Δύο υπέροχα δημιουργήματα της φύσης στην Κρήτη: Εντυπωσιακά καταπράσινα τοπία, απόκρημνες πλαγιές και πολλά είδη πτηνών και ζώων

Το συναντάµε στον δρόµο που οδηγεί στους Αποστόλους και στην Αγία Φωτεινή, στην επαρχία Αµαρίου του νοµού Ρεθύµνου, περίπου 25 χιλιόμετρα νότια του Ρεθύµνου. Το φράγµα ποταµών ή φράγµα Πρασσών όπως επίσης λέγεται, είναι χωµάτινο, ύψους 60 και πλάτους 200 µέτρων και αποτελεί ένα έργο που κατασκευάστηκε το 2009.

Η λίµνη βρίσκεται µέσα στην καταπράσινη κοιλάδα του Αµαρίου και αποτελεί έναν σπουδαίο υδροβιότοπο για τη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου, µε πολλά είδη πτηνών και ζώων να έχουν εµφανιστεί στην περιοχή. Το φράγµα συγκεντρώνει τα νερά από το Φαράγγι της Πατσού, την µικρή κοιλάδα

της Παντάνασσας, καθώς και το ρέµα της Σταυροµάνας που έρχεται από την περιοχή της Αγίας Φωτεινής. Πάνω από τον ταµιευτήρα υπάρχουν τα ερείπια του Οθωµανικού Κούλε των Ποταµών.

Το Φράγµα Ποταµών γίνεται ολοένα και περισσότερο γνωστό στους επισκέπτες της περιοχής, οι οποίοι έρχονται για να θαυµάσουν το καταπράσινο τοπίο.

Οθωµανικό Κούλε

Χτίστηκε τον 19ο αιώνα από τους Οθωµανούς, µε στόχο να βοηθήσει στη διατήρηση του ελέγχου της ενδοχώρας της Κρήτης. Ο συγκεκριµένος βρίσκεται ακριβώς πάνω από το Φράγµα Ποταµών, σε λόφο, στη δυτική πλευρά του ταµιευτήρα. Η περιοχή αυτή, βόρεια του Πατσού, στην κοιλάδα του Αµαρίου, αποτελούσε σηµαντικό πέρασµα για την ενδοχώρα του νοµού Ρεθύµνης. Λίγο πιο πάνω ζούσαν οι πιο αιµοβόροι Οθωµανοί, οι Αµπαδιώτες. Την µεγάλη αυτή δίοδο, που µε µικρά παρακλάδια της οδηγούσε στη Μεσαρά, οι Τούρκοι είχαν οχυρώσει καλά. Στην κοιλάδα των Ποταµών υπήρχαν οι Κουλέδες των Πρασών, των Ποταµών και της Πατσού. Το οχυρό είναι ορθογώνιο, ενώ οι εξωτερικοί του τοίχοι σώζονται µερικώς, αλλά το εσωτερικό είναι γκρεµισµένο.

Το φαράγγι Πατσού, Αγίου Αντωνίου

Βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα βόρεια από τον οικισµό Πατσός του ∆ήµου Αµαρίου και αποτελεί ένα από τα πιο όµορφα φαράγγια του Ρεθύµνου. Είναι γνωστό ως Φαράγγι της Πατσού, ενώ το πλήρες όνοµά του είναι Φαράγγι του Αγίου Αντωνίου της Πατσού. Η διάβασή του είναι εύκολη έως ένα σηµείο (για περίπου 4 χιλιόμετρα) και µετά χρειάζεται εξοπλισµό.

Χαρακτηριστικά γνωρίσµατά του είναι η πυκνή βλάστηση, οι απόκρηµνες πλαγιές του, αλλά και το ποτάµι που δεν στερεύει ποτέ και καταλήγει στο Φράγµα των Ποταµών. Εντός του υπάρχουν γιγάντια πλατάνια, καθώς και διάφορα άλλα φυτά που δηµιουργούν ένα ιδιαίτερο µικροκλίµα. Εδώ, µέσα σε ένα σπήλαιο, βρίσκεται το µικρό εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου, το οποίο αποτελεί και πόλο έλξης τουριστών, αλλά και περιπατητών που θέλουν να το εξερευνήσουν. Το σηµείο αυτό κατά την αρχαιότητα ήταν τόπος λατρείας του Κραναίου Ερµή όπως αναφέρει η επιγραφή «Ερµή Κραναίω, ∆ώρος Στεφάνω ευχήν». Μάλιστα, η περιοχή είχε ανασκαφεί και σχετικά ευρήµατα βρίσκονται σήµερα στο Μουσείο της Οξφόρδης.

φωτο:Αμαλία Κωβαίου

travel.gr 

The post Δύο υπέροχα δημιουργήματα της φύσης στην Κρήτη: Εντυπωσιακά καταπράσινα τοπία, απόκρημνες πλαγιές και πολλά είδη πτηνών και ζώων appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δύο, Κρήτη, Εντυπωσιακά,dyo, kriti, entyposiaka