«Χρυσάφι» για τις ελιές η βροχή στα Χανιά – «Δέκα χρόνια είχαμε να δούμε τέτοια παραγωγή» – Πού κυμαίνονται οι τιμές

Η βροχή έκανε καλό στις ελιές

«Χρυσάφι» για τις ελιές ήταν η βροχή που έπεσε το περασμένο Σαββατοκύριακο στα Χανιά, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς έκανε καλό και όχι κακό, αφού ουσιαστικά, όταν είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, ενυδατώνεται ο καρπός. Σαν “ένα καλό πότισμα” για τις ελιές παρομοίασε το νερό που έπεσε στα Χανιά, ο επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης,

Νίκος Μιχελάκης, μιλώντας για την φετινή ελαιοκομική περίοδο στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου.

«Οι βροχές ήταν αναμενόμενες, χρειάζονταν, τις περιμέναμε όλοι. Εκτός από την Αγία Πελαγία και την Σητεία που ήταν καταστροφικές, στις υπόλοιπες περιοχές ήταν αρκετά ωφέλιμες. Ήταν ας πούμε ένα καλό πότισμα που χρειαζόταν. Αυτό θα βοηθήσει να μεγαλώσει ο καρπός, να ενυδατωθεί, γιατί μέχρι τώρα ήταν ζαρωμένος και συρρικνωμένος και επομένως δεν μπορούσε να λειτουργήσει και να έχει καλή ελαίωση αλλά και να αρχίσει η συγκομιδή».

Στα 4,10 ευρώ η υψηλότερη τιμή πώλησης του λαδιού στην Κρήτη

Η τιμή του ελαιόλαδου στα Χανιά και την Κρήτη καταγράφει ανοδική πορεία, γεγονός που οφείλεται και στην χαμηλή για φέτος παραγωγή της Ισπανίας, η οποία αφορά το 50% της παγκόσμιας παραγωγής, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ζήτηση.

Ο κ. Μιχελάκης δήλωσε πως η υψηλότερη τιμή αυτή τη στιγμή καταγράφεται στην Ζάκρο Σητείας, στα 4,10 ευρώ:  «Φέτος, οι τιμές ανεβαίνουν καθημερινά σε ένα μικρό βαθμό και συνεχίζεται η άνοδος και κυρίως στην Ισπανία. Υπάρχει ενιαία εξέλιξή τους γιατί Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης διασυνδέονται και συναλλάσσονται χωρίς δασμούς. Στην Κρήτη η υψηλότερη τιμή είναι τα 4,10 ευρώ στην Ζάκρο της Σητείας, με διαγωνισμό, με δημοπρασία και η μικρότερη είναι στο 3,70.»

Πως μας επηρεάζει η χαμηλή παραγωγή της Ισπανίας

«Η παραγωγή της Ισπανίας φέτος είναι πολύ χαμηλή. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί από την Περιφέρεια της Ανδαλουσίας, η οποία είναι η μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγική περιοχή του κόσμου και η οποία παράγει 3 φορές περισσότερο ελαιόλαδο από αυτό που παράγει η Ελλάδα. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την παγκόσμια παραγωγή, αφού η Ισπανία παράγει το μισό της παγκόσμιας παραγωγής. Αν λοιπόν χάσει την μισή της παραγωγή,  έχουμε έναν ισχυρό κλονισμό στο ισοζύγιο της παγκόσμιας παραγωγής. Η παγκόσμια ζήτηση οδηγεί σε αύξηση των τιμών. Στην Ισπανία σήμερα η τιμή έφτασε τα 5 ευρώ και στην Ιταλία τα 6 ευρώ».

«Η καλύτερη παραγωγή της τελευταίας 10ετίας»

Την ίδια ώρα, ο κ. Μιχελάκης τόνισε, πως φέτος στα Χανιά και την Κρήτη υπάρχει βεντέμα και μάλιστα η καλύτερη των τελευταίων 10 χρόνων:

«Η παραγωγή στην Ελλάδα και την Κρήτη είναι πάρα πολύ καλή, πολύ υψηλή. Είχαμε να δούμε τέτοια παραγωγή 10 χρόνια. Υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από 100.000 τόνους. Εμείς στον ΣΕΔΗΚ λέμε 120.000, οι υπηρεσίες λένε 110.000».

Ο δάκος «έφαγε» τις τσουνάτες στα Χανιά

Στο μεταξύ, παρά την ανησυχία των ελαιοπαραγωγών για τις ζημιές στα ελαιόδεντρα από τον δάκο, ο κ. Μιχελάκης δήλωσε πως το φαινόμενο είναι περιορισμένο και σε συγκεκριμένα είδη. Στα Χανιά, μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκαν οι τσουνάτες σε Σέλινο και Εννιά Χωριά:

«Μέχρι στιγμής υπάρχουν ζημιές από τον δάκο αλλά είναι εντοπισμένες και περιορισμένες, είναι σε ορισμένες περιοχές και σε ορισμένες ποικιλίες. Για παράδειγμα, η ποικιλία χοντρολιά στις ορεινές περιοχές του Ρεθύμνου, η ποικιλία «τσουνάτη» εδώ στα Χανιά στο Σέλινο και στα Εννιά χωριά και όπου υπάρχει, αυτές έχουν πληγεί περισσότερο, επειδή είναι πιο χονδρόκαρπες είναι και πιο ευπρόσβλητες».

«Η πρόωρη συγκομιδή συνεπάγεται και πολύ χαμηλή απόδοση του καρπού σε λάδι»

Είναι γνωστό, πως αρκετοί ελαιοπαραγωγοί ξεκινούν νωρίς την συγκομιδή, εξαιτίας του φόβου της απώλειας σοδειάς από τον δάκο, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως πρόκειται για μια καλή και αποτελεσματική πρακτική, μιας και η πρόωρη συγκομιδή συνεπάγεται χαμηλή ποσότητα λαδιού:

«Πολλοί λίγοι είναι εκείνοι που έχουν αρχίσει. Μάλιστα μπορούμε να πούμε ότι κάποιοι άρχισαν πρόωρα από τα τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου, αυτό δεν ήταν και τόσο σωστό. Άλλοι το έκαναν γιατί το συνηθίζουν και άλλοι για να μην προσβληθεί η παραγωγή τους από τον δάκο, οι οποίοι είναι κυρίως ελαιοκαλλιεργητές, οι οποίοι δεν έχουν δυνατότητα να κάνουν ψεκασμούς κάλυψης, δηλαδή με ισχυρά δηλητήρια όλο το δέντρο, όπως οι υπόλοιποι, επομένως είχαν μεγαλύτερο φόβο. Πολλοί επίσης θέλουν να βγάλουν αγουρόλαδο, γιατί τους το συνιστούν κάποιοι έμποροι. Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι το λάδι που θα πάρουμε τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη, σε σχέση με εκείνο που θα πάρουμε μετά τα μέσα του Νοέμβρη, οπότε και θα είναι η κανονική περίοδος της συγκομιδής, μπορεί να είναι και το μισό, γιατί ο καρπός δεν θα έχει αποκτήσει όλο το λάδι που μπορεί. Εάν παράξουν το μισό μόνο λάδι, αυτό δεν συμφέρει, εκτός και αν η τιμή που θα το πουλήσουν είναι διπλάσια από την κανονική. Η συμβουλή είναι πάντοτε, πριν κάποιοι να τρέξουν σε πρόωρη συγκομιδή, να συμφωνούν και να έχουν εξασφαλίσει την τιμή πώλησης και μετά να αποφασίζουν».

Νίκος Μιχελάκης: Επιστημονικός Συνεργάτης ΣΕΔΗΚ

Ο κ. Μιχελάκης τόνισε ότι η καλύτερη τιμή επιτυγχάνεται όταν το ελαιόλαδο πωλείται με δημοπρασία, μέσω διαγωνισμών:

«Κυρίως οι συνεταιρισμοί αλλά και τα ιδιωτικά ελαιουργεία μπορούν να το κάνουν, γιατί έχουν το ελαιόλαδο των παραγωγών στις αποθήκες τους, ανακοινώνουν γραπτά, εμείς τα δημοσιεύουμε αυτά δωρεάν, ότι την τάδε μέρα θα πουλήσουμε 50,100 τόνους ελαιόλαδο, όσοι θέλουν να μας φέρουν προτάσεις με τις τιμές αυτές. Αυτή είναι μια διαφανής μέθοδος και διαφέρει πολύ από το να σηκώσουμε το τηλέφωνο εμείς ή κάποιος μεσίτης και να μας πει θέλω 1,2 βυτία. Αυτή δεν είναι σωστή μέθοδος. Οι διαγωνισμοί είναι μειοψηφία, γίνονται από πολύ λίγα ελαιοτριβεία και αυτά είναι που κρατάνε και την τιμή αυτή τη στιγμή στο 4 και πάνω».

«Ο δάκος ακόμα δεν πήγε σπίτι του»

Όσο για τον δάκο, συνεχίζει να προσβάλλει τα ελαιόδεντρα λόγω και των ευνοϊκών θερμοκρασιών που επικρατούν στο νησί αλλά είναι ήδη αργά πλέον για παρεμβάσεις, καθώς έχει ξεκινήσει η συγκομιδή:

«Ο δάκος υπάρχει, οι θερμοκρασίες είναι σχετικά καλές κοντά στους 20 βαθμούς. Άρα ο κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει αλλά το κακό είναι ότι πλέον δεν μπορούμε να επέμβουμε με ψεκασμούς στα δέντρα, γιατί πρέπει να αρχίσει η συγκομιδή. Και όταν ψεκάζεις και στην συνέχεια μαζεύεις σύντομα, κινδυνεύεις να έχεις υπολείμματα φαρμάκων στο ελαιόλαδο. Αυτό επομένως είναι ένα δίλημμα και πρέπει να παρακολουθείται στενά, ώστε να δούμε πως θα εξελιχθεί».

Τέλος, ο κ. Μιχελάκης παροτρύνει τους ελαιοκαλλιεργητές να μην προχωρούν σε συγκομιδή αμέσως μετά την βροχή, γιατί αυτό επηρεάζει την απόδοση του λαδιού.

«Δεν πρέπει οι αγρότες μετά την βροχή να μαζεύουν γιατί το δέντρο δεν θα έχει προλάβει να σχηματίσει το ελαιόλαδο το οποίο χρειάζεται. Ας περιμένουν να φτάσουμε μέχρι 10- 15 Νοεμβρίου όπως γίνεται συνήθως μετά να αρχίσουν τη συγκομιδή. Αν ορισμένοι βιάζονται για τους δικούς τους λόγους, εκεί δε μας πέφτει λόγος».

Όπως και να έχει πάντως, τα σενάρια μέχρι στιγμής είναι αισιόδοξα για την φετινή ελαιοκομική σοδειά, με τους παραγωγούς να περιμένουν εναγωνίως ακόμη πιο υψηλές τιμές πώλησης.

zarpanews.gr

The post «Χρυσάφι» για τις ελιές η βροχή στα Χανιά – «Δέκα χρόνια είχαμε να δούμε τέτοια παραγωγή» – Πού κυμαίνονται οι τιμές appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χρυσάφι, Χανιά – Δέκα, – Πού,chrysafi, chania – deka, – pou