Δήμος Χανίων: Γιατί έχουν κάνει τα εύκολα δύσκολα με τους πολιτικούς γάμους; Το καλοκαίρι ξεκινά, το αλαλούμ συνεχίζεται

Ένα ζήτημα εξαιρετικά απλό, που ούτε προκαλεί κοινωνική διαμάχη ούτε έχει πολιτική ουσία, έχει μετατραπεί σε γρίφο που αδυνατεί να λύσει η Δημοτική Αρχή των Χανίων. Ο λόγος για την τέλεση πολιτικών γάμων που χθες απασχόλησε ξανά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με την εισήγηση για το ύψος των επιβαλλόμενων τελών να καταψηφίζεται από το Σώμα με πολλές διαρροές από την παράταξη Βάμβουκα.

Το θέμα μπήκε προς συζήτηση για δεύτερη φορά μετά από αντιδράσεις που είχαν προκαλέσει οι τιμές που είχαν προταθεί στις 25 Απριλίου, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να εισηγείται χαμηλότερα τέλη. Συγκεκριμένα,

η εισήγηση του κ. Κονταξάκη, πρότεινε επιβολή τέλους 100 ευρώ για γάμους εντός Δημαρχείου (Κυδωνίας) ή αύλειου χώρου, οι οποίοι θα τελούνται Δευτέρα απόγευμα ή Σαββατοκύριακο και τέλους 200 ευρώ για γάμους σε σημεία εκτός Δημαρχείου, Σάββατο και Κυριακή, 6-8 το απόγευμα.

Η εισήγηση δεν υπερψηφίστηκε ενώ απαιτούσε απλή πλειοψηφία και παρότι στηρίχτηκε από μέρος της αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα, υπό αναθεώρηση είναι και τα σημεία του Δήμου Χανίων όπου θα μπορούν να τελούνται πολιτικοί γάμοι. Θυμίζουμε ότι ο Δήμαρχος ανέβασε στην «Διαύγεια» σχετική απόφαση, η οποία όμως, όπως μαθαίνουμε είναι υπό αναθεώρηση. Στα σημεία περιλαμβάνονταν χώροι όπως οι Τάφοι των Βενιζέλων και οι Άγιοι Απόστολοι, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις σε μερίδα συμβούλων που ζήτησαν διαβεβαιώσεις για το ότι οι πολιτικοί γάμοι δεν θα γίνονται κοντά σε ιερούς ναούς! Μάλιστα ακούστηκε το ακραίο σχόλιο από δημοτικό σύμβουλο, ο οποίος ειρωνικά παρότρυνε τον αντιδήμαρχο, μετά από τους ναούς να δώσει και τον… μιναρέ για γάμους.

Ένα άλλο θέμα που σχολιάστηκε αρνητικά ήταν η παντελής απουσία του ενετικού λιμανιού από τους επιλεγμένους χώρους, για την οποία ο Δήμαρχος, όταν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις, απάντησε πως εκκρεμούν οι εγκρίσεις της αρχαιολογίας. Πάντως, εγκρίσεις δεν χρειάζονται ούτε για την παραχώρηση του ΚΑΜ ούτε του νέου κτηρίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Παράλληλα, είναι κοινό μυστικό πως υπήρχε έντονη απροθυμία από συγκεκριμένο αντιδήμαρχο για το θέμα αλλά και ανησυχία από υπηρεσιακούς για το κατά πόσο θα είναι δυνατό ένα τόσο μεγάλο «άνοιγμα».

Ωστόσο, όλα θα μπορούσαν να έχουν ξεπεραστεί εάν για το θέμα είχε γίνει μια πολιτική εισήγηση για την στρατηγική του Δήμου Χανίων στον τομέα του γαμήλιου τουρισμού και τους σκοπούς που υπηρετεί αυτό το άνοιγμα, αν ποτέ γίνει τελικά.

Μέχρι στιγμής, στον γαμήλιο τουρισμό δεν έχουμε δει απολύτως τίποτα πέρα από αποσπασματικές ενέργειες που δεν θα μπορούσαν εξ ορισμού να έχουν αποτέλεσμα όταν μια περιοχή επιδιώκει -υποτίθεται- να καθιερωθεί ως προορισμός. Την ίδια ώρα η απόφαση του Δημάρχου για τον καθορισμό χώρων και ο τρόπος που χειρίζεται το θέμα η δημοτική Αρχή, έβαλε «απέναντι» όχι μόνο την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου αλλά και τους επιχειρηματίες του γαμήλιου τουρισμού που ζητούν εδώ και χρόνια την προώθησή του! Παράλληλα έχει δημιουργήσει μια πλήρη σύγχυση και στα ζευγάρια των δημοτών των Χανίων που θέλουν να προγραμματίσουν τον γάμο τους για την καλοκαιρινή περίοδο και φυσικά στρέφονται σε γειτονικούς Δήμους που και δεν υστερούν σε τίποτα και υπερτερούν σε οργάνωση.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα