Εκπαιδευτική επίσκεψη 3ου ΓΕΛ Χανίων στο ερευνητικό κέντρο CERN της Ελβετίας
Η επίσκεψη διήρκησε 5 μέρες και συγκεκριμένα το διάστημα 9–13 Μαρτίου 2023. Συμμετείχαν 17 μαθητές/τριες από τη Β’ τάξη ενώ συνοδοί εκπαιδευτικοί ήταν ο Φυσικός κ. Βιολάκης Στράτος και η Χημικός κ. Ρουτζάκη Αθηνά. Η αρχή του ταξιδιού έγινε από το αεροδρόμιο των Χανίων την Πέμπτη πρωί 9 Μαρτίου όπου ταξιδέψαμε με αεροπλάνο μέχρι την Αθήνα και από εκεί μέχρι την Ζυρίχη της Ελβετίας.
Με την άφιξη μας στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης μας περίμενε
Περιήγηση στην Ζυρίχη
Τα μέρη που επισκεφτήκαμε στη Ζυρίχη ήταν γύρω από την παλιά πόλη, το Lindenhof και το ναό του Αγίου Πέτρου. Το Lindenhof είναι μια όαση στο κέντρο της πόλης με μια πολυτάραχη ιστορία και με υπέροχη θέα στο ναό Grossmunster, στο δημαρχείο, στο πανεπιστήμιο και στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας.
Τον 4ο αιώνα υπήρχε εκεί ένα ρωμαϊκό φρούριο και τον 9ο αιώνα ο εγγονός του Καρλομάγνου έχτισε μια βασιλική κατοικία. Μέχρι την πρώιμη σύγχρονη περίοδο, η πλατεία ήταν τόπος συνάντησης των κατοίκων της Ζυρίχης. Σήμερα είναι μια όαση γαλήνης και χαλάρωσης στο κέντρο της πόλης και τόπος συνάντησης παθιασμένων σκακιστών.
Το μεσημέρι επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο σοκολάτας Lindt όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τα στάδια παραγωγής της σοκολάτας και να δοκιμάσουμε διάφορες γεύσεις.
Περιήγηση στην Βέρνη
Το απόγευμα της ίδια ημέρας επισκεφτήκαμε την Βέρνη, την πρωτεύουσα της Ελβετίας. Εκεί περπατήσαμε στην παλιά πόλη που αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και επισκεφτήκαμε την οικία του Einstein, ένα διαμέρισμα στον δεύτερο όροφο που κατοικούνταν από τον Αϊνστάιν, τη σύζυγό του Mileva Marić και τον γιο τους Χανς Αϊνστάιν από το 1903 έως το 1905 και το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο.
Στη Βέρνη είδαμε επίσης τον 23 μέτρων και 800 ετών πύργο του ρολογιού που είναι διακοσμημένος με ένα τεράστιο αστρονομικό ρολόι. Τελευταία στάση ήταν στο παλάτι που με συνολικό μήκος πάνω από 300 μέτρα στεγάζει την Ελβετική Ομοσπονδιακή Συνέλευση και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.
Το βράδυ αναχωρήσαμε για τη Γενεύη στην οποία βρίσκεται το ξενοδοχείο στο οποίο διανυκτερεύσαμε και τις τέσσερις ημέρες. Οι μαθητές τακτοποιήθηκαν στα δωμάτια και ξεκουράστηκαν ώστε να είναι προετοιμασμένοι για τις επόμενες ημέρες και τις δραστηριότητες που περιελάμβανε η εκδρομή.
Περιήγηση στην Γενεύη
Το πρωινό της επόμενης ημέρας, Παρασκευή 10 Μαρτίου περιηγηθήκαμε στη πόλη της Γενεύης και στο ιστορικό κέντρο της. Αρχικά περπατήσαμε πλάι στη λίμνη και καταλήξαμε στο μεγάλο ρολόι λουλουδιών το οποίο με μια ελαφρά κλίση για ευκολότερη προβολή, αλλάζει με την εποχιακή ανθοφορία των φυτών του.
Κατά μήκος της λίμνης θαυμάσαμε τους όμορφους κήπους από τριαντάφυλλα και οδηγηθήκαμε στο ψηλότερο σιντριβάνι της Ευρώπης (Jet d’Eau), ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της πόλης. Είναι ορατό σε όλη την πόλη αφού 500 λίτρα νερού ανά δευτερόλεπτο υψώνονται σε ύψος 140 μέτρα από την επιφάνεια της λίμνης.
Συνεχίζοντας την περιήγηση κατευθυνθήκαμε στην παλιά πόλη όπου επισκεφτήκαμε τον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου ο οποίος χτίστηκε ως Ρωμαιοκαθολικός Καθεδρικός ναός, αλλά μετατράπηκε σε προτεσταντική εκκλησία κατά τη διάρκεια της μεταρρύθμισης από τον Ιωάννη Καλβίνο. Ανεβαίνοντας στο καμπαναριό του ναού είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε την πόλη και τη λίμνη από ψηλά.
Περπατώντας στην καρδιά της παλιάς πόλης της Γενεύης περάσαμε από την παλαιότερη πλατεία της την (Bourg-de-Four). Γοητευτική και ατμοσφαιρική αποτελούσε την αγορά της πόλης από τον 9ο αιώνα και μετά.
Τον 16ο αιώνα, εξόριστοι Προτεστάντες βρήκαν εκεί καταφύγιο ενώ σήμερα τουρίστες και ντόπιοι απολαμβάνουν τον καλό καιρό στα καφέ και στα εστιατόρια του.
Λίγα μέτρα παραπέρα περάσαμε μέσα από ένα όμορφο πάρκο όπου δεσπόζει το μνημείο της μεταρρύθμισης (Reformation Wall), που ανεγέρθηκε το 1917 σε αναγνώριση της συμβολής της Γενεύης στην Προτεσταντική μεταρρύθμιση.
Στη μέση του μνημείου είναι οι φιγούρες των ηγετών αυτού του κινήματος οι οποίες πλαισιώνονται από πολιτικούς που προώθησαν την μεταρρύθμιση της εκκλησίας. Αφού περπατήσαμε στις όμορφες γέφυρες της λίμνης, πήραμε τη συγκοινωνία για να μεταβούμε στο CERN.
Επίσκεψη στο CERN
Το μεσημέρι της ίδιας μέρας και ώρα 14.00 ήταν το ραντεβού μας στο Ερευνητικό Κέντρο CERN. Το CERN (Eυρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Έρευνας) βρίσκεται έξω από την Γενεύη σε απόσταση 9Κm και ιδρύθηκε το 1954 από 12 ευρωπαϊκά κράτη. Το ανθρώπινο δυναμικό του σήμερα είναι 2300 προσωπικό, 1400 υπότροφοι και μέλη καθώς και 12.500 επιστημονικοί συνεργάτες.
Αποστολή του CERN είναι η προώθηση της γνώσης για τον κόσμο γύρω μας, η αναζήτηση πληροφοριών για το πώς ήταν η ύλη στα πρώτα λεπτά της ύπαρξης του Σύμπαντος, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για επιταχυντές και ανιχνευτές, η πληροφορική, το Web και το GRID, η ιατρική διάγνωση και θεραπεία, η εκπαίδευση και κατάρτιση επιστημόνων και μηχανικών.
Οι Βιομηχανικές εφαρμογές της έρευνας που διεξάγεται εκεί αφορούν την επεξεργασία προϊόντων, την αποστείρωση ιατρικού εξοπλισμού και τροφών, την κατασκευή των ημιαγωγών των ηλεκτρονικών υπολογιστών, την μικροηλεκτρονική, τη βελτίωση της αντοχής βιομηχανικών προϊόντων, τον έλεγχο και τον εντοπισμό των φθορών κινητήρων, τον έλεγχο του λαθρεμπορίου σε λιμάνια και αεροδρόμια.
Οι ανιχνευτές ακριβείας, οι επιταχυντές και οι τεχνολογίες δεσμών βρίσκουν σπουδαίες ιατρικές εφαρμογές (διαγνωστικές και θεραπευτικές) στην ιατρική απεικόνιση (τομογραφία SPECT, PET, MRI), στην αναίμακτη θεραπεία καρκίνου με αδρόνια, στα ιατρικά ραδιο ισότοπα για την διάγνωση και αντιμετώπιση ασθενειών και στη βραχυθεραπεία του καρκίνου.
Αρχικά έγινε μία εισήγηση στα Αγγλικά από Ιάπωνα ερευνητή του CERN σε ένα από τα αμφιθέατρα του κέντρου όπου ενημερωθήκαμε για την έρευνα και το επιστημονικό έργο που επιτελείται εκεί. Η ενημέρωση αυτή, μέσα από συζήτηση και βίντεο ήταν σχετική με το ιστορικό ίδρυσης του Κέντρου, την επιστημονική του πορεία μέσα από τη παρουσίαση κύριων ερευνητικών προγραμμάτων που έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται και τη σύνδεση των ερευνητικών αποτελεσμάτων με τη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής ζωής των πολιτών.
Κατόπιν επισκεφτήκαμε τον επιταχυντή Synchrocyclotron ο οποίος κατασκευάστηκε το 1957 για να προσφέρει τις πρώτες δέσμες σωματιδίων στα πειράματα του CERN. Από το 1964 και μετά χρησιμοποιήθηκε στην πυρηνική φυσική, την αστροφυσική καθώς και στην ιατρική φυσική αφού αντικαταστάθηκε από ισχυρότερους επιταχυντές.
Επόμενη στάση στη ξενάγησή μας στο CERN ήταν στο κέντρο ελέγχου του ανιχνευτή ATLAS ο οποίος είναι ένα από τα τέσσερα μεγάλα πειράματα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC). Ο ανιχνευτής χρησιμοποιεί μετρήσεις ακριβείας για να ωθήσει τα σύνορα της γνώσης, αναζητώντας απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τα βασικά δομικά στοιχεία της ύλης, τις θεμελιώδεις δυνάμεις της φύσης και την συμμετρία στο σύμπαν.
Εκεί οι ερευνητές έχουν την ευκαιρία να δοκιμάζουν τις προβλέψεις του πρότυπου μοντέλου το οποίο συμπυκνώνει την τρέχουσα κατανόησή μας για το ποια είναι τα δομικά στοιχεία της ύλης και πώς αλληλεπιδρούν. Αυτές οι μελέτες οδήγησαν το 2012 στην ανακάλυψη του μποζονίου Χιγκς και στην ανάπτυξη νέων θεωριών για την ορθότερη περιγραφή του σύμπαντος.
Στο τελευταίο μέρος της επίσκεψής μας επισκεφθήκαμε δίπλα στο χώρο της reception του CERN την έκθεση μικρόκοσμος, όπου παρουσιάζονται διαχρονικά διάφορα πειράματα (κάποια από αυτά διαδραστικά) και διάφορες διατάξεις που χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς στο CERN. Απέναντι από την είσοδο του κέντρου υπάρχει μια γιγάντια ξύλινη σφαίρα (The Globe) στο εσωτερικό της οποίας υπάρχει μόνιμη έκθεση που αφορά τη φυσική υψηλών ενεργειών και την ιστορία των στοιχειωδών σωματιδίων.
Εκεί οι μαθητές μας παρακολούθησαν χρησιμοποιώντας μέσα τελευταίας τεχνολογίας μια παρουσίαση της ιστορίας της έρευνας των στοιχειωδών σωματιδίων και μία καταπληκτική οπτικοακουστική αναπαράσταση της δημιουργίας του σύμπαντος.
Εξωτερικά του χώρου της έκθεσης είναι τοποθετημένο ένα γλυπτό από χάλυβα μήκους 37 μέτρων και μάζας 15 τόνων, το οποίο έχει το σχήμα μιας γιγαντιαίας κορδέλας και δίνει φόρο τιμής σε μεγάλες ανακαλύψεις της Φυσικής και των μαθηματικών στο πέρασμα των αιώνων.
Αφήνοντας πίσω το CERN και πριν φτάσουμε στο ξενοδοχείο κάναμε μία στάση στην Γενεύη όπου επισκεφτήκαμε τοπικά καταστήματα για αγορές αναμνηστικών και γευματίσαμε σε εστιατόριο της περιοχής κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό.
Περιήγηση στην Λωζάνη
Το πρωινό της επόμενης ημέρας, Σάββατο 11 Μαρτίου πήραμε το τρένο από το σιδηροδρομικό σταθμό της Γενεύης με προορισμό τη Λωζάνη στην οποία φτάσαμε μετά από 45 λεπτά. Επιλέξαμε να επισκεφτούμε την πόλη καθώς έχει μια ιδιαίτερη σημασία για εμάς. Η Συνθήκη που υπογράφηκε εκεί στις 24 Ιουλίου 1923 από την Ελλάδα και την Τουρκία ήταν μια συνθήκη ειρήνης που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας και κατήργησε την συνθήκη των Σεβρών.
Αρχικά επισκεφτήκαμε το Ouchy, ένα λιμάνι που αποτελεί δημοφιλές παραλίμνιο θέρετρο νότια του κέντρου της πόλης, στην άκρη της λίμνης της Γενεύης. Πολύ δημοφιλές στους τουρίστες για τη θέα της κοντινής Γαλλίας, το Ouchy είναι μια αγαπημένη περιοχή για roller skating και για skateboarding . Η απίστευτη θέα στη λίμνη και τις Άλπεις, το έχουν κάνει ένα δημοφιλές μέρος ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Περπατώντας παράλληλα με τη λίμνη κατευθυνθήκαμε προς το μουσείο ολυμπιακών αγώνων το οποίο φιλοξενεί μόνιμα και προσωρινά εκθέματα σχετικά με τον αθλητισμό και το Ολυμπιακό κίνημα.
Με περισσότερα από 10.000 αντικείμενα, θεωρείται το μεγαλύτερο αρχείο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στον κόσμο και ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της Λωζάνης. Οι μαθητές είχαν τα ευκαιρία να ενημερωθούν για τα ολυμπιακά αθλήματα και να δουν από κοντά τις δάδες με τις οποίες άναψαν οι φλόγες των ολυμπιακών αγώνων καθώς και τα μετάλλια που απονεμήθηκαν στους ολυμπιονίκες. Στα διαδραστικά παιχνίδια του μουσείου δοκίμασαν τις δυνάμεις και τις αντοχές τους σε κάποια αθλήματα.
Στη συνέχεια αφού περπατήσαμε μέσα στο πάρκο του μουσείου κατευθυνθήκαμε βόρεια προς την παλιά πόλη της Λωζάνης με το όνομα Σιτέ (Cité) με τους στενούς δρόμους και τα κτίρια σε διαφορετικά επίπεδα. Αυτή η ανισόπεδη διάταξη φέρει ένα πολύπλοκο οικοσύστημα γεφυρών και υπερυψωμένων δρόμων.
Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας της Λωζάνης δεσπόζει στην κεντρική πλατεία της πόλης και ανήκει στην Ευαγγελική Μεταρρυθμισμένη Εκκλησία του Καντονίου του Βω. Η κατασκευή του ξεκίνησε από το 1170 από έναν αρχικά άγνωστο μάστορα, για χρήση της ως Καθολική Εκκλησία. Ο ναός αφιερώθηκε στην Παναγία το 1275 από τον Πάπα Γρηγόριο Ι’, τον Ροδόλφο των Αψβούργων και τον τότε επίσκοπο της Λωζάνης, Γκιγιόμ του Σαμπέντ.
Περιήγηση στο Ανεσί
Την τελευταία μέρα της εκδρομής Κυριακή 12 Μαρτίου, πήραμε λεωφορείο από το σταθμό της Γενεύης και επισκεφτήκαμε την πόλη Annecy της Γαλλίας. Η πόλη βρίσκεται μεταξύ Γενεύης και Chambery στην ανατολική Γαλλία, και έχει μακρά ιστορία η οποία ξεκινά από το 10ο αιώνα, όταν οι πρίγκιπες της Σαβοΐας ίδρυσαν την πόλη στο κέντρο της ομώνυμης λίμνης. Σήμερα, αποτελεί έναν αρκετά δημοφιλή τουριστικό προορισμό και δικαίως έχει κερδίσει το προσωνύμιο «η Βενετία των Άλπεων». Αυτό που την κάνει μοναδική είναι η γαλήνια ομορφιά και η χαλαρωτική ατμόσφαιρα της.
Η μεσαιωνική πόλη είναι χτισμένη γύρω από το παλιό κάστρο του Λόρδου Annecy, το οποίο εξακολουθεί να δεσπόζει στο κέντρο της. Στην πραγματικότητα μοιάζει να επιπλέει. Κατά μήκος των καναλιών απλώνονται πολλά μικρά μονοπάτια ενώ τα παστέλ χρώματα των σπιτιών που κοσμούν τις αποβάθρες των καναλιών αντανακλώνται στα κρυστάλλινα νερά της λίμνης, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως η πιο καθαρή στην Ευρώπη.
Περπαντώντας στην παλιά πόλη φτάσαμε στο Palais de I’Île, ίσως το πιο χαρακτηριστικό κτίσμα του Annecy, φτιαγμένο σε σχήμα πλοίου. Πρόκειται για ένα μεσαιωνικό κάστρο του 12ου αιώνα (κατά καιρούς λειτούργησε και σαν φυλακή), χτισμένο σε βραχώδες νησάκι μέσα στο ποτάμι. Πλέον λειτουργεί ως μουσείο τέχνης και τοπικής ιστορίας. Δίπλα στο χαρακτηριστικό αυτό κάστρο δοκιμάσαμε τοπικές γεύσεις σε ένα από τα πολλά υπαίθρια εστιατόρια.
Ένα από τα ιστορικά μνημεία της περιοχής που επισκεφτήκαμε είναι το Château d’Annecy το οποίο βρίσκεται στην κορυφή ενός μικρού λόφου. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, αλλά κατά τον 13ο αιώνα ήταν ένα κραταιό κάστρο, όπου έδρευε ο εκάστοτε κόμης της Γενεύης.
Κατά τη διάρκεια των δύο επόμενων αιώνων, διαδοχικές τροποποιήσεις μεταμόρφωσαν το κάστρο, δίνοντάς του τη μοναδική εμφάνιση που θαυμάσαμε. Η δομή που προκύπτει είναι ένας συνδυασμός μεσαιωνικής αμυντικής αρχιτεκτονικής και αναγεννησιακής κομψότητας.
Με ύψος πάνω από 30 μέτρα και με τοίχους πάχους έως 3,3 μέτρα, ο πύργος του χρησιμοποιήθηκε για αμυντικούς και στρατιωτικούς σκοπούς. Τα μεγάλα παράθυρα κοσμούν τις προσόψεις και επιτρέπουν στο φυσικό φως να εισχωρεί στα δωμάτια, μερικά από τα οποία είναι διακοσμημένα με τοιχογραφίες και εξοπλισμένα με τουαλέτες.
Το απόγευμα επιστρέψαμε στη Γενεύη όπου κάναμε μία τελευταία στάση περπατώντας γύρω από τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης. Το επόμενο πρωί της Δευτέρας 13 Μαρτίου λεωφορείο μας μετέφερε στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης για την πτήση επιστροφής στα Χανιά.
Αποτίμηση Εκπαιδευτικής Επίσκεψης
Επιστρέψαμε γεμάτοι από εμπειρίες και γνώσεις και με τους μαθητές/τριές μας ευχαριστημένους με την εκπλήρωση των προσδοκιών τους σε μεγάλο βαθμό αφού χαρακτηρίζουν ως αξέχαστη και μοναδική μέχρι τώρα την εμπειρία από αυτή την εκπαιδευτική εκδρομή. Αναφέρονται στη γνωριμία με άλλες κουλτούρες, τη διαφορετικότητα του τοπίου φυσικού και αστικού. Επισημαίνουν την ποιότητα ζωής που συνάντησαν στις πόλεις που επισκεφτήκαμε τις οποίες χαρακτηρίζουν ως πόλεις πρότυπα.
Εστιάζουν στην άριστη οργάνωση που βίωσαν στο ερευνητικό κέντρο και στις γνώσεις και τα ερεθίσματα για επιστημονικό προσανατολισμό που αποκόμισαν. Δεν παραλείπουν να σχολιάσουν το θετικό κλίμα συνεργασίας, συντροφικότητας, ομαδικότητας και κεφιού που αναπτύχθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών και της ορθής διαχείρισης ελαχίστων δύσκολων καταστάσεων που ανέκυψαν. Δεν τους διαφεύγει βέβαια το ακριβό κόστος ζωής που συναντήσαμε στην Ελβετία.
Από την πλευρά των εκπαιδευτικών η εκπαιδευτική εκδρομή χαρακτηρίζεται επιτυχημένη ως προς την εκπλήρωση των βασικών στόχων της . Όσον αφορά τη συμπεριφορά των μαθητών /τριών χαρακτηρίζεται ως άριστη από κάθε άποψη για τους παρακάτω λόγους:
συνέπεια στη τήρηση των χρόνων συνάντησης,προσπάθεια υλοποίησης του προγραμματισμένου πλαισίου δράσης στο ακέραιο,ωριμότητα και υπευθυνότητα κατά τη διάρκεια παραμονής στη ξενοδοχείο,προσαρμοστικότητα και τήρηση κανόνων στη διάρκεια της χρήσης των μέσων μεταφοράς,προσοχή κατά την ενημέρωση στο ερευνητικό κέντρο,ανεκτικότητα στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων που προέκυψαν,θετικοί, συμμετοχικοί, ενεργητικοί δέκτες των επιστημονικών δεδομένων καιπληροφοριών που προσέλαβαν σε μικρό χρονικό διάστημα.Συνοψίζοντας, θεωρούμε ότι η εκπαιδευτική επίσκεψη στέφθηκε με επιτυχία χάριν της επιμονής της ομάδας των μαθητών, του ένθερμου ζήλου και στήριξης των γονέων και της μεγάλης προσπάθειας και προσοχής σε όλες τις φάσεις της εκπαιδευτικής αποστολής των συνοδών εκπαιδευτικών.
Αναπτύχθηκε εξαίρετη συνεργασία αναδεικνύοντας στην πράξη την αξία των αρχών της συλλογικότητας, της συμπληρωματικότητας, του αλληλοσεβασμού, της συναπόφασης κατόπιν διαβούλευσης και της έμφασης στο θετικό. Επιδίωξη όλων μας είναι η βελτιωτική ανατροφοδότηση παρόμοιων εκπαιδευτικών επισκέψεων.
Ως εκπαιδευτικοί προσπαθούμε να βοηθάμε τους μαθητές ώστε να αγαπήσουν την γνώση και επιδιώκουμε να τους εμπνέουμε να θέτουν υψηλούς στόχους κυνηγώντας τα όνειρά τους. Η εκπαιδευτική επίσκεψη στο CERN προσφέρει στους μαθητές ποικίλα πνευματικά, ηθικά και συναισθηματικά οφέλη. Σε μια εποχή μεγάλης ηθικής κατάπτωσης και παρακμής σε πολλά επίπεδα που πολλές αξίες έχουν καταρρεύσει και πολλά έχουν απομυθοποιηθεί είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε στους μαθητές ότι υπάρχει και ένας άλλος κόσμος, αυτός της επιστήμης, της συνεργασίας, της προόδου και της εξέλιξης.
Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας.
Η ομάδα της εκπαιδευτικής εκδρομής σας ευχαριστεί για το χρόνο και την προσοχή σας. Παραμένει στη διάθεσή σας για ό,τι σχετικό με την εκπαιδευτική εκδρομή στην Ελβετία και στο CERN.
Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί:
Βιολάκης Στράτος, Φυσικός
Ρουτζάκη Αθηνά, Χημικός
The post Εκπαιδευτική επίσκεψη 3ου ΓΕΛ Χανίων στο ερευνητικό κέντρο CERN της Ελβετίας appeared first on zarpanews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σοφία Βόσσου για Μικρούτσικο-Τρέμη: «Δουλειά δεν έχει ο διάολος… Ανδρέα, βρες και πες κάτι και για μένα. Μόνο για την Τρέμη θα λες;»
- Κόβει την ανάσα! Η υψηλότερη σιδηροδρομική γέφυρα στον κόσμο
- Βόλφγκανγκ Πόρσε: Παίρνει διαζύγιο από τη σύζυγό του επειδή πάσχει από άνοια
- Οριστικά χωρίς Μπαρτζώκα κόντρα στην Παρτίζαν
- «Ψηφιακός χρυσός» το Bitcoin; Oι πιθανότητες να φτάσει τα $100.000 δολάρια το 2023 και το στοίχημα του… ενός εκατ.
- Σοκαριστικά ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ – Εντοπίστηκαν δύο οπλοστάσια στην Έδεσσα (Φωτογραφίες)
- Το μυστικό για να είναι οι πετσέτες όπως ακριβώς τις αγόρασες
- Θλίψη στην Κύπρο: Πέθανε η αδελφή του Γρηγόρη Αυξεντίου
- Ανέκτησαν δυνάμεις οι Ράδιο Αρβύλα - Αναλυτικά η τηλεθέαση (22/3/2023)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις zarpanews
- Το μυστικό για τέλειο κουρκούτι μπακαλιάρου – Τραγανό και χρυσαφένιο
- Σοκ στον «αέρα» – Παρουσιάστρια λιποθύμησε σε τηλεοπτική εκπομπή
- Τα 10 πράγματα που κάνει ο σύντροφός σας και δείχνουν ότι μπορεί να σας απατά
- Εποχή του Κριού: Ποια ζώδια επηρεάζονται περισσότερο
- Χανιά | Αλλάζει από Δευτέρα το ωράριο διενέργειας των ράπιντ τεστ του ΕΟΔΥ
- Άμμος από… χρυσάφι – Δημοπρατήθηκαν οι καντίνες σε παραλίες των Χανίων
- Χανιά | Ειδική προβολή της ταινίας “Το Σκασιαρχείο” την Κυριακή στο “Αττικόν”
- Χανιά | Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Αγροτικού Εξηλεκτρισμού – Τι επιδοτείται και ποιοι είναι οι δικαιούχοι
- Χανιά | Σεμινάρια εξοικείωσης με την ποιότητα, την χρήση και τα χαρακτηριστικά του λαδιού στο ΜΑΙΧ
- Εκπαιδευτική επίσκεψη 3ου ΓΕΛ Χανίων στο ερευνητικό κέντρο CERN της Ελβετίας
- Τελευταία Νέα zarpanews
- Εκπαιδευτική επίσκεψη 3ου ΓΕΛ Χανίων στο ερευνητικό κέντρο CERN της Ελβετίας
- Χανιά | 4ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Πιάνου στο Βενιζέλειο Ωδείο στην μνήμη της Αλίκης Βατικιώτη
- Χανιά | Αλλάζει από Δευτέρα το ωράριο διενέργειας των ράπιντ τεστ του ΕΟΔΥ
- Χανιά | Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Αγροτικού Εξηλεκτρισμού – Τι επιδοτείται και ποιοι είναι οι δικαιούχοι
- Το μυστικό για τέλειο κουρκούτι μπακαλιάρου – Τραγανό και χρυσαφένιο
- Άμμος από… χρυσάφι – Δημοπρατήθηκαν οι καντίνες σε παραλίες των Χανίων
- Ανατροπή με την επιδότηση ρεύματος τον Απρίλιο – Τι θα γίνει στους λογαριασμούς
- Εποχή του Κριού: Ποια ζώδια επηρεάζονται περισσότερο
- Χανιά | Σεμινάρια εξοικείωσης με την ποιότητα, την χρήση και τα χαρακτηριστικά του λαδιού στο ΜΑΙΧ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μετρό Αθήνας: Χωρίς μετρό το βράδυ της Παρασκευής η Αθήνα – Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους
- Τουρκία: Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στην Καχραμάνμαρας
- Λιάγκας: «Μετά από 50 χρόνια μάθαμε με ποιον άντρα πήγε η Όλγα Τρέμη. Ντροπή! – Τα περιοδικά τα διαβάζουν μόνοι τους, δεν τα παίρνει κανένας»
- Είχε κακό προαίσθημα: Η στιγμή που βρήκε την κόρη της νεκρή – «Δεν της άξιζε αυτό»
- Στην ανακρίτρια ο απόστρατος που κλειδώθηκε με τα παιδιά του σε αυτοκίνητο κι άνοιξε φιάλη υγραερίου
- Επικοινωνία στη σκιά των δέντρων
- Με Μπαρτσελόνα στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός
- Ξέσπασμα Μικρούτσικου για τα σχόλια εναντίον του: «Κανιβαλισμός είναι το πλυντήριο που κάνει για τον Άρη Πορτοσάλτε, το Love Island που έκανε το πελατάκι της η Ηλιάνα»
- Ιταλική εφημερίδα για Μήλο: “Σαν να είναι από άλλο πλανήτη”