Διαδικτυακή συνάντηση του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων με σχολεία από τη Λιθουανία και τη Σλοβενία

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων συμμετείχε στην τέταρτη και τελευταία διακρατική συνάντηση ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Out of subject box», από 15–18 Φεβρουαρίου 2021 με τη συμμετοχή των τριών χωρών: Λιθουανίας, Ελλάδας και Σλοβενίας.

Η διαφορά με τις προηγούμενες τρεις συναντήσεις ήταν ότι δεν έγινε δια ζώσης, αλλά εξ αποστάσεως, διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας Zoom meeting. Οι υγειονομικές συνθήκες που

επικρατούν τον τελευταίο χρόνο δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση, που είχε προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2020.

Στην υλοποίηση του προγράμματος συμμετέχουν τα σχολεία:

Το Centro Pradine Mokykla Siauliai, Λιθουανία, συντονιστικό σχολείο, η Ελλάδα με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων και η Σλοβενία με το Elvire Vatovec Prade Primary School.

Το 5ο Δημοτικό σχολείο Χανίων εκπροσωπήθηκε από το σύνολο των εκπαιδευτικών που μετέχουν στο πρόγραμμα: Μαζοκοπάκη Δώρα, Τζόκα Κώστα, Σκουλά Τόνια, Κογιαννάκη Άννα, Καβρουλάκη Ντόνα, Καπετανάκη Τόνια και Περάκη Νίκο.

Τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου η συνάντηση ήταν αφιερωμένη στην ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με τις δραστηριότητες της ενότητας «Europe», την τελευταία από το σύνολο των ενοτήτων «Human body-Water-Space-Europe». Η διαδικτυακή διάδραση βασίστηκε σε παρουσίαση σύντομων εκθέσεων, βίντεο, εικόνων, PPT presentations, συνομιλίες και επίδειξη των σχετικών αναρτήσεων στην ιστοσελίδα του κάθε σχολείου.

Το σχολείο μας έδωσε έμφαση στις δημιουργίες των παιδιών, οι οποίες είναι αποτυπωμένες στην ιστοσελίδα του σχολείου, στη διεύθυνση:
http://www.5dimchanion.gr/ στις κατηγορίες αναρτήσεων με ετικέτα Erasmus plus,
στην Ελληνική και στην Αγγλική γλώσσα.

Συγκεκριμένα ανάρτησαν στην ιστοσελίδα: η Β τάξη (Συγγραφή λίμερικς- Writing Limericks) (Ημερίδα γνωριμίας με την ευρωπαϊκή κουζίνα-Getting to know the European cuisine), το Γ2 τμήμα (Σχεδιάζοντας την Ευρώπη-Designing Europe), το Ε1 τμήμα (Το καράβι της Ευρώπης-The ship of Europe), το ΣΤ2 τμήμα (Ευρωπαίοι δημιουργοί και Έλληνες καλλιτέχνες-European creators and Greek artists), το Ε1 σε συνεργασία με το ΣΤ1 τμήμα (Χορεύοντας με την Ευρώπη-Dancing with Europe) και όλα τα τμήματα με μουσικές συνθέσεις (Μουσικά… σ αγαπώ… Ευρώπη!!!- Musically … I love youEurope !!!).

Την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου ήταν η ημέρα ανεξαρτησίας της Λιθουανίας και μας παρουσίασαν θέματα σχετικά με τη μέρα αυτή, καθώς και βίντεο με πολιτιστικά δρώμενα της χώρας τους. Έμφαση έδωσαν στην γαστρονομική τους κουλτούρα και παρουσίασαν βίντεο με την παρασκευή τοπικού εδέσματος από τους ίδιους στο σπίτι τους.

Στη συνέχεια, σε online μετάδοση μας μεταφέραν σε ένα χιονισμένο δάσος της περιοχής, όπου μαγείρεψαν με ξύλα, έπαιξαν με το χιόνι και τραγούδησαν σε θερμοκρασίες -25 ο C. Τυχαία στα Χανιά αυτή τη μέρα ο καιρός ήταν πολύ κακός με θερμοκρασίες που έφταναν στους +5 ο C με χιονόνερο και τα σχολεία κλειστά. Την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου ήταν η δική μας σειρά να παρουσιάσουμε τον τόπο μας, τη χώρα μας. Μοιραστήκαμε μαζί τους βίντεο της Περιφέρειας Κρήτης όπως: «Crete – Sense the authentic», «Crete: Incredible Hospitality», «Crete the island inside you», αναδεικνύοντας τη φυσική ομορφιά του τόπου μας, τη φιλοξενία μας, τις παραδόσεις μας, τις γαστρονομικές μας συνήθειες και τη γενικότερη κουλτούρα μας.

Τους παροτρύναμε να δείξουν αυτά τα βίντεο στα παιδιά των σχολείων τους, να
επισκεφθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί τα Χανιά, υποσχόμενοι ότι το σχολείο μας θα είναι αρωγός σε οποιαδήποτε τουριστική πληροφορία μας ζητήσουν.

Στη συνέχεια η παρουσίασή μας βασίστηκε στην Αρχαία Ελλάδα με αναφορές και βίντεο για εκείνη τη χρονική περίοδο. Περιηγηθήκαμε εικονικά στον βράχο της Ακρόπολης και στο μουσείο της Ακρόπολης, με αναφορές και διάλογο για τα μάρμαρα του Παρθενώνα και την προσπάθεια επιστροφή τους στην Ελλάδα. Δεν παραλείψαμε να αναφερθούμε με εικόνες και βίντεο στην γένεση του δημοκρατικού πολιτεύματος στην αρχαία Αθήνα, καθώς και στην αρχαία Ελληνική φιλοσοφία κυρίως του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη.

Στο τέλος της ημέρας φτιάξαμε online ντάκο με ντομάτα και μυζήθρα, ανοίξαμε φύλλο και φτιάξαμε καλιτσούνια με σπανάκι και μυζήθρα (δεν τα ψήσαμε) και στο τραπέζι μας είχαμε ελιές, μέλι, κρασί, λάδι, γραβιέρα κ.α., συζητώντας για την Κρητική διατροφή ως παράγοντα υγείας και μακροημέρευσης.

Την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, τελευταία ημέρα της συνάντησης, έγινε παρουσίαση από τους Σλοβένους για τη χώρα τους, με εικόνες και βίντεο για την ιστορία τους, την τουριστική τους ανάπτυξη, τα πολιτιστικά δρώμενα και την γενικότερη κουλτούρα τους. Μας παρουσίασαν βίντεο με τα παιδιά να χορεύουν συρτάκι, όπως και εμείς δείξαμε την πρώτη μέρα τους μαθητές μας να χορεύουν Σλοβένικο χορό και μας τραγούδησαν Σλοβένικα παραδοσιακά τραγούδια.

Την ίδια μέρα επεξεργαστήκαμε την εργαλειοθήκη και τις προοπτικές της κάνοντας ανατροφοδότηση. Συναποφασίσαμε οι τηλεδιασκέψεις να συνεχιστούν μέσω Zoom meeting, για τις διαδικασίες κλεισίματος του προγράμματος και τέθηκε το χρονοδιάγραμμα αποστολής των δεδομένων για την εργαλειοθήκη έως τα μέσα Μαρτίου 2021. Επίσης συζητήθηκε η ανανέωση της ιστοσελίδας του προγράμματος και η διάδοση των αποτελεσμάτων. Οι εμπειρίες που αποκομίσαμε μαθητές και εκπαιδευτικοί θα μας μείνουν αξέχαστες!

zarpanews.gr

The post Διαδικτυακή συνάντηση του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων με σχολεία από τη Λιθουανία και τη Σλοβενία appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διαδικτυακή, 5ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, Λιθουανία, Σλοβενία,diadiktyaki, 5ou dimotikou scholeiou chanion, lithouania, slovenia