπα από την ετοιμασία της εργασίας, όπως ο προγραμματισμός και η σύνδεση των κυκλωμάτων.

Ο σταθμός μέτρησης στην τελική του μορφή

“Ανακαλύψαμε, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, ότι σε μεγάλο υψόμετρο υπήρχαν περισσότεροι μολυσματικοί παράγοντες από ό,τι εγγύτερα στην επιφάνεια”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μανούσακας.

Το αποθετήριο της εργασίας μπορεί να δει ελεύθερα ο καθένας στο https://github.com/talos-robotics/Airbot
Ο Κυριάκος Κώτσογλου, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κρήτης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, τόνισε ότι ο διαγωνισμός αυτός των ανοικτών τεχνολογιών δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να αγαπούν την ευθύνη. «Πήγαινε όσο πιο  μακριά μπορείς, πήγαινε πιο μακριά από όσο μπορείς» λέει ο Καζαντζάκης, θύμισε ο κ. Κώτσογλου, τονίζοντας ακόμα πως «εκείνο που θα καθορίσει την μοίρα σου, είναι η επιλογή και όχι η τύχη», κατά τον Αριστοτέλη, θέλοντας να επισημάνει ότι το μέλλον του καθενός είναι στα δικά του χέρια. Μεταξύ των χορηγών του διαγωνισμού ήταν και η Περιφέρεια Κρήτης.

zarpanews.gr

The post Χίλια μπράβο… Χανιώτες μαθητές διακρίθηκαν σε πανελλήνιο διαγωνισμό με σταθμό μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης | Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα