Διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο – Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

Σε διαγραφή των οφειλών προς το Δημόσιο για περίπου 100.000 οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη προχωρεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Πρόκειται για οφειλέτες που ρύθμισαν τα χρέη τους τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς το Δημόσιο και πέτυχαν και διαγραφή οφειλών, την οποία τώρα το Δημόσιο καλείται να υλοποιήσει. Προϋπόθεση για τη διαγραφή του χρέους που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ρύθμισης είναι η τήρηση των όρων της διευθέτησης των οφειλών

που αποφάσισε το δικαστήριο και οι οποίοι θα πρέπει να πιστοποιηθούν με συγκεκριμένη διαδικασία.

Αυτό προβλέπει η εγκύκλιος που εξέδωσε ο διοικητής της Αρχής Γ. Πιτσιλής, στην οποία παρέχονται οδηγίες προς τις ελεγκτικές υπηρεσίες οι οποίες θα πρέπει να ελέγξουν εάν τηρήθηκαν οι όροι της σχετικής ρύθμισης. Υπενθυμίζεται ότι στον νόμο Κατσέλη που θεσπίστηκε το 2010, με το ξέσπασμα δηλαδή της οικονομικής κρίσης, είχαν ενταxθεί περί τους 200.000 οφειλέτες. Από αυτούς, οι υποθέσεις περίπου 150.000 έχουν εκδικαστεί και θετική απόφαση ρύθμισης έχουν πάνω από περίπου 100.000, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είχε οφειλές τόσο σε τράπεζες όσο και στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τον νόμο για την απαλλαγή των οφειλετών από το υπόλοιπο των χρεών τους θα πρέπει να έχει τηρηθεί το πρόγραμμα και συγκεκριμένα η τριετής πληρωμή όλων των πιστωτών, όπως αυτή έχει προκύψει από τη δικαστική απόφαση. Συγκεκριμένα, ο νόμος ορίζει ότι: Η κανονική εκτέλεση από τον οφειλέτη των υποχρεώσεων που επιβάλλονται με την απόφαση που εκδίδεται επιφέρει την απαλλαγή του από κάθε τυχόν υφιστάμενο υπόλοιπο οφειλής έναντι όλων των πιστωτών, ακόμη και έναντι εκείνων που δεν ανήγγειλαν τις απαιτήσεις τους. Το δικαστήριο με αίτηση του οφειλέτη που κοινοποιείται στους πιστωτές πιστοποιεί την απαλλαγή του από το υπόλοιπο των οφειλών».
Ειδικότερα και σύμφωνα με την εγκύκλιο:

1. Ο οφειλέτης θα πρέπει να έχει συμμορφωθεί με την υποχρέωσή του να καταβάλλει προς όλους τους πιστωτές, για χρονικό διάστημα τριών ετών, το ποσό που έχει αποφασιστεί.

2. Για να επέλθει η απαλλαγή του οφειλέτη από απαίτηση του Δημοσίου πρέπει σωρευτικά να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

• Να έχει περιληφθεί η απαίτηση του Δημοσίου ως πιστωτή στο σχέδιο διευθέτησης οφειλών που περιλαμβάνεται στην αίτηση του οφειλέτη ενώπιον του αρμόδιου Ειρηνοδικείου και να μην έχει εξαιρεθεί από το δικαστήριο.

• Να έχει καταβάλει τις οφειλές έναντι του συνόλου των πιστωτών, των οποίων οι απαιτήσεις προκύπτουν από τη δικαστική ρύθμιση. Η διαπίστωση καταβολής των υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές γίνεται με την προσκόμιση από τον οφειλέτη εξοφλητικών αποδείξεων από τους λοιπούς πιστωτές.

3. Η απαλλαγή του οφειλέτη θα γίνεται ακόμα και εάν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του νωρίτερα, δηλαδή πριν από την πάροδο της τριετίας.

4. Σε περίπτωση που κατά τον χρόνο της απαλλαγής εκκρεμεί ακόμα η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη από τον εκκαθαριστή για την ικανοποίηση των πιστωτών, η εκκρεμότητα αυτή δεν αποτελεί κώλυμα κατά τον νόμο για τη διαγραφή των υπόλοιπων οφειλών.

5. Σε περίπτωση που η απαλλαγή πιστοποιείται με δικαστική απόφαση καθίσταται ασφαλέστερη η διαπίστωση των προϋποθέσεων για τη διαγραφή των χρεών.

Ειδικότερα, σε απαλλαγή υπόκεινται οφειλές που έχουν καταχωριστεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης, είναι δηλαδή βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση και προς το Δημόσιο. Αντίθετα, ο οφειλέτης δεν απαλλάσσεται από βεβαιωμένες οφειλές που, α) ενώ είχαν συμπεριληφθεί στην αίτηση περί υπαγωγής τους στον ν. 3869/2010 εξαιρέθηκαν με βάση τη δικαστική απόφαση, καθώς και οφειλές που δεν συμπεριλήφθηκαν από τον οφειλέτη στην αίτησή του, ούτε εντάχθηκαν στη διαδικασία από το δικαστήριο.

Με βάση τα ανωτέρω και σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι οφειλές για τις οποίες απαλλάσσεται ο οφειλέτης δεν λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση στον οφειλέτη αποδεικτικού ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής, δεν υπόκεινται σε συμψηφισμό με απαιτήσεις του οφειλέτη έναντι του Δημοσίου και δεν λαμβάνονται υπόψη για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του οφειλέτη για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο. Επίσης, για τις οφειλές αυτές δεν επιβάλλονται από τη Φορολογική Διοίκηση σε βάρος του οφειλέτη μέτρα διασφάλισης, καθώς και μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης για την είσπραξη των οφειλών που υπόκεινται σε απαλλαγή.

Πηγή:cnn.gr

The post Διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο – Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διαγραφή, Δημόσιο –, ΑΑΔΕ,diagrafi, dimosio –, aade