Διεθνής Διαδικτυακή Εκδήλωση από την ΟΑΚ για την Κλιματική Κρίση

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), ακολουθώντας με συνέπεια τον λόγο και το έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄ σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και στοχεύοντας στην προώθηση καλών πρακτικών, πραγματοποίησε με επιτυχία Διεθνή Επιμορφωτική Διαδικτυακή Ημερίδα, με θέμα: «Το Ηθικό μας Καθήκον έναντι της Κλιματικής Κρίσης – Κοινωνία, Εκκλησία και Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία – Διαμορφώνοντας ένα Ολιστικό Σχέδιο», τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021.

Αξιοποιώντας

τη σύγχρονη τεχνολογία οι ομιλητές, που βρίσκονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα, συμμετείχαν σε συζήτηση επικεντρώνοντας τον λόγο τους στην Κλιματική Κρίση από την οπτική γωνία της Ευρωπαϊκής πολιτικής (Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία), της Εκκλησίας, της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, προσφέροντας στο κοινό μία πλουραλιστική, σφαιρική κατάθεση απόψεων και ουσιαστικό διάλογο, καλλιεργώντας γόνιμο προβληματισμό, με τον συντονισμό του Υπευθύνου του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας, Παραρτήματος της ΟΑΚ, Αντώνη Καλογεράκη.

O Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους εισηγητές και τόνισε πως το ζητούμενο είναι να συναντήσουμε την κοινωνία του Θεού στην ανθρώπινη κοινωνία και έτσι να γίνουν υπεύθυνοι οι πολίτες της Ευρώπης και του κόσμου, εστιάζοντας στο πώς ο πλούτος της θεολογικής μας παράδοσης θα γίνει καθημερινή πράξη, βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κάθε ανθρώπου. Επίσης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του «πράσινου Πατριάρχη» -την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α’- καθώς και στη σπουδαία «πράσινη θεολογία», αλλά θα πρέπει να περάσουμε και στις καλές πρακτικές δημιουργώντας «πράσινες ενορίες».

Ακολούθως, ο Ευρωβουλευτής Sven Giegold και Πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, ανέλυσε το θέμα: «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία & Περιβαλλοντική Πολιτική της Ε.Ε.: Πώς μπορεί η Πράσινη Συμφωνία να γίνει και Κοινωνική Συμφωνία;», όπου τόνισε πως μόνο με δημοκρατικές αρχές μπορούμε να επιτύχουμε μία βιώσιμη επίλυση της περιβαλλοντικής κρίσης, όπως και το πόσο πολυσήμαντος είναι ο ρόλος της Εκκλησίας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στη συνέχεια, ο Σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε θέματα περιβάλλοντος, π. Δρ Ιωάννης Χρυσαυγής, μιλώντας με θέμα: «Φροντίζοντας για την Κτίση: Εκκλησίες & Κοινότητες» έκανε αναφορά στη διδασκαλία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, καθώς και στις δράσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το περιβάλλον. Κατά τον π. Ιωάννη οφείλουμε όλοι ανεξαιρέτως να αγωνιστούμε για τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, οξύτερη και από την πανδημία COVID-19. Δεν μπορούμε να παριστάνουμε τον Θεό απέναντι στην Επιστήμη ή να πολιτικολογούμε δίχως λόγο ουσίας. Ο π. Δρ Ιωάννης Χρυσαυγής έκανε παράλληλα αναφορά στο Πρόγραμμα: «Πρασινίζοντας την ενορία μας» της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, στο οποίο, μέσα από μία σειρά περιβαλλοντικών δράσεων, με πρωτοβουλία και έντονη δραστηριοποίηση των νέων της Εκκλησίας, καλλιεργείται η οικολογική συνείδηση των πιστών με πρακτικούς τρόπους.

Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενεργειακών Κοινοτήτων Πολιτών Dirk Vansintjan, ο οποίος παρουσίασε το θέμα: «Κλιματική Κρίση & Κοινωνία των Πολιτών: Η Ενεργειακή Μετάβαση σε Ενεργειακή Δημοκρατία», υπογραμμίζοντας πως οι άνθρωποι φοβούνται την αλλαγή, αλλά στην παρούσα φάση δεν έχουμε άλλη επιλογή, από αυτό που αποκαλούμε «ενεργειακή δημοκρατία». Κατά τον κ. Vansintjan: «δεν υπάρχει πλανήτης Β, αλλά οφείλουμε να προστατεύσουμε τη γη που είναι το σπίτι μας», ενώ παρουσίασε τις περιβαλλοντικές δράσεις της Ομοσπονδίας στην οποία προεδρεύει, αλλά και της Ενεργειακής Κοινότητας Ecopower, την οποία ίδρυσε από κοινού με 8 άτομα το 1991 και σήμερα έχει σχεδόν 60.000 μέλη-συνεταιριστές πολίτες και συνεχίζει την πορεία της με επιτυχία έχοντας 300 φωτοβολταϊκά, 24 ανεμογεννήτριες, 3 υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις και με συνολική ετήσια παραγωγή 90 γιγαβατώρες, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και συνδράμοντας στη συνολική προσπάθεια για την επίτευξη της αειφορίας μέσω της δημοκρατίας.

Τέλος, η Υπεύθυνη Πολιτικής του WWF Ελλάδας, κα Θεοδότα Νάντσου, μίλησε με θέμα: «Κλιματική Κρίση & Ηθική: Δικαιοσύνη & Υπευθυνότητα μεταξύ Ατόμων, Εθνών & Γενεών», αφού πρώτα ευχαρίστησε την ΟΑΚ για την πρόσκληση. Κατά την κα Νάντσου υπήρχαν ανέκαθεν περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η όξινη βροχή, η ρύπανση, η ανεξέλεγκτη παραγωγή αποβλήτων λόγω της υπερκατανάλωσης, αλλά η ραγδαία κλιματική αλλαγή είναι κάτι το διαφορετικό και οδηγεί τον πλανήτη και την ανθρωπότητα σε μία νέα κρίση άνευ προηγουμένου. Για τους λόγους αυτούς οφείλουμε να συζητάμε διεξοδικά ο ένας με τον άλλον, ώστε να αναζητούμε και να βρίσκουμε αποτελεσματικές λύσεις για την αντιμετώπιση της ακραίας αυτής κατάστασης.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση, συμπεριλαμβάνοντας και ερωτήματα που τέθηκαν από το κοινό της εκδήλωσης.
Η εκδήλωση μεταδόθηκε στα αγγλικά ζωντανά από το Κανάλι της ΟΑΚ στο YouTube, αλλά και σε μετάφραση στα ελληνικά, η οποία ήταν διαθέσιμη με την ευγενική υποστήριξη από τα «Ελληνικά Καλώδια Α.Ε.».

Η ΟΑΚ, δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειές της για ανοιχτό διάλογο, λαμβάνοντας και νέες πρωτοβουλίες, συνεχίζοντας να υπηρετεί με συνέπεια την τοπική, αλλά και τη διεθνή, κοινότητα, με βάση την 53ετή ιστορία της και ως Συνεδριακό και ως Ερευνητικό Κέντρο, αξιοποιώντας τον πλούτο του Μουσείου Κρητικών Βοτάνων, τη Φωτοβολταϊκή της Εγκατάσταση 50kWp (την πρώτη στην Κρήτη στη μέση τάση με ενεργειακό συμψηφισμό), τα Καλντερίμια της με θέα στο Κρητικό Πέλαγος, τα Εκπαιδευτικά της Προγράμματα και τα Συνέδριά της, αναδεικνύοντας το φυσικό περιβάλλον και την αξία της περιβαλλοντικής ηθικής, στον μακρύ δρόμο για την αειφορία.

Η Εκδήλωση είναι διαθέσιμη μέσω του συνδέσμου: https://bit.ly/3y3TI74

zarpanews.gr

The post Διεθνής Διαδικτυακή Εκδήλωση από την ΟΑΚ για την Κλιματική Κρίση appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα