Δημήτρης Αλεξάκης για τη συνεργασία με Μασούτη – Τι φέρνει η νέα εποχή για τα ΣΥΝ.ΚΑ και τους Χανιώτες | Video

Στο στούντιο του Zarpa Radio 89,6 βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο αντιπρόεδρος του Προμηθευτικού και Καταναλωτικού Συνεταιρισμού ΣΥΝ.ΚΑ Δημήτρης Αλεξάκης και σε μια εκτενή συνέντευξη στον Δημήτρη Παππά μίλησε αναλυτικά για τις προοπτικές που ανοίγει για τον συνεταιρισμό η συνεργασία με τον Μασούτη που εγκρίθηκε την Κυριακή, δείτε ΕΔΩ.

Ο κ. Αλεξάκης εξήγησε ότι στον κλάδο των σουπερμάρκετ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συγκέντρωση:

“Αναλύσαμε τα δεδομένα της αγοράς λιανικών πωλήσεων στη χώρα. Είναι γύρω στα

11 δισ. και τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση. Ο πρώτος παίκτης της αγοράς έχει μερίδιο περίπου 35%. Οι τρεις πρώτοι μαζί, 70%. Οι τέσσερις πρώτοι 80%. Εμείς είχαμε έναν κύκλο εργασιών 230 εκατομμύρια, αλλά στο σύνολο της αγοράς σε εθνικό επίπεδο, το μερίδιό μας είναι γύρω στο 2%. Άρα είμαστε για τον κλάδο μας μικροί. Με τη συμφωνία με τον Μασούτη πάμε περίπου στο 11% συνολικά”.

Η νέα εταιρία, με την επωνυμία “ΣΥΝΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε” θα δημιουργηθεί μόλις έρθει η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και ο κ. Αλεξάκης εξήγησε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα:

“Οι όροι που θέσαμε είναι οι εξής: Την επόμενη μέρα από τη δημιουργία της θυγατρικής θα γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με ένα τίμημα που θα είναι υπερπολλαπλάσιο της λογιστικής αξίας και του μετοχικού κεφαλαίου της νέας ΑΕ. Δεν μπορούμε να πούμε το ποσόν τώρα λόγω εμπορικού απορρήτου αλλά είναι εντυπωσιακό. Τα χρήματα αυτά που θα βάλει ο Μασούτης θα παραμείνουν μέσα στην εταιρία, αυξάνοντας την αποτίμησή της. Όσο για τους φόβους ότι θα μπορεί να χαθεί ο έλεγχος της εταιρίας, επαναλαμβάνω πως για να γίνει νέα ΑΜΚ θα πρέπει να υπάρχει ομοφωνία από τα δύο μέρη, εμάς και τον Μασούτη. Και θα πρέπει ο συνεταιρισμός να συμφωνήσει. Αλλά λέω από τώρα ότι αυτό απλά δεν πρόκειται να γίνει.”

Ο αντιπρόεδρος του ΣΥΝΚΑ τόνισε ότι από τη συμφωνία θα προκύψει όφελος για όλους τους εμπλεκόμενους:


“Στην περίπτωσή μας υπάρχουν μεγάλες συνέργειες και για τα δύο μέρη. Για παράδειηγμα, στη διαπραγματευτική δύναμη απέναντι στους προμηθευτές, κυρίως τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες. Με τους τοπικούς προμηθευτές όμως η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει. Η εταιρία θα έχει υπερεπάρκεια κεφαλαίων και θα μπορούν να φτιαχτούν νέα καταστήματα και να ανακαινιστούν υπάρχοντα. Οι συνθήκες θα γίνουν καλύτερες. Αλλά το βασικότερο είναι ότι θα μπορούμε να αγοράζουμε φθηνότερα και θα πουλάμε φθηνότερα. Και για μας το όφελος θα προέλθει από τους αυξημένους όγκους των πωλήσεων.

Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε για τον καταναλωτή. Η φιλοσοφία μας με τα τοπικά προϊόντα, η στήριξη των παραγωγών, την πιστεύουμε ως όραμα αλλά το κάνουμε γιατί αυτό θέλει και ο καταναλωτής. Αυτός αποφασίζει με τις επιλογές του τί θα αγοράσει και φέρνει μια υπεραξία σε μας που γνωρίζουμε την τοπική αγορά και μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα από οποιαδήποτε πολυεθνική αλυσίδα.”

Επίσης ο κ. Αλεξάκης ξεκαθάρισε ότι τα ΣΥΝ.ΚΑ δεν πρόκειται να κλείσουν καταστήματα, το αντίθετο μάλιστα. Υποσχέθηκε ακόμα, ότι δεν θα αλλάξει και η αντιμετώπιση της εταιρίας προς τους εργαζόμενους:

“Κανένα μαγαζί δεν θα κλείσει. Άλλες αλυσίδες μπορεί στα 100 καταστήματα να έχουνε 95 κερδοφόρα και 5 ζημιογόνα. Επειδή όμως θέλουν τζίρο, τα κρατάνε. Εμάς όλα τα καταστήματα είναι “πράσινα”, κερδοφόρα δηλαδή. Μπορεί να είναι χαμηλή, αλλά είναι κερδοφορία. Επίσης ετοιμάζεται νέο κατάστημα στα Λιβάδια, το οποίο θα γίνει Cash and Carry, σε κτίριο 1.600 τ.μ. με στόχο να εξυπηρετήσουμε τη μικρή εστίαση, τα εστιατόρια, αυτό που λέμε HORECA.

Για τους εργαζόμενους δεν θα αλλάξει τίποτα. Θα παραμείνουν ως έχουν, με καλές συνθήκες, καλές αμοιβές για τον κλάδο και ανθρώπινες εργασιακές σχέσεις. Όλοι ξέρουν ότι δεν πάμε με το γράμμα του νόμου, είμαστε μια οικογένεια. Εμείς έχουμε το μάνατζμεντ στην εταιρία, οι αποφάσεις αυτές είναι δικές μας. Με τον ίδιο τρόπο που προσλαμβάναμε ως τώρα, θα πάμε και στη συνέχεια”.

Ο Δημήτρης Αλεξάκης δήλωσε ακόμα, πως οι μέτοχοι του συνεταιρισμού θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μέρισμα και πως στόχος είναι αυτό να αυξηθεί:

“Το μετοχικό κεφάλαιο που έχει εισφερθεί στον συνεταιρισμό είναι περίπου 500.000 ευρώ. Το έχουμε γυρίσει πίσω 20 φορές και παραπάνω, κοντά στα 11 εκατομμύρια. Η αξία της μερίδας έχει τετραπλασιαστεί και θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη. Στόχος είναι το μέρισμα κάθε χρόνο να γίνεται υψηλότερο. Και το Πάσχα φυσικά θα δώσουμε και τα επόμενα χρόνια αυτό θα συνεχιστεί”.

Η κουβέντα περιστράφηκε επίσης γύρω από τον κορονοϊό και τον τουρισμό και συγκεκριμένα πώς επηρέασε η πανδημία τα ΣΥΝ.ΚΑ:

“Πανελλαδικά τα σουπερμάρκετ ανέβασαν τις πωλήσεις στα χρόνια του κορονοϊού. Ανέβηκε η κατανάλωση στα τρόφιμα και σε κάθε είδους καθαριστικά και απολυμαντικά. Όσον αφορά εμάς, είναι γεγονός ότι στα lockdown είχαμε αυξημένες πωλήσεις. Όμως, για μας ένα μεγάλο κομμάτι των πωλήσεών μας έχει να κάνει με τον τουρισμό. Και έτσι πήραμε κάποια έσοδα το 2020 λόγω κορονοϊού, τα οποία όμως χάσαμε λόγω μειωμένου τουρισμού. Το 2021 πήγε καλύτερα ο τουρισμός και αυτό το κομμάτι το καλύψαμε. Μάλιστα, ήμασταν από τις ελάχιστες αλυσίδες που είχαμε αυξημένο κύκλο εργασιών το 2021 σε σχέση με το 2020 στη χώρα“, ανέφερε ο κ. Αλεξάκης, ενώ επισήμανε ότι μεγάλο πρόβλημα σήμερα είναι οι ανατιμήσεις που παρατηρούνται σε σειρά προϊόντων, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση μη βιώσιμη:

“Υπάρχει ένα σημαντικό θέμα με τις ανατιμήσεις, οι οποίες ξεκινάνε από την ενέργεια – πετρέλαιο, φυσικό αέριο – που σημαίνει ότι το κόστος ενέργειας έχει εκτοξευτεί. Σε μας έχει τριπλασιαστεί και περισσότερο ακόμα. Ένα κοντέινερ από την Ασία έχει πενταπλάσια μεταφορικά σήμερα. Τα υλικά συσκευασίας ακριβαίνουν, καθώς είναι πλαστικά, τα τρόφιμα έχουν ανεβεί.  Δεν είναι βιώσιμη αυτή η κατάσταση, είναι υπερβολική η άνοδος των τιμών και νομίζω ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού.

zarpanews.gr

The post Δημήτρης Αλεξάκης για τη συνεργασία με Μασούτη – Τι φέρνει η νέα εποχή για τα ΣΥΝ.ΚΑ και τους Χανιώτες | Video| Video appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δημήτρης Αλεξάκης, Μασούτη –, ΣΥΝ ΚΑ, Χανιώτες | Video,dimitris alexakis, masouti –, syn ka, chaniotes | Video