Εκλογές 2023: Πώς η «τσέπη» βγάζει (και πάλι) κυβέρνηση

Φουντώνει όσο πλησιάζουν οι κάλπες της 21ης Μαϊου η συζήτηση αναφορικά με τους παράγοντες που αναμένεται να κρίνουν την τελική έκβαση της εκλογικής μάχης.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που εκφράζουν την εκτίμηση ότι η πρόσφατη τραγωδία των Τεμπών και η έκρηξη κοινωνικής οργής που ακολούθησε, άλλαξε σε μεγάλο βαθμό τους όρους του παιχνιδιού, αλλάζοντας και την ιεράρχηση των κριτηρίων μιας μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων.

Από την άλλη, αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως είναι δύσκολο να «παρακαμφθούν»

αναφορικά με το τελικό κριτήριο για την επιλογή ψήφου τα ζητήματα της οικονομίας, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας πλήττει με σφοδρότητα την πλειονότητα των νοικοκυριών τους τελευταίους μήνες.

Με αυτή την άποψη δείχνει να συμφωνεί και ο  διευθυντής ερευνών της εταιρείας δημοσκοπήσεων Palmos Analysis, Πασχάλης Τεκεμενίδης, ο οποίος μιλώντας στο tvxs αναλύει την κατάσταση που διαμορφώνεται στην πορεία προς τις κάλπες.

Χρησιμοποιεί δε το παράδειγμα ενός σημαντικού πολιτικού γεγονότος -και με ιδιαίτερα μαζικές κινητοποιήσεις σε κοινωνικό επίπεδο- από το πρόσφατο παρελθόν, εκείνο της Συμφωνίας των Πρεσπών και την μικρή επιρροή που αποδείχτηκε πως είχε στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του 2019.

Παράλληλα φέρνει στο φως και επιμέρους στοιχεία που προέκυψαν από την πρόσφατη μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε η Palmos Analysis για λογαριασμό του tvxs.

Με διαφορά πρώτη η «τσέπη» στα κριτήρια ψήφου

«Ο καθοριστικός παράγοντας φαίνεται πως παραμένει η “τσέπη”» σημειώνει αρχικά ο κ. Τεκεμενίδης και προσθέτει:

«Αυτό το διαπιστώσαμε και στην πρόσφατη έρευνα που διενεργήσαμε, καθώς τα δύο ζητήματα που άπτονται με τον συγκεκριμένο παράγοντα, δηλαδή τα οικονομικά του νοικοκυριού και η διαχείριση της ακρίβειας και του πληθωρισμού αθροίζουν το 40% στις απαντήσεις των ερωτώμενων για το κριτήριο ψήφου. Είναι μακράν στην πρώτη θέση, ενώ με μεγάλη διαφορά στην δεύτερη θέση βρίσκουμε τα θέματα διαφθοράς-διαπλοκής-υποκλοπών με μόλις 14%, ενώ η απόδοση ευθύνης για την τραγωδία των Τεμπών είναι μόλις στο 5%. Μιλάμε για το κύριο κριτήριο ψήφου, δεν υποστηρίζω πως δεν θα συνυπολογιστεί. Θα μετρήσει ως ένα βαθμό, δεν θα είναι όμως το κύριο κριτήριο».

Σημειώνει δε πως «προσωπικά είχα εκφράσει από την περίοδο του ξεσπάσματος της κοινωνικής οργής για τα Τέμπη, την εκτίμηση πως δεν πρέπει να βλέπουμε τα ζητήματα εν θερμώ, αλλά να τα αντιμετωπίζουμε στην σωστή τους διάσταση».

Τα Τέμπη, το Πάσχα και τα «πολυτελή» ζητήματα

«Ήταν προφανές πως οι εκλογές θα πήγαιναν πιο πίσω, καθώς ήταν σαφές πως η κυβέρνηση θα θελήσει να εκμεταλλευτεί τον χρόνο για να κατευναστεί η αγανάκτηση, κυρίως όμως για να αλλάξει ατζέντα. Θα ήταν καταστροφικό για την ίδια να πάνε οι πολίτες στις κάλπες με κυρίαρχο το ζήτημα των Τεμπών. Το έκανε λοιπόν, εκμεταλλευόμενη και το γεγονός πως μεσολαβεί ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, όπως το Πάσχα. Κάπως έτσι διαπιστώνουμε ότι πλέον στα κυρίαρχα ΜΜΕ το ζήτημα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος έχει υποχωρήσει έκτο ή έβδομο, ενώ πρώτο είναι η τιμή του αρνιού ή του κατσικιού και ο καιρός του Πάσχα» συνεχίζει ο κ. Τεκεμενίδης.

«Μπαίνοντας λοιπόν μετά το Πάσχα στην κύρια προεκλογική περίοδο, ιδιαίτερα εφόσον τα ΜΜΕ επιλέξουν να υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο το ζήτημα της τραγωδίας των Τεμπών, αυτό θα φύγει από το μυαλό των περισσότερων ανθρώπων. Κι αυτό γιατί -αν εξαιρέσει κανείς εκείνους που έχασαν δικούς του ανθρώπους- όλοι οι υπόλοιποι το βιώσαμε σαν κάτι πολύ αρνητικό που συνέβη αλλά όχι μέσα στο σπίτι μας» επισημαίνει και παράλληλα υπογραμμίζει

«Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθεί -όπως πάντα άλλωστε- το οικονομικό, δηλαδή η ακρίβεια, ο πληθωρισμός, η αγοραστική δύναμη -οι μισθοί δηλαδή-, οι ευκαιρίες εργασίας, τα κόκκινα δάνεια ή και τα επιτόκια. Με άλλα λόγια, ό,τι έχει να κάνει με το τι μπαίνει και τι βγαίνει από την τσέπη. Πάντοτε είναι αυτός ο καθοριστικός παράγοντας. Οι υπόλοιποι παράγοντες αναδεικνύονται και παίζουν σημαίνοντα ρόλο σε περιόδους που τα πράγματα πάνε καλά, όταν δηλαδή υπάρχουν δουλειές, υψηλά εισοδήματα και ευημερία. Σε τέτοιες περιόδους λοιπόν αναδεικνύονται τα λεγόμενα “πολυτελή ζητήματα” η κλιματική αλλαγή, τα ανθρώπινα δικαιώματα κλπ. Όταν όμως κάποιος έχει πρόβλημα επιβίωσης, όλα τα υπόλοιπα του φαίνονται πολυτέλεια».

«Επαναφέρει το επιχείρημα περί φορολογίας ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ»

Αναφερόμενος στην κατάσταση που διαμορφώνεται για τα κόμματα που διεκδικούν την πρωτιά στις εκλογές της 21ης Μαϊου ο κ. Τεκεμενίδης τονίζει: «Το βασικό διακύβευμα λοιπόν είναι η οικονομία και σε αυτό τον τομέα χρειάζεται να επενδύσει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εδώ εξακολουθεί να έχει πλεονέκτημα σημαντικό η ΝΔ. Να δώσει δηλαδή ένα μήνυμα που να είναι συγχρόνως πειστικό-ρεαλιστικό αλλά και ελπιδοφόρο».

Όπως προσθέτει μάλιστα ο ίδιος: «Δεν είναι τυχαίο πως στο επίκεντρο της προεκλογικής ατζέντας της κυβέρνησης βρίσκεται το επιχείρημα πως στην περίπτωση που κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ξαναεπιβάλει φόρους. Προσπαθεί δηλαδή να ανακαλέσει την τραυμαματική μνήμη του κόσμου από την μνημονιακή περίοδο 2015-2018. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει αυτό να καταπολεμήσει, πείθοντας τον κόσμο πως εκείνη η περίοδος είχε μια συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα και δεν πρόκειται να επαναληφθεί».

Οι κάλπες του 2019, η Συμφωνία των Πρεσπών και ο ΣΥΡΙΖΑ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα όσα απαντάει ο  διευθυντής ερευνών της εταιρείας δημοσκοπήσεων Palmos Analysis σε ερώτηση αναφορικά με την πραγματική επιρροή που είχε τελικά η Συμφωνία των Πρεσπών στην εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες του 2019.

Μάλιστα, ο κ. Τεκεμενίδης είναι σαφής επί του ζητήματος επισημαίνοντας:

«Εκτιμώ πως η συμφωνία των Πρεσπών δεν είχε επίπτωση στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019. Αν μπορούμε να το διαπιστώσουμε αν ρίξουμε μια απλή ματιά στην επίδοση που είχε για παράδειγμα στην Α’ Θεσσαλονίκης. Εκεί λοιπόν η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν στις 4 μονάδες ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο ήταν στις 8,5.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ στην Θεσσαλονίκη είχε πολύ μικρότερη πτώση απ’ ότι σε πανελλαδικό επίπεδο. Για να μιλήσουμε με ακόμη πιο συγκεκριμένα νούμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ά Θεσσαλονίκης έπεσε από το περίπου 36% που έλαβε τον Σεπτέμβριο του 2015 στο 31%, χάνοντας δηλαδή 5 μονάδες. Αντίστοιχη πτώση είχε και σε πανελλαδικό επίπεδο πέφτοντας από το 35,5% στο 31,5%, χάνοντας 4 μονάδες».

Διευκρινίζει δε πως -από την άλλη πλευρά- «δεν διαφάνηκαν κέρδη ούτε για τη ΝΔ από την τότε στάση της έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ειδικότερα, στις κάλπες του 2019 κέρδισε 12 μονάδες σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015, ανεβαίνοντας από το 28% στο 40%. Στην δε περιφέρεια της Ά Θεσσαλονίκης η άνοδος ανήλθε στις 10 μονάδες, από το 25% στο 35%. Δεν κέρδισε δηλαδή κάτι παραπάνω».

«Δεν είδαμε επίσης στις εκλογές του 2019 ούτε μεγάλες μετατοπίσεις προς τα ακροδεξιά με φόντο την Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς είχαμε απλά μεταφορά ψήφων από την Χρυσή Αυγή προς την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Κοιτώντας δηλαδή και πάλι την Α Θεσσαλονίκης θα δούμε πως η Χρυσή Αυγή από το 7,3% πήγε στο 4% και η Ελληνική Λύση πήρε 5,5%. Απορρόφησε δηλαδή ένα μεγάλο κομμάτι της κατάρρευσης της Χρυσής Αυγής, ενώ φαίνεται πως είχε και ο ίδιος ένα υπόβαθρο» προσθέτει ο κ. Τεκεμενίδης.

Καταλήγει δε σημειώνοντας πως «ακόμη και στις ευρωεκλογές του Μαϊου του 2019, που προηγήθηκαν των εθνικών εκλογών, η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις αντίστοιχες προηγούμενες του 2014 ήταν 4 μονάδες πανελλαδικά και τις μονάδες ειδικότερα στην Α Θεσσαλονίκης. Δεν υπήρχαν δηλαδή αξιοσημείωτες διαφορές, που να δείχνουν “τιμωρητική ψήφο” για τον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την Συμφωνία των Πρεσπών, ακόμη και σε συνθήκες πιο “χαλαρής ψήφου”».

Γράφει ο Αλέξανδρος Ζέρβας

The post Εκλογές 2023: Πώς η «τσέπη» βγάζει (και πάλι) κυβέρνηση appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
εκλογες, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, κυβερνηση, χρυση αυγη, βομβα mall, tvxs, επιρροή, φως, συγκεκριμένο, πασχα, μμε, καιρος, συριζα, μνήμη, θεσσαλονικη, λύση, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, απαντησεις πανελληνιων, θεματα πανελληνιων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, κοινωνικη συμφωνια, πασχα 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, εκλογες 2014, εκλογες 2015, κομματα, μνήμη, αυγη, δανεια, ηττα, μμε, οικονομια, περιοδος, φως, tvxs, ανθρωπινα δικαιωματα, ανοδος, απλα, ατζεντα, βγαινει, βρισκεται, γεγονος, δυναμη, δειχνει, δωσει, εκβαση, εκρηξη, εκτιμηση, επιρροή, ερευνα, ευημερια, ιδια, υπηρχαν, κυμα, κυρια, λύση, λογια, ματια, μηνες, μυαλο, παντα, πληθωρισμος, ρολο, σαφης, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, σπιτι, τεμπη, τιμη, φαινονται, φοντο, χρυση, δικαιωματα, δουλειες, ιδιαιτερα, κομματι, κυριακου, πεφτοντας, θεματα
Τυχαία Θέματα
Εκλογές 2023, Πώς,ekloges 2023, pos