Διεθνής διασυρμός για την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα – Ντροπή για το άρθρο του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ποιο άλλο κρατικό πρακτορείο εκτός από αυτό της… Βορείου Κορέας «απέκρυψε» την είδηση

Στον πάτο της λίστας των με τον δείκτη ελευθερίας του Τύπου σε 180 χώρες έστειλε τη χώρα μας η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με πρακτικές όπως η χειραγώγηση των ΜΜΕ και η προσπάθεια φίμωσης των δημοσιογράφων που ερευνούν σκάνδαλα.

Σύμφωνα με το World Press Freedom

Index, για το 2022, το οποίο δημοσίευσαν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 108η θέση, ενώ το 2021 βρισκόταν την 70η.

Οι χρηματοδοτήσεις των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ κατά την διάρκεια της πανδημίας, οι ποινικές διώξεις σε δημοσιογράφους (Γιάννα Παπαδάκου και Κώστας Βαξεβάνης) που ερεύνησαν σκάνδαλα όπως η Novartis, στα οποία εμπλέκονταν υπουργοί, αλλά και η δολοφονία Καραϊβάζ η οποία παραμένει ανεξιχνίαστη, συγκαταλέγονται στους παράγοντες που έριξαν τη χώρα μας πιο κάτω από την Ουγγαρία, τη Μογγολία, τη Βουλγαρία, τη Μπουτσουάνα, την Αλβανία και άλλες.

Μάλιστα, στην έκθεση γίνεται αναφορά και στο νόμο περί διασποράς ψευδών ειδήσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που «επιτρέπει τον ασύμμετρο περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου με σαθρά νομικά θεμέλια», όπως τονίζεται.

Politico: «Η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα της ΕΕ στην Ελευθερία του Τύπου»

Αναφορά στην κατρακύλα αυτή τη χώρα μας που προκάλεσαν οι πρακτικές της κυβέρνησης, κάνει η ευρωπαϊκή έκδοση του Politico με τίτλο-«φωτιά»: «Η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα της ΕΕ στην Ελευθερία του Τύπου, αναφέρει σχετική έκθεση». Στο άρθρο σημειώνεται ότι η χώρα μας έφτασε στον πάτο της ελευθεροτυπίας στην ΕΕ όταν ο Μητσοτάκης ανέλαβε την εξουσία.

Ποιο άλλο κρατικό πρακτορείο εκτός από αυτό της Βορείου Κορέας απέκρυψε την είδηση

Την ίδια ώρα, το άρθρο του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι… δικαίως λάβαμε αυτή τη θέση στην ελευθερία του Τύπου! Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέδωσε την είδηση για την έκθεση, ωστόσο δεν κάνει καμία απολύτως αναφορά στη χώρα μας!

Στο κείμενο οι δημοσιογράφοι του ΑΠΕ-ΜΠΕ ασχολούνται με τις θέσεις που έλαβαν η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα και η Κίνα… αλλά έκαναν «γαργάρα» την κατρακύλα της Ελλάδας! Η χώρα μας βρίσκεται χαμηλότερα από πολλά υποανάπτυκτα κράτη με απολυταρχικά καθεστώτα, αλλά το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν έγραψε ούτε λέξη!

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην είδηση για τη λίστα με την Ελευθερία του Τύπου δεν έκανε καμία αναφορά το κρατικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας. Πρόκειται για τα δύο μοναδικά κρατικά πρακτορεία στον πλανήτη που δεν έπαιξαν την κατάταξη της χώρας τους. Φτάσαμε να ζούμε τέτοιες καταστάσεις στην Ελλάδα, αντίστοιχες με αυτές που επικρατούν στο κράτος του Κιμ. Μόνο ντροπή.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο το οποίο δεν κάνει καμία αναφορά στην Ελλάδα!

«Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα: Το “ενημερωτικό χάος” και η παραπληροφόρηση οξύνουν τις διεθνείς εντάσεις και τον διχασμό των κοινωνιών

03/05/2022 11:12
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Λονδίνο, United Kingdom
533
Greek
Item Number: 25645102

Το “ενημερωτικό χάος” και η παραπληροφόρηση τροφοδοτούν τις διεθνείς εντάσεις αλλά και τον διχασμό στις κοινωνίες, προειδοποίησαν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) στην έκθεσή τους του 2022 για την ελευθερία του Τύπου.

Συνολικά η κατάσταση στο 73% των 180 χωρών που εξετάζει κάθε χρόνο η μη κυβερνητική οργάνωση χαρακτηρίζεται “πολύ σοβαρή”, “δύσκολη” ή “προβληματική” σε ό,τι αφορά την ελευθερία των δημοσιογράφων να ασκούν το επάγγελμά τους. Αν και το ποσοστό παραμένει ίδιο σε σχέση με το 2021, ο αριθμός των χωρών όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται “πολύ σοβαρή”, 28, αποτελεί ρεκόρ, ενώ μόνο σε 8 χώρες η κατάσταση θεωρείται “καλή”, έναντι 12 την προηγούμενη χρονιά.

Οι RSF παρατηρούν “πόλωση σε δύο επίπεδα”, μεταξύ των χωρών αλλά και στο εσωτερικό αυτών, η οποία τροφοδοτείται από “την αύξηση της ισχύος των κυκλωμάτων παραπληροφόρησης” στις δημοκρατικές κοινωνίες και “τον έλεγχο των μέσων” στα αυταρχικά καθεστώτα.

“Η δημιουργία ενός ενημερωτικού οπλοστασίου σε κάποιες αυταρχικές χώρες στερεί από τους πολίτες το δικαίωμά τους στην πληροφόρηση αλλά συμβάλλει και στην όξυνση των διεθνών εντάσεων οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε χειρότερους πολέμους”, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας της ΜΚΟ Κριστόφ Ντελουάρ.

Σύμφωνα με τους RSF, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της πόλωσης αυτής, καθώς “ένας πόλεμος προπαγάνδας είχε προηγηθεί την αποστολή των στρατευμάτων της Μόσχας στο ουκρανικό έδαφος”.

Η Ρωσία βρίσκεται στην 155η θέση της κατάταξης των RSF.

Αντίστοιχα η Κίνα (175η στην κατάταξη) “χρησιμοποιεί το νομοθετικό της οπλοστάσιο για να περιορίσει τους πολίτες της και να τους αποκόψει από τον υπόλοιπο κόσμο, κυρίως στο Χονγκ Κονγκ”, το οποίο έπεσε στην 148η θέση από την 80η που ήταν πέρυσι.

“Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση (στην κατάταξη) φέτος, όμως δικαιολογείται λόγω των συνεχών επιθέσεων στην ελευθερία του Τύπου και της κατάλυσης σιγά σιγά του κράτους δικαίου στο Χονγκ Κονγκ”, σχολίασε ο Σεντρίκ Αλβιανί επικεφαλής των RSF για την ανατολική Ασία.

Η νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια, που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2020 έπειτα από ένα κύμα διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, “χρησιμοποιήθηκε μαζικά κατά των δημοσιογράφων, κατά της δημοσιογραφίας και κατά της ελευθερίας του Τύπου στο Χονγκ Κονγκ”, πρόσθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος στο κλείσιμο μέσων ενημέρωσης και τη φυλάκιση υπέρμαχων της ελευθερίας του Τύπου.

Fox News

Στις δημοκρατικές χώρες “η μετατροπή των μέσων ενημέρωσης σε Fox News αποτελεί έναν θανάσιμο κίνδυνο διότι υπονομεύει τις βάσεις μιας αρμονικής κοινωνίας και του ανεκτικού δημόσιου διαλόγου”, πρόσθεσε ο Ντελουάρ.

Οι δημοκρατικές κοινωνίες διχάζονται εξαιτίας της αύξησης των μέσων ενημέρωσης “στο μοντέλο του Fox News”, το τηλεοπτικό δίκτυο που προτιμούν οι συντηρητικοί Αμερικάνοι, και “της έκτασης των δικτύων παραπληροφόρησης, τα οποία ενισχύονται από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”, σημείωσε ο ίδιος.

Αυτή η εσωτερική πόλωση όξυνε τις κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις στις ΗΠΑ (42η στην κατάταξη), επεσήμαναν οι RSF.

Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης της ΜΚΟ βρίσκεται πάντα η Κίνα και ακολουθούν η Μιανμάρ, το Τουρκμενιστάν, το Ιράν, η Ερυθραία με τη Βόρεια Κορέα τελευταία.

Πρώτη στην κατάταξη εξακολουθεί να είναι για έκτη συνεχή χρονιά η Νορβηγία, ενώ ακολουθούν η Δανία και η Σουηδία. Οι RSF εξέφρασαν εξάλλου την ελπίδα τους για τη βελτίωση των συνθηκών για τα μέσα ενημέρωσης μετά την αλλαγή κυβερνήσης στη Μολδαβία (40η) και τη Βουλγαρία (91η)»

ΣΥΡΙΖΑ: «Το ΑΠΕ επιβεβαιώνει ότι αξίζουμε την κατρακύλα»

«Το ΑΠΕ επιβεβαιώνει ότι αξίζουμε την κατρακύλα στην τελευταία θέση της Ελευθερίας του Τύπου σε ολόκληρη την Ευρώπη», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: «η Ελλάδα κατρακύλησε 38 θέσεις στην ελευθερία του Τύπου, στη θέση 108, σύμφωνα με την έρευνα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, βρίσκεται στην τελευταία θέση σε ολόκληρη την ΕΕ και πλέον κάτω από πολλές υποανάπτυκτες χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα».

«Η κυβέρνηση έχει μετατρέψει σε ντροπή της Ευρώπης την Ελλάδα», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «το ΑΠΕ ωστόσο φρόντισε να λογοκρίνει την είδηση, απαλείφοντας κάθε αναφορά στην Ελλάδα στο σχετικό τηλεγράφημα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μετατρέψει σε ντροπή της Ευρώπης τη χώρα μας με τη φίμωση κάθε δημοσιογραφικής φωνής» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

newsbreak.gr

The post Διεθνής διασυρμός για την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα – Ντροπή για το άρθρο του ΑΠΕ-ΜΠΕ appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα