Ελλείψεις στα φάρμακα: «Τεράστιο χάος» λένε οι φαρμακοποιοί – Με το σταγονόμετρο γίνεται η προμήθεια

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί με τις ελλείψεις φαρμάκων ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωνσταντίνος Λουράντος σε επικοινωνία του με το iEidiseis.gr επαναλαμβάνοντας πως στα φαρμακεία «γίνεται το έλα να δεις». Όπως χαρακτηριστικά είπε «υπάρχει ένα τεράστιο χάος».

Αναφερόμενος στον υπουργό Υγείας ο κ. Λουράντος διαπίστωσε πως δεν είναι καλά πληροφορημένος κάτι που πάντως δεν απέδωσε σε λάθος του ίδιου που είναι όπως σημείωσε δικηγόρος αλλά στους συμβούλους του που

βρίσκονται στη θέση τους «για να τον κολακεύουν».

Συνέστησε μάλιστα αν πραγματικά θέλει να δει ποια είναι η κατάσταση στον τομέα του φαρμάκου να πάει ο ίδιος σε ένα φαρμακείο.

Ερωτηθείς πότε θα υπάρξει εξομάλυνση στο θέμα των ελλείψεων παρατήρησε αρχικά πως πρέπει να διευκρινιστεί τι ακριβώς εννοούμε εξομάλυνση. Όπως είπε αν θεωρούμε ότι η επιστροφή στην κατάσταση που επικρατούσε πριν κάποιους μήνες όταν και τότε υπήρχαν σημαντικές ελλείψεις είναι εξομάλυνση τότε αυτό κάποτε μπορεί να συμβεί.

Όμως εξήγησε πως για τον ίδιο εξομάλυνση είναι ένας ασθενής να πηγαίνει στο φαρμακείο ζητώντας ένα συγκεκριμένο φάρμακο και να υπάρχει άμεσα διαθέσιμο ή σε λίγες ώρες.

«Είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος. Εξαρτάται από το τι εννοεί κανείς εξομάλυνση. Σημαίνει ότι θα έχουμε την κατάσταση που είχαμε πριν ένα μήνα; Ή τον Μάρτιο; Ή τον Οκτώβριο; Ομαλοποίηση είναι το μη χείρον;», ανέφερε.

«Άποψή μου είναι ότι εξομάλυνση δεν θα υπάρξει ποτέ. (…) Για μένα εξομάλυνση είναι όταν ψάχνεις ένα φάρμακο να πηγαίνεις στο φαρμακείο και να το βρίσκεις άμεσα ή να στο βρίσκει ο φαρμακοποιός σε 5-6 ώρες», σημείωσε.

Πάντως, αναφερόμενος στην επικρατούσα κατάσταση τόνισε πως δεν μπορεί να γίνει χειρότερη.

«Δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα τα πράγματα. Έχουμε πιάσει πάτο», ανέφερε ο κ. Λουράντος.

Μάλιστα, ο κ. Λουράντος έδωσε και ένα παράδειγμα τι ακριβώς εννοεί. Όταν παρουσιάστηκε η έλλειψη στο φάρμακο «Augmentin» οι ασθενείς στράφηκαν στο «Fungentin» όμως πλέον και σε αυτό υπάρχει δυσκολία να εξευρεθεί.

«Δύο Fungentin μου έφεραν και δεν ξέρω που να τα πρωτοδώσω», παραδέχθηκε.

Απαντώντας τι γίνεται στην περίπτωση αυτή τόνισε ότι μένουν στο ράφι γιατί δεν μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε κάποιον αφού όλοι χρειάζονται τα φάρμακα.

Ο κ. Λουράντος υπογράμμισε επίσης πως για τον ίδιο «το θέμα του φαρμάκου δεν μπορεί να είναι πολιτικό».

Τόνισε πως «η αντιπολίτευση δεν μπορεί να νίπτει τας χείρας της ούτε η κυβέρνηση να τα κάνει μπάχαλο».

Ο κ. Λουράντος αναφέρθηκε και σε συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησαν ενημέρωση για τις ελλείψεις φαρμάκων και επανέλαβε πως «44 χρόνια φαρμακοποιός δεν έχω ζήσει ποτέ κάτι ανάλογο. Και εύχομαι να μην το ξαναζήσω μέχρι να πεθάνω».

Για την κριτική του Θάνου Πλεύρη τόνισε πως δεν μπορεί να βρίζεις κάποιον αντί να απαντάς γιατί υπάρχουν ελλείψεις.

Η κατάσταση που επικρατεί τα φαρμακεία πάντως δεν έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία αφού όπως είπε ο φαρμακευτικός κόσμος είχε προειδοποιήσει. «Έχουμε προειδοποιήσει από τον Οκτώβριο ότι έρχεται λαίλαπα».

Σε σχέση με την απαγόρευση εξαγωγής φαρμάκων ο κ. Λουράντος τόνισε ότι δεν μπορείς να λες ότι απαγορεύω να εξάγω φάρμακα που δεν παράγονται εδώ.

«Εξαγωγή σημαίνει ότι παράγεις κάτι και το εξάγεις. Όταν το εισάγεις και μετά το εξάγεις είναι εμπόριο», ανέφερε.

Τόνισε πώς από αυτό χάνουν οι πολίτες και οι φαρμακοποιοί και κερδίζει το κράτος και οι θυγατρικές.

Ανέφερε επίσης το πρόβλημα με τα «φθηνά φάρμακα». Όπως είπε με 2 ευρώ δε μπορεί να μείνει φάρμακο στην Ελλάδα. «Δεν μπορείς να παίρνεις κορτιζόνη με 1 ευρω σα να είναι τσίχλα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πλεύρης: Σύντομα η εξομάλυνση

Υπενθυμίζεται πως σε συνέντευξη στην ΕΡΤ στις 5/1 ο Θάνος Πλεύρης είχε πει πως σύντομα το πρόβλημα θα εξομαλυνθεί κάτι που όπως φαίνεται δεν συνέβη.

Ο κ. Πλεύρης είπε «εντός του μήνα θα είναι άμεση η εξομάλυνση του προβλήματος διάθεσης φαρμάκων» διευκρινίζοντας ότι αυτή θα έρθει ήδη «από την ερχόμενη εβδομάδα» και προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα κρίσης φαρμάκων και κάθε εβδομάδα θα ομαλοποιείται».

Ο υπουργός σημείωσε επιπλέον ότι «από το καλοκαίρι είχαμε πάρει μια σειρά από μέτρα για τη διάθεση φαρμάκων» και συμπλήρωσε ότι «το πρόβλημα η χώρα μας το αντιμετωπίζει σε μικρότερο βαθμό, γιατί έχουμε δικές μας φαρμακοβιομηχανίες».

«Το θέμα αφορά τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τις αντιβιώσεις» ανέφερε επιπλέον ο κ. Πλεύρης και υπογράμμισε ότι «ο κόσμος θα μπορέσει να βρει το φάρμακο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του. Εκεί που έχουμε υποκατάστατα, το θέμα είναι λυμένο».

«Υπάρχουν και τα φάρμακα, όπως τα παιδιατρικά, στα οποία υπάρχει πρόβλημα. Γι΄αυτά χρησιμοποιούμε την εθνική μας φαρμακαποθήκη», κατέληξε λέγοντας ο υπουργός.

«Δεν ξέρουμε που να πρωτοδόσουμε»

Πιέσεις, ωστόσο, εξακολουθούν να δέχονται οι παιδιατρικές κλινικές ειδικά στην περιφέρεια λόγω της έξαρσης των ιώσεων που παρατηρείται στις μικρότερες ηλικίες. Την ώρα, λοιπόν, που στα φαρμακεία παραμένουν οι ελλείψεις φαρμάκων και όπως είναι φυσικό η ανησυχία των γονιών εντείνεται.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 με το σταγονόμετρο γίνεται η προμήθεια φαρμάκων με τις ελλείψεις σε αντιβιοτικά, εισπνεόμενα και αρκετά ακόμα παιδιατρικά σκευάσματα.

«Εμείς ζητάμε συνέχεια πολύ μεγάλες ποσότητας 10-15 τεμαχια και μας έρχεται ένα και δεν ξέρουμε που να το πρωτοδόσουμε», λέει φαρμακοποιός στο σταθμό.

Ασθενής από την άλλη είπε: «Έχω πρόβλημα αναπνευστικό και δυσκολεύομαι να βρω – γιατί αυτό επιβαρύνει και την καρδιά – φάρμακα για την καρδιά και την πίεση».

Την ίδια ώρα στο τραπέζι είναι οι αυξήσεις των τιμών σε πολύ φθηνά φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και παράγονται σε περιορισμένες ποσότητες καθώς έχουν υψηλό κόστος παραγωγής.

Η τιμή τους είναι πολύ χαμηλή αφού συχνά, όπως υποστηρίζουν οι παράγοντες της αγοράς δεν καλύπτουν ούτε το κόστος και την ίδια ώρα υπάρχουν εταιρείες που αποσύρουν τα πολύ φθηνά φάρμακα λόγω κοστολογίου.

Η Μίνα Γκάγκα από την πλευρά της σημείωσε στην ΕΡΤ: «Μιλάμε για φάρμακα που είναι κάτω από 10 ή 5 ευρώ το κουτί αυτά στο εξωτερικό πωλούνται 3 και 4 και 10 φορές πάνω. Εάν μιλάμε για ένα φάρμακο που κάνει τρία ευρώ και θα το κάνουμε τέσσερα ευρώ είναι 25 λεπτά για τον πολίτη».

Με τις ελλείψεις φαρμάκων να παραμένουν οι γονείς προσπαθούν με μάσκες και αντισηπτικά να προστατέψουν τα παιδιά τους.

«Προσέχουμε όσο μπορούμε. Έχω δώσει και στο παιδί να φοράει μάσκα προληπτικά μέσα στην τάξη», είπε μητέρα στον ΑΝΤ1.

Η τελευταία λίστα του ΕΟΦ με τις ελλείψεις και οι εναλλακτικές

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), αρμόδια αρχή για την εποπτεία της επάρκειας της φαρμακευτικής αγοράς, ενημερώνει το κοινό σχετικά με τα εναλλάξιμα ανά θεραπευτική κατηγορία φάρμακα που μπορεί να προμηθεύεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ τρόπο διάθεσής τους.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει το σκεύασμα που αναζητά ο πολίτης, ο ΕΟΦ προτρέπει να ερωτηθεί ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός, ώστε να προμηθευτεί το αντίστοιχο σκεύασμα (ουσία, μορφή, περιεκτικότητα) που θα καλύψει τις ανάγκες του.



ieidiseis.gr

The post Ελλείψεις στα φάρμακα: «Τεράστιο χάος» λένε οι φαρμακοποιοί – Με το σταγονόμετρο γίνεται η προμήθεια appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα