Χωρίς “διευκόλυνση” η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ φέτος – Δεν θα ισχύσει η διπλή πληρωμή Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο μιας «γενναίας» παράτασης στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων καθώς κάτι τέτοιο θα ανάγκαζε το υπουργείο Οικονομικών να μεταφέρει την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ από το Σεπτέμβριο τον Οκτώβριο. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν οτι δεν θα είναι εύκολη η πληρωμή διπλής δόσης ΕΝΦΙΑ μέσα σε ένα μήνα. Για να αποφύγουν, λοιπόν, αποφύγουν μια νέα

«φουρνιά» ληξιπρόθεσμων χρεών παραμένουν στο αρχικό σχεδιασμό για την πληρωμή του φόρου ακινήτων σε 6 μηνιαίες δόσεις.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών που παρακολουθούν καθημερινά την ροή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θεωρούν ότι οι λογιστές θα «πατήσουν γκάζι» προκειμένου να υποβληθεί το σύνολο των δηλώσεων εντός της προθεσμίας της 10 Σεπτεμβρίου. Αυτό που ίσως εξεταστεί, όπως λένε οι ίδιες πηγές, είναι το ενδεχόμενο άτυπης παράτασης της υποβολής φορολογικών δηλώσεων για μια με δυο ημέρες. Δηλαδή, το να δέχεται το σύστημα TAXIS τις δηλώσεις χωρίς να επιβάλλεται πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής τους. Πρακτικά δηλαδή, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό:

-Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα λήξει- τυπικά- στις 10 Σεπτεμβρίου όπως προβλέπει και η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση
– Ενδεχομένως να είναι δυνατή η υποβολή φορολογικών δηλώσεων και μέσα στο Σαββατοκύριακο 11 – 12 Σεπτεμβρίου
– Η καταβολή της πρώτης και δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει έως τις 17 Σεπτεμβρίου
– Η τρίτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και οι υπόλοιπες 5 δόσεις θα καταβληθούν μεταξύ Οκτωβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022.

Μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να αναρτηθούν, στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο του Taxisnet, τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ για το 2021. Ο φόρος, σύμφωνα με το μέχρι τώρα σχεδιασμό, θα πρέπει να πληρωθεί είτε εφάπαξ, είτε σε 6 μηνιαίες δόσεις, μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022.

Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί φέτος με τις παλιές αντικειμενικές αξίες, αυτές δηλαδή που ισχύουν μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ δεν υπάρχουν μεταβολές στις εκπτώσεις και τις απαλλαγές για ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων που εφαρμόστηκαν το 2020. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, είναι εξαιρετικά πιθανό περίπου 200.000-250.000 ιδιοκτήτες ακινήτων (από τους 6,3 εκατομμύρια υπόχρεους) που είχαν μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους να πληρώσουν φέτος μειωμένο κατά 50% ΕΝΦΙΑ, ενώ αρκετοί θα είναι και αυτοί που θα απαλλαγούν πλήρως. Παράλληλα έκπτωση που φτάνει μέχρι και 100% θα έχουν οι ακόλουθες 5 κατηγορίες ακινήτων:

Βοηθητικοί χώροι: Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κλπ φορολογούνται με έκπτωση 90%. Το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες είτε βρίσκονται σε μονοκατοικία και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία και είναι κοινόκτητες φορολογούνται κανονικά. Για τους βοηθητικούς χώρους εφαρμόζεται συντελεστής 0,1.

Ημιτελή κτίσματα: Φορολογούνται με έκπτωση 60%. Ως ημιτελή χαρακτηρίζονται τα κτίσματα ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους τα οποία δεν είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται ως κτίσματα. Επίσης ως ημιτελή χαρακτηρίζονται και τα κτίσματα, ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους, τα οποία ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος και είναι κενά. Στα ημιτελή εφαρμόζεται συντελεστής 0,4.
Κτίρια προ του 1930: Για τα κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,8, ενώ για τα κτίρια με παλαιότητα άνω των 100 ετών εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,6.

Ειδικά κτίρια: Φορολογούνται με έκπτωση 50% με την προϋπόθεση ότι έχουν κτιστεί με οικοδομική άδεια και έχουν άδεια λειτουργίας. Για τα κτίρια αυτά ο φόρος μειώνεται, αφού εφαρμόζεται συντελεστής που ορίζεται σε 0,5. Όταν πρόκειται για βοηθητικούς χώρους και εφαρμόζεται ο συντελεστής βοηθητικών χώρων, δεν εφαρμόζεται και ο συντελεστής ειδικών κτιρίων. Για τους κύριους χώρους των ειδικών κτιρίων που είναι πάνω από 500 τετραγωνικά μέτρα, εφαρμόζεται και ο συντελεστής απομείωσης επιφάνειας. Ειδικά κτίρια για τα οποία εφαρμόζεται ο συντελεστής ειδικών κτιρίων 0,5 είναι:

1) οι σταθμοί αυτοκινήτων βιομηχανικών και βιοτεχνικών κτιρίων,
2) ξενοδοχείων και γενικά τουριστικών εγκαταστάσεων νοσηλευτηρίων και ευαγών ιδρυμάτων,
3) εκπαιδευτηρίων,
4) αθλητικών εγκαταστάσεων, και
5) κτιρίων που δεν μπορούν να υπαχθούν στις προηγούμενες κατηγορίες.

Σημειώνεται ότι ο συντελεστής ειδικών κτιρίων δεν εφαρμόζεται για: α) κτίρια κατοικίας, β) κτίρια μονοκατοικίας, γ) κτίρια γραφείων – καταστημάτων.
Κτίρια αγροτικής χρήσης: Τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίρια (στάνες, μαντριά, γεωργικές αποθήκες κ.λπ.) είναι αφορολόγητα. Εφαρμόζεται μηδενικός συντελεστής ειδικών κτιρίων και μηδενικός συντελεστής βοηθητικών χώρων για τα κτίρια αυτά.

Πηγή: protothema.gr

The post Χωρίς “διευκόλυνση” η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ φέτος – Δεν θα ισχύσει η διπλή πληρωμή Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα