ΕΕ: Η χειρότερη χώρα για τις γυναίκες είναι η Ελλάδα

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στον ευρωπαϊκό Δείκτη Ισότητας των Φύλων, παρουσιάζοντας σημαντική υστέρηση σε όλους τους τομείς σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η χώρα μας, που βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των «28», κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 50 βαθμούς με άριστα το 100, σε αντίθεση με τη Σουηδία που κατέκτησε την κορυφή συγκεντρώνοντας συνολική βαθμολογία 82,6 βαθμούς. Ο μέσος όρος του δείκτη στην ΕΕ των «28» διαμορφώθηκε φέτος σε 66,2 βαθμούς.

Η δύσκολη πραγματικότητα

που καλούνται να βιώσουν καθημερινά οι Ελληνίδες σε θέματα ισότητας, αντανακλάται στα χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνει η χώρα στους έξι επί μέρους τομείς που υπολογίζονται από το EIGE:

1. Εργασία: Η Ελλάδα συγκέντρωσε 64,2 βαθμούς ( έναντι 71,5 του ευρωπαϊκού μέσου όρου), αναφορικά με το κατά πόσο γυναίκες και άνδρες μπορούν να ωφεληθούν από την ισότιμη πρόσβαση αλλά και καλές συνθήκες στην αγορά εργασίας.

2. Χρήματα: Στο δείκτη που υπολογίζει τις διαφορές στη συνολική οικονομική κατάσταση ανδρών – γυναικών και τις δυνατότηες πρόσβασης σε οικονομικούς πόρους, η Ελλάδα συγκέντρωσε 70,7 βαθμούς, έναντι 79,6 στο σύνολο της ΕΕ.

3. Γνώση: Στα κρίσιμα θέματα της συμμετοχής στην εκπαίδευση, της κατάρτισης και των ανισοτήτων στον τομέα αυτό, η Ελλάδα πιάνει οριακά τον μέσο όρο με 55,6 βαθμούς (63,4 για τους «28»).

4. Χρόνος: Στο δείκτη αυτό φανερώνεται με τον πιο γλαφυρό τρόπο η δύσκολη καθημερινότητα των Ελληνίδων. Το «σκορ» της Ελλάδας ήταν μόλις 44,7 βαθμοί (αντί 65,7 στην Ευρώπη) αναφορικά με την ισότητα στην κατανομή του χρόνου μεταξύ εργασίας, κοινωνικών δραστηριοτήτων και προσωπικής φροντίδας.

5. Εξουσία: Η χειρότερη ελληνική επίδοση αφορά στην ισότητα της κατάληξης θέσεων σε όλους τους τομείς εξουσίας, από την πολιτική και την οικονομία, μέχρι τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Μόλις 21,7 βαθμοί η βαθμολογία της Ελλάδας, έναντι 48,5 στην ΕΕ.

6. Υγεία: 83,1 βαθμοί για την Ελλάδα, έναντι 87,4 στο ευρωπαϊκό σύνολο, αναφορικά με την κατάσταση της υγείας, την συμπεριφορά σε θέματα υγείας, αλλά και την πρόσβαση σε σχετικές υπηρεσίες.

Οι συντάκτες της έρευνας τονίζουν ωστόσο ότι η ενσωμάτωση των πολιτικών ισότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο προχωρά με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς αφού βελτιώθηκε μόνο κατά 4 βαθμούς σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Φωτό: AP Photo/Sergei Chuzavkov

Keywords
Τυχαία Θέματα