Δικηγόρος των Χανίων έτρεξε στην Αθήνα και βγήκε 12ος καλύτερος Έλληνας Μαραθωνοδρόμος! | Photos

Μία φοβερή διάκριση κατέκτησε γνωστός δικηγόρος των Χανίων ο οποίος έτρεξε στον Μαραθώνιο της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, και κατάφερε να μπει στους 12 καλύτερους Έλληνες μαραθωνοδρόμους!

Η ιστορία του Σταύρου Ζαγκανά έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν αναλογιστεί κανείς ότι ξεκίνησε το τρέξιμο πριν από σχεδόν 4 χρόνια με αφορμή την απόφασή του να κόψει το τσιγάρο!

Από τότε το τρέξιμο έγινε τρόπος ζωής και οι διακρίσεις έρχονταν η μία μετά την άλλη. Εξάλλου λίγο πριν

τον Μαραθώνιο της Αθήνας, είχε προηγηθεί ο Μαραθώνιος της Φρανκφούρτης στη Γερμανία με μία ακόμα καλύτερη επίδοση. Ωστόσο με τον Μαραθώνιο της Αθήνας «κλείδωσε» στους 12 καλύτερους Έλληνες και στην 1η θέση μεταξύ των Κρητών.

Το zarpanews.gr μίλησε με τον κ. Ζαγκανά ο οποίος μας εξήγησε πώς ξεκίνησαν όλα:

Πότε και με ποια αφορμή ξεκινήσατε το τρέξιμο; Τον Μάρτιο του 2014 αποφάσισα να «κόψω» το τσιγάρο και να αρχίσω να τρέχω χαλαρά στο γήπεδο προκειμένου τουλάχιστον να μην βάλω και άλλο βάρος. Εκεί γνώρισα άτομα κάθε κοινωνικής διαστρωμάτωσης που έτρεχαν στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας και σκέφτηκα γιατί να μην δοκιμάσω και εγώ. Έτσι βρέθηκα χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία να τρέχω τον Νοέμβριο του 2014 στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας και όχι μόνο να τερματίζω αλλά και να πετυχαίνω μια πολύ καλή επίδοση (3:41΄19΄΄), ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς τις δυσκολίες της κλασσικής διαδρομής, τη μηδαμινή σχεδόν προετοιμασία και τα παραπανίσια κιλά μου.

Είχατε άλλου είδους δραστηριότητα πιο πριν; Μέχρι το τέλος της εφηβικής μου ηλικίας (1998) ασχολιόμουν ερασιτεχνικά και σε τοπικό επίπεδο Νομού Λακωνίας (κατάγομαι από τη Σπάρτη) με το μπάσκετ, κάτι το οποίο συνέχισα αργότερα (2009) στο πλαίσιο του Εργασιακού Πρωταθλήματος Μπάσκετ στα Χανιά. Αυτή η αθλητική μου δραστηριότητά διεκόπη απότομα περί το τέλος του 2012, λόγω της ολικής ρήξης εμπρόσθιου χιαστού συνδέσμου αριστερού γονάτου που υπέστην και της απόφασής μου να μην προχωρήσω σε χειρουργική αποκατάσταση.

Τι σας δυσκόλεψε περισσότερο; Στην αρχή με δυσκόλεψε και με φόβιζε η περαιτέρω επίπτωση που θα μπορούσε να έχει το τρέξιμο στο μόνιμο ως άνω πρόβλημα-έλλειψη που έχω στο αριστερό μου γόνατο, καθώς οι ιατρικές συστάσεις έκαναν λόγο για διακοπή συμμετοχής σε ομαδικά αθλήματα (κάτι το οποίο έγινε) και για άθληση με ήπιο μόνο τρέξιμο. Όμως με πολύ προσοχή καθώς και την σωστή καθοδήγηση και υποστήριξη από τους ειδικούς γιατρούς και φυσιοθεραπευτές όλα είναι δυνατά. Στα όποια δε προβλήματα μικροτραυματισμών ελάμβαναν χώρα ευτυχώς είχα την υποστήριξη του φυσιοθεραπευτή μου Σταύρου Ρουμελιωτάκη.

Πόσο εύκολο ήταν να βρείτε χρόνο με δεδομένο ότι κάνετε μία αρκετά απαιτητική – και σε χρόνο – δουλειά; Είναι αλήθεια ότι τόσο η απαιτητική δουλειά μου ως δικηγόρου όσο και η εργασιομανία που με διακατέχει ήταν αυτό που με δυσκόλεψε όταν το έτος 2016 αποφάσισα να δω πιο σοβαρά το τρέξιμο με πολύωρες και απαιτητικές προπονήσεις. Εφόσον όμως υπάρχει θέληση πάντα βρίσκεις χρόνο για κάτι που αγαπάς. Γι’ αυτό και εγώ βρίσκω χρόνο κυρίως αργά το βράδυ μετά το πέρας των υποχρεώσεών μου στο δικηγορικό γραφείο, χωρίς να με πτοεί το σκοτάδι του γηπέδου στα Χανιά.

Ξεκινήσατε μόνος, με φίλους ή με κάποιον γυμναστή; Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα το τρέξιμο μόνος και στην πορεία γνώρισα πολλά άτομα (κυρίως μέλη του Σ.Δ.Υ.Χ.) που ασχολιόντουσαν με το τρέξιμο και ανταλλάζαμε απόψεις, προπονητικά πλάνα και θέταμε αγωνιστικούς στόχους. Όμως η αποτυχία μου να εκπληρώσω τους αγωνιστικούς μου στόχους τόσο τον Νοέμβριο του 2016 στο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών όσο και τον Απρίλιο του 2017 στον 2ο Μαραθώνιο Κρήτης στα Χανιά, με οδήγησε στα χέρια του ηρακλειώτη προπονητή μου και αθλητή Σταμάτη Παπαδάκη, με την καθοδήγηση του οποίου μπόρεσα να πάρω ότι καλύτερο από τον εαυτό μου σε όλους τους αγώνες που συμμετείχα από τον Μάιο του 2017 (που με ανέλαβε) και μέχρι σήμερα. Σημειώνω δε ότι παρότι πετυχαίνω πλέον αθλητικούς χρόνους, δεν είμαι μέλος κάποιου αθλητικού συλλόγου μέχρι σήμερα. Ήδη όμως μου έχουν γίνει νύξεις από διάφορα αθλητικά σωματεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου προκειμένου να με εντάξουν στο δυναμικό τους.

Πότε και ποιος σας παρότρυνε να πάρετε μέρος σε αγώνες δρόμου; Η παρότρυνση ήταν κυρίως εσωτερική υπόθεση, διότι ως χαρακτήρας έχω την ανάγκη να θέτω στόχους και να προσπαθώ να τους εκπληρώσω. Το δε μικρό ταλέντο που διαφάνηκε να έχω ήδη από την πρώτη συμμετοχή μου σε Μαραθώνιο δεν μου άφησε περιθώρια να μην συμμετάσχω και σε άλλους αγώνες. Οι αγώνες αποτελούν στην ουσία τις εξετάσεις που δίνουν οι δρομείς και ταυτόχρονα το κίνητρο να συνεχίσουν να τρέχουν (πλέον του κινήτρου της βελτίωσης της φυσικής κατάστασης). Σημειώνω δε ότι η αφορμή για την συμμετοχή μου στον πρώτο αγώνα δρόμου περί το έτος 2013 ήταν η συμμετοχή στον Βενιζέλειο Ημιμαραθώνιο της πρώην συζύγου μου και νυν συνεταίρου μου στο δικηγορικό γραφείο Μαρίας Παπαδάκη.

Σε ποιες άλλες διοργανώσεις έχετε συμμετάσχει και τι διακρίσεις έχετε πάρει;
Πέραν του Μαραθωνίου, έχω συμμετάσχει και σε πολλούς αγώνες μικρότερων αποστάσεων (Ημιμαραθωνίους, Αγώνες 10 χλμ και 5 χλμ., Ορεινούς αγώνες, κλπ.) που διοργανώνονται τόσο σε τοπικό όσο και πανελλαδικό επίπεδο, έχοντας φέτος κατακτήσει σε όλους σχεδόν μία από τις τρεις πρώτες θέσεις των νικητών.

Η σημαντικότερη όμως διάκριση είναι η επίτευξη μιας πολύ καλής επίδοσης (2:38΄51΄΄) πριν από δύο εβδομάδες (29-10-2017) στον Μαραθώνιο Φρανκφούρτης στη Γερμανία που με φέρνει στην 12η θέση των Ελλήνων Μαραθωνοδρόμων για το έτος 2017, όπως και επίσης η πολύ καλή επίδοση (2:41΄35΄΄) που πέτυχα (παρότι κουρασμένος) την περασμένη Κυριακή (12-11-2017) στην Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών, τερματίζοντας στην 24η θέση της γενικής κατάταξης, στην 12η θέση μεταξύ των Ελλήνων και στην 1η θέση μεταξύ των Κρητών.

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θέλει να σηκωθεί από την καρέκλα και το αναβάλλει πιστεύοντας ότι δεν θα τα καταφέρει; Καταρχάς δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος που δεν μπορεί να τρέξει, διότι το τρέξιμο είναι στοιχείο της φύσης μας. Απλά χρειάζεται η αρχή να γίνεται προσεκτικά, ειδικά από αυτούς που δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με τον αθλητισμό ή έχουν κάποια προβλήματα υγείας ή κάποια παραπανίσια κιλά. Πάντα δε είναι απαραίτητη η συνδρομή των ειδικών (γυμναστών, γιατρών και φυσιοθεραπευτών), ώστε να αποφεύγονται τραυματισμοί ή να αντιμετωπίζονται επιτυχημένα όταν αυτοί λάβουν χώρα.

Θέτω δε υπόψη σας ότι το τρέξιμο μόνο οφέλη μπορεί να έχει για την σωματική και ψυχική μας υγεία, όπως βελτίωση της φυσική μας κατάστασης και της υγείας, καθοριστική συμβολή στην απώλεια περιττού βάρους, ψυχική αποφόρτιση από τα προβλήματα της καθημερινότητας, αναζήτηση των ορίων μας αλλά και υπερπήδηση αυτών (ειδικά στο Μαραθώνιο), κλπ.

Εξάλλου οποιοσδήποτε θα έχει διαπιστώσει ότι καθημερινά στο γήπεδο Χανίων, στο πάρκο των Αγίων Αποστόλων, στους δρόμους της πόλης, κλπ. τρέχουν άνθρωποι κάθε ηλικίας και κάθε κοινωνικής τάξης, στοιχείο που αποδεικνύει πως το τρέξιμο είναι εφικτό για όλους.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα