Διάγνωση με καρκίνο για 20 παιδιά στο χρόνο στην Κρήτη – «Κλειδί» ο έγκαιρος εντοπισμός των συμπτωμάτων

Στον Ζarpa Radio και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε η διευθύντρια της παιδοογκολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Ευτυχία Στειακάκη με αφορμή την 15η Φεβρουαρίου, ημέρα αφιερωμένη στον καρκίνο σε παιδιά και εφήβους.

Αρχικά η κυρία Στειακάκη ευχαρίστησε τον σταθμό που πάντα καθ’όλη την διάρκεια της χρονιάς στηρίζει και βρίσκεται δίπλα στο έργο της παιδοογκολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ:

Το παιδοογκολογικό

τμήμα του ΠΑΓΝΗ κλείνει 30 χρόνια λειτουργίας ενώ την διεύθυνση του συγκεκριμένου τμήματος έχει η κυρία Στειακάκη τα τελευταία δέκα χρόνια. Τόνισε χαρακτηριστικά:

«Είμαστε συνειδητά στην θέση αυτή και προσπαθούμε τα παιδιά της Κρήτης να απολαμβάνουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου όπως επίσης και ψηλά ποσοστά ίασης όπως και στα υπόλοιπα τμήματα της Ελλάδας και σύμφωνα με τα διεθνή standards.

Δεν μπορεί ένα παιδί της Κρήτης να υπολείπεται σε θεραπείες και ίαση από ένα άλλο παιδί της χώρας μας ή του εξωτερικού.

Ο καρκίνος στα παιδιά και στους εφήβους ή αλλιώς οι νεοπλασίες, δεν είναι συχνός, λιγότερο από 1% των περιπτώσεων καρκίνου καθ’όλη την διάρκεια της ζωής μας, είναι όμως η πρώτη αιτία θανάτου από νόσο και κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο διαγιγνώσκονται 300.000 παιδιά και έφηβοι που νοσούν από κάποια μορφή καρκίνου.

Αδρά στην Κρήτη κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 20 παιδιά κι έφηβοι με καρκίνο ενώ έχει ενδιαφέρον ότι 1 στα 250 άτομα μέχρι την ηλικία των 20 ετών θα έχει διαγνωστεί με κάποια μορφή καρκίνου. Αν πάρουμε δε, νεαρούς ενήλικες 1 στους 500 θα έχει νοσήσει με καρκίνο στην παιδική του ηλικία και έχει ιαθεί πλήρως. Οι συχνότεροι τύποι καρκίνου στα παιδιά δεν είναι συχνοί στους ενήλικες και το αντίστροφο. Η λευχαιμία αποτελεί το 1/3 των περιπτώσεων, ενώ το 1/4 είναι όγκοι εγκεφάλου σε παιδιά, ενώ στους εφήβους είναι τα λεμφώματα.

Δεν υπάρχει απάντηση στο γιατί τα παιδιά κι οι έφηβοι εμφανίζουν καρκίνο, μόνο σε ένα ποσοστό 5% με 10 % ξέρουμε ότι είναι πιο συχνό να εμφανίσουν καρκίνο.

Όλη μας η προσοχή είναι η αξιολόγηση των πρώτων συμπτωμάτων που θα οδηγήσουν στην έγκαιρη διάγνωση και οι συνάδελφοι γιατροί πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι στο να εντοπίζουν και να αξιολογούν τα συμπτώματα.»

Η κυρία Στειακάκη τόνισε μεταξύ άλλων πόσο σημαντική είναι η δωρεά μυελού των οστών όταν ένα παιδί ή έφηβος έχει ανάγκη από μεταμόσχευση. Τα τελευταία 50 χρόνια έχει γίνει μία σημαντική πρόοδος ώστε το 90% των περιπτώσεων να επιτυγχάνουν ίαση με χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες και με την μεταμόσχευση μυελού των οστών. Η πιθανότητα να βρούμε δότη από το οικογενειακό περιβάλλον είναι μόνο 30% ,ενώ στο 70 % των περιπτώσεων έχουμε ανάγκη να βρούμε δότη από την διεθνή δεξαμενή κυρίως από την Γερμανία και την Αμερική γιατί σε αυτές τις χώρες είναι πολυπληθέστεροι οι δότες.

«Στόχος μας στην Ελλάδα είναι να φτάσουμε τους 180.000 δότες γιατί στο 80% των περιπτώσεων θα μπορούμε να βρούμε δότη από την ελληνική δεξαμενή εύκολα και γρήγορα γιατί ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός.»

Επεσήμανε την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ειδικά στο κομμάτι της αιμοδοσίας και την εξέλιξη στα παράγωγα αίματος και αιμοπεταλίων καθώς ένα μεγάλο ποσοστό ίασης δεν οφείλεται μόνο στις καλές θεραπείες αλλά κυρίως στην ενίσχυση των θεραπειών αυτών με αιμοπετάλια.

zarpanews.gr

The post Διάγνωση με καρκίνο για 20 παιδιά στο χρόνο στην Κρήτη – «Κλειδί» ο έγκαιρος εντοπισμός των συμπτωμάτων appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα