Ελάφρυνση χρέους αλλά και συνέχιση μεταρρυθμίσεων ζήτησε ο Γκουρία

ην ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους αλλά και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Αλέξη Τσίπρα ύστερα από την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Οι αγορές συνειδητοποιούν τις εργώδεις προσπάθειες της Ελλάδας, είπε ο κ. Γκουρία που έκανε εκτενή αναφορά στην αποκλιμάκωση

των spread».

Πλέον δε μιλάμε για το «Grexit» αλλά για το «Exit» την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, είπε ο Γκουρία και πρόσθεσε: «Το θέμα του χρέους πρέπει να εξεταστεί από τους πιστωτές που πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι η Ελλάδα έκανε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και τώρα πρέπει να υπάρξει και μια ελάφρυνση του υπάρχοντος χρέους. Πρέπει να δοθεί μία ελάφρυνση. Θα πρέπει να υπάρξει μία συνεισφορά στις προσπάθειες της Ελλάδας με την αναδιάρθρωση του χρέους».

Για τις επενδύσεις ο κ. Γκουρία επισήμανε τη μεγάλη μείωση που υπέστησαν τα χρόνια της κρίσης ενώ για την ανεργία παρατήρησε την αποκλιμάκωσή της σημειώνοντας όμως ότι οι περισσότερες θέσεις είναι μερικής απασχόλησης.

Επεσήμανε δε εκ νέου την ανάγκη μεταρρυθμίσεων ώστε να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη: «Ηταν ένα από τα πιο φιλόδοξα πακέτα μεταρρυθμίσεων. Και αυτό το πακέτο άρχισε να καρποφορεί. Οι προσπάθειες της Ελλάδας δικαιώνονται. Και η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη».

Από την πλευρά το ο κ. Τσίπρας μίλησε για εκπληκτική δημοσιονομική προσαρμογή, την οποία όπως είπε πιστοποιεί η έκθεση του ΟΟΣΑ.
«Έχουμε καταφέρει να κατακτήσουμε εξαιρετικά υψηλές θέσεις ως προς τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού μας συστήματος, την αύξηση της αποδοτικότητας του δημοσίου τομέα. Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας και δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να μπορεί να ισχυρισθεί ό τι οι μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με την υπερκάλυψη των δημοσιονομικών στόχων είναι το διαβατήριο για την έξοδο από τα προγράμματα και αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει ανάγκη από επιπλέον μέτρα επιβάρυνσης αλλά από ελάφρυνση των μέτρων λιτότητας, από ένα σχεδιασμένο πλάνο συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για μεγαλύτερη ανάπτυξη».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε: «Με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ συνεργαστήκαμε ε με βασικό στόχο την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Η συνεισφορά του ΟΟΣΑ θα είναι ακόμη πιο ουσιαστική. Έχουμε το δικό μας ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο. Η μάχη πλέον είναι να αφήσουμε πίσω μας ένα χρεοκοπημένο παραγωγικό μοντέλο και να βασιστούμε στις δημιουργικές δυνάμεις αυτού του τόπου αλλά και στις βέλτιστες πρακτικές που θα μας οδηγήσουν να ξεπεράσουμε τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση».

Νωρίτερα κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι η έκθεση φέρνει καλά νέα, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ικανοποιημένος «για όλα αυτά που καταφέραμε να πετύχουμε».

Ο κ. Τσίπρας είπε στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) ότι ήταν ένας πολύ σημαντικός εταίρος για την Ελλάδα την περίοδο των δυσκολιών και υπογράμμισε ότι «τώρα όμως θα είσαι ένας πολύ εποικοδομητικός εταίρος στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να δημιουργήσουμε ανάπτυξη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς».

Ο κ. Γκουρία είπε ότι αυτές οι προσπάθειες δεν τελειώνουν ποτέ και τόνισε ότι «το πιο σημαντικό είναι να δώσουμε ένα σήμα για το τι μέλλει γενέσθαι και ότι τώρα ήρθε η ώρα ώστε οι προσπάθειες να ευοδωθούν και αναμένουμε μια καλύτερη ανάπτυξη στο εγγύς μέλλον». «Πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό», προσέθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα